Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Trgatev 2022

trgatev2022

Trgatev je pred nami, kot navajajo v KGZS Novo mesto, grozdje namreč intenzivno "dozoreva". Objavljeni so tudi prvi rezultati dozorevanja.

Sladkorne stopnje pospešeno naraščajo predvsem zaradi dnevnih visokih temperatur in daljšega sušnega obdobja (torej predvsem zaradi izhlapevanja vode). Kisline so še vedno visoke in pH vrednosti nizke, z izjemo nekaterih zgodnjih sort, predvsem portugalke. Zdravstveno stanje grozdja in rezultati 1. tedna spremljanja dozorevanja grozdja predstavljajo še vedno dobro izhodišče za nadaljnje dozorevanje grozdja. Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. Pokazatelj dozorelosti ni (samo) sladkorna stopnja, ampak tudi ostali parametri (tudi obarvanost oz. dozorelost pešk). Zgornji rezultati so nam lahko pri tem v oporo. Trgatev je odločilno in sklepno opravilo vinogradnikov, ko je potrebno vinarjem prepustiti čimbolj zdravo in dozorelo grozdje.

Strokovno predavanje o trgatvi bo za vinogradniška društva sevniške občine organizirano v Šentjanžu, in sicer v ponedeljek 29. avgusta ob 17. uri v tamkajšnji kulturni dvorani. Srečanje s svetovalko za vinarstvo iz KGZS Novo mesto Ivanko Badovinac bo priložnost, da razjasnimo dileme in vprašanja, povezana s strokovno zahtevnim opravilom. Vljudno vabljeni!

Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na 41. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2022.

Uporabne povezave za trgatev:

   VEČ O TRGATVI>>>
  Podatki dozorevanja grozdja (KGZS Novo mesto) >>>   aktualno2
  


Za čas trgatve se odločimo glede na željeni stil vina in doseženi ustrezni tehnološki zrelosti grozdja. Spremljanje dozorevanja grozdja vsaj 14 dni pred trgatvijo omogoča doseči karakter vina, ki ga želimo imeti in ga letnik tudi omogoča. Sladkorna stopnja ni glavni faktor, ki ga upoštevamo pri določanju roka trgatve. Zelo pomembna je vsebnost kislin, pH ter vsebnost prostih in skritih arom. Da bomo določili najbolj primeren čas trgatve za posamezno sorto, svetujemo redno pokušanje grozdja zadnjih deset dni pred trgatvijo. S pokušanjem grozdja bomo bolj natančno zadeli pričakovani karakter našega vina. 

S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Pri trgatvi in predelavi poškodovanega in nagnitega grozdja se od vinarja zahteva še posebno odgovornost. Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in hrane za kvasovke so dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri predelavi nagnitega in poškodovanega grozdja. V takih primerih se svetuje ostro razsluzenje moštov z dodatkom tudi do 1,4 dl 5-6% raztopine žveplaste kisline na 100 l (70 mg SO2/l) mošta in ustreznih čistil. Primerna je kombinacija kalijevega kazeinata in želatine ali kombinacija bentonita, želatine ter kremenčevega čistila. Naj ne bo še enkrat odveč opozorilo, da je aktiven kvasni nastavek v tem primeru, kakor tudi sicer, nepogrešljiv in nujen.

60. MEDNARODNI KMETIJSKO-ŽIVILSKI SEJEM

agra 60Vabimo vas, da z nami obiščete 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni sejem v tem delu Evrope. Obisk sejma bomo izvedli v torek, 23. avgusta 2022. Odhod avtobusa iz Blance bo ob 6:30. Postanki na glavnem trgu v Sevnici, glavni avtobusni postaji, rondoju v Šmarju in pri Mercatorju v Boštanju. Popoldne bomo preživeli na turistični kmetiji Pri Kapeli, v Drbentincih.

Članice in člani društva boste o podrobnostih obveščeni z redno društveno pošto.

Zorenje in priprava na trgatev

MF, zorenje

Barvanje in mehčanje grozdnih jagod, zorenje lesa in drugi kazalci napovedujejo skorajšnjo jesen. Povečuje se količina sladkorja, direktna sončna svetloba, ki osvetli grozd in viša temperaturo, povzroča razgradnjo kislin. Predvsem pri aromatičnih sortah lahko vpliva tudi na izgubo arom, kar je odvisno predvsem od sorte in letnika, odvisno je tudi od obsega defoliacije (odstranjevanja listja v coni grozdja) in časa izvedbe. Odstranjevanje listja v vročini zato omejujemo, s tem jagode zaščitimo pred pripeko. Ker s škropljeni za normalne trgatve zaključujemo, pri izbiri sredstev pazimo na karenco.

V času zorenja je še čas za razbremenitev preobilno naloženih trt. Tako bomo omogočili normalno preskrbo našemu grozdju in hkrati zagotovili potrebno akumulacijo sladkorjev in aromatov. Na normalno preskrbljeni trti na posamezni mladici pustimo 2, izjemoma 3 grozde. Praviloma so višje rasteči grozdi slabše razviti, zato običajno odstranjujemo njih. Redčenje grozdja je obvezen ukrep tudi v mladih vinogradih oz. trtah! 

Po naših vinskih goricah se bodo zopet oglasili klopotci, ukanje in veselje trgačev bo kmalu odmevalo naokrog. Pa trgatev ni le družabno in veselo doživetje!  Za vinogradnika je to tudi skrb, odgovornost in krona celoletnega dela. Kvaliteta vinskega letnika bo tudi tokrat odvisna od številnih dejavnikov, tudi od trgatve, ki bo morala biti izvedena tako, da bomo v moštu uspeli ohraniti vse naravne sestavine, ki so vinu v prid in omejili mehanizme nastanka bolezni in napak.


Strokovno predavanje o trgatvi bo za vinogradniška društva sevniške občine organizirano v Šentjanžu, in sicer v ponedeljek 29. avgusta ob 17. uri v tamkajšnji kulturni dvorani. Srečanje s svetovalko za vinarstvo iz KGZS Novo mesto Ivanko Badovinac bo priložnost, da razjasnimo dileme in vprašanja, povezana s strokovno zahtevnim opravilom. Vljudno vabljeni!


Čas pred trgatvijo izkoristimo za temeljito pripravo, ki vključuje čiščenje in pregled preše, pecljalnika, črpalk, cevi, kleti, posod in ostalih orodij, nabavo enoloških sredstev, morebitni pretok ali stekleničenje starih zalog vina in planiranje izvedbe.

V času zorenja in trgatve vam bodo na naši spetni strani na voljo tudi podatki o dozorevanju grozdja, napovedi in priporočila za nego mošta, tabele za različne izračune in tipizacijo.

Poslovil se je Janez Hohkraut

JHohkraut1

V 79. letu nas je zapustil Janez Hohkraut, dolgoletni član Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj.

V zgodovini društva je odigral pomembno vlogo. Navdušen vinogradnik, ki je svoj vinograd in svoja vina negoval na Zajčji gori, je bil tudi aktiven član Upravnega odbora med leti 1986 in 1998, od 1998 do 2018 pa član Nadzornega odbora. Konstruktivno je sodeloval pri organizaciji in realizaciji mnogih društvenih aktivnosti. Predvsem strokovnih ekskurzij, pohodov in izletov, od prvih začetkov je bil vrsto let tudi nepogrešljiv član tehnične komisije pri društvenih ocenjevanjih vin.

Ohranjamo ga v najlepšem spominu, saj je bil zgled aktivnega člana DV Sevnica - Boštanj in prijatelja, ki ga bomo pogrešali med nami.

(na fotografiji - na Zajčji gori, 6. 5. 2012)

Strokovna monografija pred izdajo

knjiga

Zaključili smo s pisanjem strokovne monografije "Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne" in jo oddali v tisk. Širši javnosti, predvsem pa članicam in članom društva bo na voljo konec avgusta, ko jo bomo uradno predstavili v sevniški knjižnici in v začetku septembra na svečani prireditvi na sevniškem gradu.

Preberite več ...

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih