Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Strokovna ekskurzija na Štajersko

Članice in člane društva smo popeljali na prvo letošnjo strokovno ekskurzijo. 8. junija 2024 smo obiskali vinorodno Štajersko, in sicer Kartuzijo Žičedomačijo Gora pod lipo na Bistriškem Pohorju, vinsko klet Zlati Grič v Slovenskih Konjicah in stolp Kristal v Rogaški Slatini.

stajerska2024 23

na obisku kleti Zlati Grič v Slovenskih Konjicah

Ogledali smo si ostanke Žičke kartuzije in z zanimanjem prisluhnili pripovedi o življenju samostanskih kartuzijanov, ki so v letih med 1160 in 1782 v dolini Janeza Krstnika spisali zanimivo zgodbo. Ogled kartuzije je popestrila demonstracija lončarstva in predstavitev prve slovenske domače apoteke.

Na domačiji Gora pod lipo so nas prijazno sprejeli v novi obokani kleti, kjer je enologinja Darja Bovha predstavila vina in vinogradniško tradicijo Bistriškega Pohorja. Prepustili smo se užitkom ob njihovi odlični domači kulinariki.

Na ogledu sodobne vinske kleti Zlati Grič v Slovenskih Konjicah smo se seznanili z njihovo tehnologijo in uspešno vinsko zgodbo, ki nastaja na edinstvenih gričkih nad Slovenskimi Konjicami. Zvesti ostajajo večstoletni vinogradniški tradiciji, ki so jo na tja prvi prinesli kartuzijanski menihi. Kartuzija in Zlati Grič sta povezana še danes, v kleteh in tišini Žičke kartuzije namreč zorijo njihove penine. Odkrivali smo raznoliko paleto okusov konjiških vin in bili navdušeni nad arhitekturo sodobne vinske kleti.

Povzpeli smo se na stolp Kristal v Rogaški Slatini, ki je z višino 106 m najvišji stolp in hkrati najvišja stavba v Sloveniji. 

Nekaj vtisov o prijetnem druženju najdete tudi v naši fotogaleriji >>>

Antirezistenčna strategija (preprečevanje razvoja odpornosti)

Preprečevanje razvoja odpornosti je pomemben vidik integriranega varstva rastlin, ker to tveganje zmanjšujemo s preventivnimi in nekemičnimi načini varstva in pravilno rabo FFS (antirezistenčna strategija). S tem namenom razvrščamo aktivne snovi v skupine, na podlagi kemičnih lastnosti in načinov delovanja proti tarčnim organizmom. Aktivne snovi iz posamezne skupine, ki so označene s kodami FRAC (Fungicide resistance action committee), imajo enak ali zelo podoben način delovanja in med njimi lahko prihaja do navzkrižne odpornosti (odpornost ŠO proti več aktivnim snovem hkrati). Pri škodljivem organizmu, ki je razvil odpornost proti eni aktivni snovi iz skupine tako obstaja velika verjetnost, da bo odporen tudi proti drugim aktivnim snovem iz iste skupine.

Za zmanjšanje tveganja za pojav odpornosti pri ponavljanju škropljenj izbiramo pripravke, ki vsebuje aktivne snovi iz različnih skupin od že uporabljenih in upoštevamo pripisana priporočila antirezistenčne strategije.

V pomoč pri pravilni izbiri FFS pri zaščiti pred peronosporo, oidijem in pred sivo plesnijo vinske trte vam bo tabela, ki jo najdete NA POVEZAVI

(vir: Kmetijski inštitut Slovenije)

Cvetenje in oplodnja vinske trte

1
Tudi v vinorodni deželi Posavje se je pričelo cvetenje vinske trte. Faza cvetenja se začne takrat, ko se na posameznih cvetovih začno ločevati venčni listi s cveta, oz. ko odpade 5 % cvetnih kapic. Trta začne cveteti pri temperaturi nad 15 stopinj, optimalna temperatura pa je pri 25 do 35 stopinj C. Za dobro oploditev relativna zračna vlaga ne sme pasti pod 40 %, pri preveliki vlagi pa se tudi pri optimalni temperaturi cvetne kapice odpirajo počasi. V večini primerov ne odpadejo, ampak ostanejo na plodnici, zato je oploditev v tem primeru ovirana, vendar je še vedno boljša, kot če je temperatura previsoka.

Preberite več ...

Festival cvička

festival2024Program festivala >>>

Festival cvička, ki ga so-organizira Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, bo potekal med 24. in 26. majem 2024 v Novem mestu. Festival vključuje tudi 52. Teden cvička. V času festivala bo v Gostišču na Trgu, Hiša kulinarike in turizma od 16.00 do 24.00 možno degustirati najbolje ocenjena vina. Vrhunec vsakoletnega dogajanja bo tudi letos otvoritev 52. Tedna cvička, ki bo obeležena s povorko vinogradnic in vinogradnikov. Po povorki bo okronan novi kralj cvička Andrej Grabnar iz DV Raka, proglašen bo novi ambasador cvička, nastopili bodo Mestna godba, novomeške mažorete ter Ansambel Pogum. Cvičkova princesa bo izbrana na prireditvi v nedeljo, 26. maja ob 18. uri.

Na otvoritveno prireditev bomo tudi letos organizirali avtobusni prevoz. Sodelovali bomo tudi v povorki. Odhod avtobusa bo v petek 24. maja bo iz Blance ob 15.30 in s postanki na glavnem trgu, avtobusni postaji v Sevnici, pri Rondoju v Šmarju in pri Tušu v Boštanju. Povratek v Sevnico okrog 24. ure. 

Pred 52. Tednom cvička je v aprilu 2024 tradicionalno potekalo 52. ocenjevanje vin, ki ga je izvedla ZDVD. Na ocenjevanju smo sodelovali tudi člani DV Sevnica-Boštanj. Med drugim bo Alojz Zalašček za cviček z oceno 16,39 prejel veliko zlato medaljo in je bil tudi letos v najožjem izboru za kralja cvička, zlato medaljo pa bo za cviček z oceno 16,13 prejel Alojz Udovč iz Boštanja. Ostali sodelujoči bodo prejeli srebrne medalje. Podelitev medalj za najbolje ocenjena vina bo v nedeljo 26. maja ob 17. uri na glavnem trgu. Čestitke sodelujočim za lepe rezulatte.

Rezultati ocenjevanja vin 52. tedna cvička >>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih