Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Prijava pridelka in zalog vina

Inšpektorji Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, bodo po novem letu pričeli z nadzorom prijave pridelka in zalog vina. Rok prijave pridelka se izteka jutri, 20. novembra. Pridelovalci, ki svoje zakonske dolžnosti še niste izpolnili, zato pohitite s prijavo.

Podrobnosti smo vam posredovali tudi v obvestilu na naši spletni strani, 11. oktobra.

Preberi več >>>

Blagoslov in pokušina mladih vin

Ob martinovem smo 10. novembra, s Kulturnim športnim in turističnim društvom Blaž Jurko Razbor, pod Lisco pri Sv. Joštu, izvedli tradicionalni blagoslov in pokušino mladega vina.

Strinjali smo se, da so tudi letos mlada vina na splošno obetavna, precej pa bo seveda tudi v bodoče odvisno od kletarskih del in nege, ki jo bomo še izvedli v naših kleteh. Priložnost za bolj podrobno analizo viskega letnika 2018 bo na 37. društvenem ocenjevanju vin, organizirano bo predvidoma febuarja naslednje leto.

Obiskali smo Belo krajino

BK naslVčeraj smo realizirali strokovno ekskurzijo v Belo krajino. Ponovno smo se prepričali, da je Bela krajina več kot zgolj bele breze, reka Kolpa in kraška pokrajina med Gorjanci in Kočevskim rogom. Pokrajina, prepletena z vinogradi in steljniki, je tudi prostor, kjer živijo pridni in prijazni ljudje, katerih kulturno raznolikost so izoblikovali stoletni vplivi različnih narodov.

Preberite več ...

2. seja Upravnega odbora

seja UO

V četrtek se je na 2. seji v tem mandatu sestal Upravni odbor društva, na sejo so bili povabljeni tudi člani Nadzornega odbora. Predsednik Jože Simončič je izčrpno poročal o preteklih aktivnostih. V času od zadnje seje smo uspešno izvedli pohod po vinskih goricah, društvo smo lepo zastopali na Tednu cvička v Šentjerneju, izvedli smo strokovno predavanje o trgatvi ter strokovno ekskurzijo v Gornjo Radgono. Dogovorili smo podrobnosti o strokovnem izletu, ta bo v začetku novembra organiziran v Belo krajino, o čemer boste članice in člani pravočasno obveščeni. Za članice in člane društva, ki imate opravljen tečaj senzorike vin, bomo konec novembra organizirali praktično delavnico, na kateri bomo osvežili in poglobili naše znanje. Sodelovali bomo tudi pri tradicionalnem blagoslovu mladih vin, ob martinovem pri Sv. Joštu pod Lisco.

Sicer pa dela ne zmanjka tudi v kleteh, letos še posebej zaradi obilne letine. Ne pozabimo na zaščito mladih vin pred vplivi zraka (zaščito pred oksidacijo) in na primerno žveplanje ob prvih pretokih, ki jih trenutno izvajamo. Bekserji, ki se pojavljajo v tej fazi zorenja, so odpravljivi, potrebno pa je pravočasno ukrepati, vina zračno pretočiti in žveplati. Druga zgodba pa so žal primeri etilacetata in ocetnega cika, s katerimi se soočajo v nekaterih kleteh. Predvsem so posledica neodbiranja poškodovanega grozdja med trgatvijo, nezadostnega žveplanja drozge, visokih temperatur med trgatvijo iin predelavo, nepravilnih maceracij in nekontroliranega vrenja ter neprimerne prakse uporabe selekcioniranih kvasovk. Ocetni cik (in druge oblike cika) ter etilacetata, so žal nepovratne bolezni, ki jih lahko le še omejimo. Da pa ne bomo preveč optimistični - kljub zahtevnemu vinskemu letniku smo v teh dneh, ob različni priložnostih, že lahko poskusili veliko obetavnih, lepih, harmoničnih, sadnih, aromatičnih in krepkih mladih vin. Zdaj je tudi primeren čas za odvzem zemlje iz vinogradov za analizo (sondo za vzorčenje lahko dobite v bifeju Teraž v Boštanju), za dognojevanje, popravilo opor, pripravo površin za sajenje trt in drugih vinogradniških del.

Nega mladega vina

mlinTrgatev se je prevesila v drugo polovico, zgodnje in srednje zgodnje sorte so namreč v glavnem že pobrane. V teh dneh nas razveseljuje še narava. Izkoristimo zato sončne dni in poznim sortam, če zdravstveno stanje to dopušča, pustimo nabrati še malo sladkorja in arom.

Živahno je tudi v kleteh, saj mlada vina med vrenjem in po končanem vrenju, potrebujejo še posebno pozornost. Pazimo na temperaturo vrenja, jo po potrebi znižamo, spremljamo proces akloholnega vrenja in zračimo kleti. Da preprečimo oksidacijo mošta, že proti koncu vrenja omejimo dostop zraka. Na cisterne postavimo plavajoče pokrove (brez olja), sode pa zalijemo do vrha. Pomembno pa je, da se prej prepričamo, da je vrenje v resnici končano. To ugotovimo s poskušanjem, še bolj zanesljivo pa z refraktometrom. Upoštevajmo, da so refraktometri umerjeni na raztopino vode in sladkorja, zato v tekočini z alkoholom sladkor na skali nikoli ne bo pokazal nič, četudi je mošt povret do konca. Za določitev okvirne vsebnosti nepovretega sladkorja, si lahko pomagate s tabelo. Za bolj natančno meritev se obrnite na enološki laboratorij.

Po končanem alkoholnem vrenju lahko nastopijo pogoji za biološki razkis, ki lahko poteče spontano. Iz jabolčne kisline nastaja blažja - mlečna kislina, proces pa spremlja sproščanje ogljikovega dioksida. Razkis omogočijo kvasovke jabolčno mlečnega razkisa, ki jih imajo droži. Neizkušeni kletarji zaradi izhajanja plina oz. aktivnosti vrelne vehe dostikrat napačno sklepajo, da primarno vrenje mošta ni končano, v resnici pa lahko poteka razkis, ki ob povišani temperaturi in ustrezni vrednosti pH vino skoraj v celoti razkisa! Preveč razkisano vino je zaradi pomanjkanja in porušene harmonije kislin neprijetnega okusa in plehko, prizadeto na barvi, predvsem pa občutljivo za razne bolezni. Biološki razkis jabolčne kisline poteče ob ustrezni temperaturi (okvirno med 15 in 20 stopinj), ustrezni vrednosti pH (nad 3,2) in v čim nižjih koncentracijah prostega žveplovega dioksida. "Mehkejši okus" mlečne kisline je osnovna karakteristika terana, prija tudi bogati modri frankinji, pri cvičku in pri belih vinih pa so mnenja o tem deljena - odvisno kakšno kakovost imamo in kaj želimo z vinom doseči. Vprašanje proti koncu vrenja zato vsekakor je, ali je razkis potreben. Spodbudimo ga z mešanjem droži, lahko tudi dodatkom bakterij jabolčno mlečnega razkisa in z gretjem na okvirno 20 stopinj, če je potrebno. Proces razkisa zaustavimo z žveplanjem in ločitvijo mladega vina oz. mošta od droži.

Čas prvega pretoka, ko vino izdatno žveplamo, je odvisen predvsem od značilnosti vina. Običajno ga opravimo kmalu po končanem vrenju, spet drugič se lahko (sploh za posebne trgatve in tehnologije vrhunskih vin) zavleče v pozni zimski čas ali celo pomlad. Veliko uspeha, potrpljenja in užitkov vam želimo pri negi vaših mladih vin.

Več o prvem pretoku>>>

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>


KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavtoMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih