Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

46teden cvicka

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Cvetenje vinske trte

cvetenje1(simbioza trte in čebele, vir http://www.fokusmetlika.net/images/stories/videos/2015/cvetenje.mp4)

V vinorodni deželi Posavje se je pričelo cvetenje vinske trte, začetek je časovno primerljiv z lanskim letom. Optimalna temperatura za oplodnjo je pri 25 do 35 stopinj C, dobro je, če relativna zračna vlaga ne pade pod 40%, pri preveliki vlagi pa se tudi pri optimalni temperaturi cvetne kapice odpirajo počasi.

Vinska trta v tem obdobju intenzivno raste, ob ugodni temperaturi ter vlagi je zelo občutljiva za okužbo s peronosporo, kar še posebej velja za kabrnike. Svetovalne službe zato še posebej priporočajo učinkovito zaščito pred boleznimi.  

Več o cvetenju in oplodnji>>>

46. Teden cvička

46 teden cvickaKot smo že napovedovali, bo glavnina prireditev letošnjega »Tedna cvička«, v Šentjerneju potekala zadnji vikend v maju, tj. v dneh od petka 25. do vključno nedelje 27. 5. 2018.

Pred tednom cvička je že potekalo ocenjevanje vin, na katerem je bilo ocenjenih 919 vzorcev, prispevali smo jih članice in člani iz vseh društev, včlanjenih v Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske. Rezultati ocenjevanja vin >>>

Tudi letos ste članice in člani društva vabljeni, da se udeležite petkove otvoritvene povorke, ta običajno združi preko 1000 vinogradnic in vinogradnikov, iz vseh 32 vinogradniških društev Dolenjske in Posavja. Prisostvovali bomo tudi kronanju novega kralja ter razglasitvi novega ambasadorja cvička. Odhod avtobusa bo iz Blance, v petek 25. maja ob 15:30, preko Sevnice (Glavni trg, avtobusna postaja in postajališče pri Rondoju v Šmarju) in Dol. Boštanja (parkirišče Sava avto). Imejte društvene majice, če jih nimate, jih bomo priskrbeli na avtobusu.

Podrobnejšo napoved vseh dogodkov 46. Tedna cvička najdete na spletni strani ZDVD (www.zdvd.si).

Napovedujemo 8. festival modre frankinje

Facebook banner2018

Obveščamo vas, da bo letošnji, že 8. festival modre frankinje, potekal kmalu, in sicer v četrtek, 7. junija od 17. do 22. ure na Gradu Sevnica. Tudi letos je glavni organizator festivala KŠTM Sevnica. 

Pred tem bo izvedeno tradicionalno ocenjevanje modrih frankinj, z mednarodno udeležbo. Vinogradniki in vinarji lahko svoje vzorce oddate do ponedeljka, 21. maja.

Podrobnosti za oddajo vzorcev najdete na povezavi

Pletev odvečnih mladic

zelenadela1 (2)Na veselje vinogradnikov je trta po zimskem počitku lepo in enakomerno odgnala. Toplo vreme omogoča hitro rast mladic, večinoma smo že opravili tudi prva tretiranja s FFS proti črni pegavosti in pršici. Na pogoje za razvoj perospore in drugih bolezni bodo pravočasno opozarjale strokovne službe, vabimo vas, da aktualne nasvete spremljate tudi preko naše spletne strani, najdete jih na povezavah desno.

Do začetka cvetenja bomo opravili pletev odvečnih mladic. Če je ne opravimo temeljito, se posledice izražajo kot gozd, grmičast trs, ki otežuje vzdrževanje vzgojne oblike in dobro zaščito. Z deli lahko pričnemo, ko na poganjkih opazimo kabernike. 

Preberi več (zelena dela)>>>

18. pohod Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj

pohod1

V pomladnih mesecih že skoraj dve desetletji spoznavamo naše vinske gorice in lepe kraje, kjer prebivamo. Na prelep pomladni, praznični in sončen dan, 27. aprila 2018, smo obiskali vasi pod Lisco. Letošnji pohod je bil, za razliko od prejšnjih bolj planinski, kot vinogradniški. Ob trasirani poti proti Razborju, Okroglicam in Lovrencu, namreč ni prav veliko vinogradov. Pa zato ni bil nič manj atraktiven in za več kot 100 glavo množico članic, članov in prijateljev društva, odlično sprejet. Tako vsaj sodimo po veselem, spoščenem vzdušju in dobri volji, ko smo se v večernih urah razšli.

Podoživite ga lahko še enkrat, v naši spletni fotogaleriji, pripravil sem jo Milan Simončič. Vabljeni tudi k ogledu fotogalerije, ki jo je posnel in v svojem spletnem albumu objavil Vinko Šeško.

Preberi več

Izpostavljamo

 cvet
 
 fito-info

 

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>

Slovenski kloni >>>

 

PROGNOSTIČNA OBVESTILA:

obve vinograd 

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih