Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

V pričakovanju trgatve

zorenje

Vinska trta v Posavju je v fazi zorenja, jagode se barvajo in mehčajo. Glede na vremenske razmere, ki so zaradi globalnih vplivov na podnebje vedno manj predvidljive, že nestrpno čakamo, da pridelek spravimo v kleti in hkrati delamo vse, da bodo mlada vina kakovostna in bogata. 

Z dozorevanjem grozdja potekajo še druge spremembe: dozorevanje lesa, listja in razvoj zimskih očes, v grozdnih jagodah upada koncentracija in se spreminja sestava kislin, narašča pa vsebnost sladkorjev, umirja se rast. Trgatev vsakega vinskega letnika je po svoje specifična. Na to vplivajo splet vremenskih okoliščin, zdravstveno stanje grozdja, dosežene sladkorne stopnje in drugi parametri kot so pH vrednost, koncentracija in sestava kislin, aromatov, taninov, pa tudi nove tehnologije in novosti enološke stroke. Dejstvo je tudi, da se z leti spreminjajo trendi in pričakovanja pri porabnikih, kar pridelovalcem prinaša vedno nove izzive, hkrati pa odpira dodatne priložnosti pri pridelavi vin.

Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, dobro pripravljen kvasni nastavek iz vitalnih kvasovk in hrana za kvasovke, bodo tudi letos dejstva, ki jih bo potrebno upoštevati pri predelavi grozdja. Še posebna pazljivost in natančnost se pri trgatvi in predelavi zahteva v primeru poškodovanega, od bolezni prizadetega ali nagnitega grozdja.

Ponovimo še, da sladkorna stopnja ni glavni faktor, ki ga upoštevamo pri določanju roka trgatve. Zelo pomembne so stopnje kislin, pH ter vsebnost prostih in skritih arom. Da bomo določili najbolj primeren čas trgatve za posamezno sorto, svetujemo redno pokušanje grozdja pred trgatvijo in spremljanje parametrov grozdja. Tako bomo natančno zadeli pričakovani karakter naših vin.

Za vinogradniška društva bo KGZS Novo mesto predvidoma tudi letos organiziral predavanje o izvedbi letošnje trgatve. O datumu in lokaciji boste obveščeni na naši spletni strani, članice in člani društva tudi z elektronsko pošto. Na naši spletni strani vas bomo tudi letos redno in pravočasno informirali o parametrih dozorevanja grozdja (po viru KGZS Novo mesto), ponudili vam bomo uporabne povezave, datoteke in napotke, ki vam bodo prišli prav pri izvedbi letošnje trgatve in negi mošta. 

Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na jubilejnem 40. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2021.

59. Kmetijsko živilski sejem v G. Radgoni

agra2021

Po lanskem letu, ko v Gornji Radgoni zaradi epidemije kmetijsko živilskega sejma ni bilo, člance in člane društva, vključno z vašimi družinskimi člani ponovno vabimo, da ga obiščete. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni mednarodni sejem v tem delu Evrope.

Obisk sejma bomo izvedli v torek, 24. avgusta 2021.
Odhod avtobusa iz sevniške avtobusne postaje bo ob 6:30.

Popoldne bomo preživeli na turistični kmetiji Hlebec v Kogu, v ljutomersko-ormoških goricah. Družina Hlebec skrbi za 35 tisoč trt ter iz roda v rod prenaša znanje in ljubezen do zemlje in vina. Z veseljem se bomo zadržali v njihovi odlično založeni vinski kleti. Oba Milana (oče in sin) sta sommelierja, popeljala nas bosta v svet njihovih najkvalitetnejših vin. K dobri kapljici se seveda prileže tudi odlična hrana, domače kosilo nam bo pripravila gospodinja Verica.

Članice in člani DV Sevnica-Boštanj boste o podrobnostih strokovne ekskurzije obveščeni  po običajnih komunikacijskih sredstvih.

Pluta v vinarstvu

plutovecPluta je naravni material, ki ga pridobivajo iz lubja hrasta plutovca (na sliki). Približno 50 odstotkov celotne svetovne proizvodnje jo pridobijo na Portugalskem. Raste tudi na plantažah po Španiji, južni Franciji, južni Italiji ter v Maroku, Tuniziji in Alžiriji. Pluta je ekološko neoporečen material. Za njeno pridobivanje namreč ne sekajo dreves, ampak debla zgolj oluščijo. Ko odstranjujejo lubje, dreves tudi ne poškodujejo. Pluto uporabljamo za različne namene, že dolgo časa tudi v vinarstvu.

Plutovinsti zamaški so zaradi svojih lastnosti nepogrešljivi pri hrambi najboljših vin v steklenicah. Kljub temu, da jih v zadnjem času izpodrivajo navojni zamaški in zamaški iz umetnih mas, ima pluta številne prednosti. Dopušča minimalno količina zraka, ki je potreben za zorenje in staranje.

Nekaj napotkov, kako ravnati s pluto, povzemamo v nadaljevanju.

Preberite več ...

Prognostično obvestilo za varstvo rastlin

prog

V vinogradih grozdje prehaja v zorenje (81 po lestvici BBCH).

Pri zadnjih tretiranjih lahko za omejevanje okužb z oidijem vinske trte uporabite: DYNALI (0,65 l/ha), NATIVO (0,16 kg/ha), KARATHANE GOLD 350 EC (0,5 – 0,6 l/ha), LUNA EXPERIENCE (0,5 l/ha), LUNA MAX (1 l/ha), MAVITA 250 EC (0,2 l/ha), KUSABI 300 SC (0,3 l/ha), MISHA 20 EW (0,23 l/ha), CUSTODIA (0,7 l/ha), PROSPER CS 300 (1 l/ha), BALTAZAR (0,4 l/ha), ORIUS 25 EW (0,4 l/ha), TALENDO EXSTRA (0,2 – 0,4 l/ha), TALENDO (0,25 l/ha), UNICORN DF (2,2 kg/ha), MYSTIC 250 EC (0,4 l/ha), COLLIS (0,4 l/ha), SPIROX D (0,5 l/ha), SERCADIS (0,15 l/ha),… Svetujemo tudi PRIPRAVKE NA OSNOVI ŽVEPLA, VITISAN (12 kg/ha) ter KARBICURE (5 kg/ha) ali AQ-10 (35 g/ha), ki so primerni za ekološko pridelavo.

Preberite več ...

Zaključna prireditev 49. Tedna cvička

TC2021 24a

Veliki Gaber je bil v soboto, 10. julija, prizorišče zaključka tradicionalnega, že 49. Tedna cvička. Že drugo leto zapored je prireditev zaradi epidemije žal potekala brez večje udeležbe in brez povorke, v kateri je običajno sodelovalo preko 1000 članic in članov naše zveze. Prireditve se je udeležila tudi delegacija našega društva s člani, ki so sodelovali na ocenjevanju vin ZDVD. Na zaključni prireditvi smo slovesno okronali novega kralja cvička, Matjaža Goloba iz DV Malkovec, razglasili smo novo ambasadorko cvička, Jasno Kuljaj, podelili smo priznanja ZDVD in vinogradnikom, ki so na nedavnem ocenjevanju vin dosegli najbolj vidne rezultate. Do naslednjega Tedna cvička je bil podaljšan mandat Maji Vovko, dosedanji cvičkovi princesi.

Zbrane na prireditvi so med drugim nagovorili predsednik ZDVD Miran Jurak, trebanjski župan Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, aktualna vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin ter osrednji gost državni sekretar na kmetijskem ministrstvu mag. Aleš Irgolič. Zbrane so pozdravili tudi dosedanji in novi kralj cvička, cvičkova princesa ter nova ambasadorka cvička. Upamo in verjamemo, da bomo naslednjo prireditev, jubilejni 50. Teden cvička, izvedli v večjem številu in neokrnjeno.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije, ki je objavljena na spletni strani ZDVD.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih