Obvestilo o varstvu vinske trte

prog obv

Vinska trta cveti (65 – 66 po lestvici BBCH). Vinogradnikom svetujemo, da izkoristite toplo in suho vreme ter zaustavite aktivne okužbe s peronosporo vinske trte.

Preberite več ...

Cvetenje vinske trte

cvetenje1(simbioza trte in čebele, vir http://www.fokusmetlika.net/images/stories/videos/2015/cvetenje.mp4)

V vinorodni deželi Posavje se je pričelo cvetenje vinske trte. Optimalna temperatura za oplodnjo je pri 25 do 35 stopinj C, dobro je, če relativna zračna vlaga ne pade pod 40%, pri preveliki vlagi pa se tudi pri optimalni temperaturi cvetne kapice odpirajo počasi.

Vinska trta v tem obdobju intenzivno raste, ob ugodni temperaturi ter vlagi je zelo občutljiva za okužbo s peronosporo, kar še posebej velja za kabrnike. Svetovalne službe zato še posebej priporočajo učinkovito zaščito pred boleznimi.

Več o cvetenju in oplodnji>>>

47. Teden cvička

TC 128

Članice in člani našega društva smo v petek, 24. maja v Trebnjem, sodelovali v veličastni povorki in otvoritvi 47. Tedna cvička. Med drugimi, nas je v povorki pozdravil župan Občine Sevnica, Srečko Ocvirk. Pestro dogajanje se je zatem nadaljevalo ob razvitju novega prapora ZDVD, kronanju novega kralja cvička, Roberta Jarkoviča (na sliki, prejema krono iz rok župana občine Trebnje in predsednika ZDVD), za novo ambasadorko cvička pa je bila proglašena dr. Lea-Marija Colarič-Jakše. Zbrane vinogradnice, vinogradnike in druge goste prireditve, so med drugim nagovorili predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, trebanjski župan in predsednik organizacijskega odbora 47. Tedna cvička Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, osrednji govornik pa je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je tudi uradno odprl tridnevno prireditev. Za pestro in veselo dogajanje so poskrbeli organizatorji prireditve (poleg ZDVD in Občine Trebnje, še tri vinogradniška društva, in sicer Trebnje, Čatež pod Zaplazom in "Lisec" Dobrnič) ter vinogradniška društva, s svojimi hrami.

Petkovo dogajanje lahko podoživite v naši fotogaleriji: FOTOGALERIJA >>>
Več fotografij najdete na spletni strani ZDVD: https://www.zdvd.si/

47. Teden cvička se zaključuje v nedeljo, 26. maja 2019.

PROGRAM 47. Tedna cvička) >>>

Pletev odvečnih mladic

zelenadela1 (2)Svetovalna služba in proizvajalci FFS, v nestanovitnih vremenskih razmerah opozarjajo na potencial za peronosporo in priporočajo, da pravočasno in učinkovito zaščitimo vinsko trto. Vabimo vas, da aktualne nasvete spremljate tudi preko naše spletne strani, najdete jih na povezavah desno.

Do začetka cvetenja bomo opravili pletev odvečnih mladic. Z deli lahko pričnemo, ko na poganjkih opazimo kabernike. Pri pletvi odstranjujemo vse odvečne mladice, ki jih trta ne potrebuje ali bi nam poslabšale pridelek. Če pletve oz. odstranjevanja odvečnih mladic ne opravimo temeljito, se posledice izražajo kot gozd, grmičast trs, ki otežuje vzdrževanje vzgojne oblike in dobro zaščito. Tudi grozdje na neopletih trtah bo bolj podvrženo gnitju, oploditev pa bo slabša. Odvečne in nepotrebne mladice porabijo v začetku rasti veliko rezervne hrane, zato jih je treba odstranjevati pravočasno. Če s pletvijo pričnemo bolj zgodaj, ko so mladice dolge do 5 cm, je pletev čez teden - dva potrebno ponoviti. Če plejemo prepozno, pa je za odstranjevanje priporočljivo uporabiti škarje, saj ročno odstranjevanje razvitih mladik povzroča rane. Cilj zelene rezi je, poleg boljše prehranjenosti, tudi večja zračnost listne stene, boljša osvetljenost in večji učinek pri preprečevanju bolezni.

Mladice usmerimo med žice in jih po potrebi pravočasno privežemo, da jih zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi (vetrom). Pletev moramo končati pred cvetenjem, ki se običajno v naših krajih prične konec maja, oz. v začetku junija.

19. pohod po vinskih goricah

24542857 zKljub neobetavni vremenski napovedi, se je 19. pohoda po vinskih goricah, v soboto 4. maja 2019, udeležilo lepo število naših članic, članov in prijateljev društva. Obiskali smo Boštanj ter vinski gorici Apnenik in Vetrnik.

24542873 zDober del poti je potekal po naravoslovni poti Azaleja Boštanj, zato smo si ogledali nekaj pomnikov boštanjske zgodovine, in sicer perišče Vejar, boštanjsko graščino s cerkvijo Sv. Nikolaja, nekaj še zadnjih ostankov starega boštanjskega gradu, o katerem je pisal tudi Valvazor in rastišče botanične posebnosti Azaleje Pontike, ki se v teh dneh bohoti v gozdu nad Boštanjem.

Za odlično razpoloženje in predstavitev vinskih goric Apnenik in Vetrnik, so poskrbeli marljive članice in člani, ki svoja vina negujejo na gričih nad Savo in nad Boštanjem. Preživeli smo lep in sproščen dan. Za prijazen sprejem še enkrat hvala vsem prizadevnim gostiteljem ter udeležencem za vašo dobro voljo. Nasvidenje naslednje leto, na jubilejnem, 20. pohodu.

Nekaj utrinkov današnjega dogajanja lahko podoživite v fotogaleriji, posnel jo je Vinko Šeško.

Fotogalerija >>>

karsia