Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

11. mednarodno ocenjevanje modrih frankinj

projekt MFKŠTM Sevnica vabi na tradicionalni praznik vina v čast modri frankinji, izvorno slovenski vinski sorti ter najbolj kakovostni rdeči sorti v vinorodni deželi Posavje. 11. ocenjevanje modrih frankinj bo na sevniškem gradu izvedeno v maju. Rok za oddajo vzorcev je sobota, 22. 5. 2021, do 13. ure.

V kolikor bodo razmere dopuščale, bodo rezultati ocenjevanja uradno razglašeni v Sevnici, na Festivalu modre frankinje.

Podrobnosti najdete na spletni strani: https://www.modra-frankinja.com/objava/11-ocenjevanje-modrih-frankinj-v-sevnici.html

Izbor županovega vina 2021

zupanovo2021

Z vidika ohranjanja tradicije društvenega povezovanja smo vinogradniška društva sevniške občine, v sodelovanju z Občino Sevnica sklenili, da se ocenjevanje in izbor županovega vina izvede tudi letos. Pri tem bomo upoštevali ukrepe, ki veljajo zaradi epidemije. Izbrano županovo vino bo namenjeno promociji občine in bo imelo status protokolarnega vina za različne priložnosti. Letos bo kot županovo vino izbrana modra frankinja.

K sodelovanju vabimo pridelovalce, ki lahko v odkup ponudite minimalno 300 litrov vina. Sodelovanje omogočamo občanom občine Sevnica, ki imate svoje vinograde v sevniški občini, vpisane v register pridelovalcev in imate opravljeno prijavo pridelka. Izbrani pridelovalec bo za svoje vino pri pooblaščeni organizaciji opravil ustrezno analizo, v kolikor ta še ni bila opravljena. Izbrano vino bo odkupljeno po ceni 3,5 evra za steklenico. Za polnitev vina izbrani pridelovalec zagotovi buteljčne steklenice (0,75 l), zamaške in PVC tulce, Občina Sevnica pa zagotovi embalažo in etikete. Pridelovalec poskrbi za stekleničenje vina, steklenico opremi z etiketami, spravi v embalažo in dostavi po dogovoru. 

Sprejem vzorcev (2 steklenici) bo potekal 17. maja 2021, od 17. do 19. ure v Baru Mlin v Tržišču. Za oddajo se lahko dogovorite tudi s predsednikom DV Sevnica-Boštanj, Jožetom Simončičem, več informacij posreduje tudi Uroš Flajs, predsednik Društva vinogradnikov Malkovec (041 657 561).

Kotizacija po vzorcu znaša 7 evrov. Izbrano bo vino, ki bo doseglo najvišje število točk. Izbrano županovo vino bomo uradno razglasili v sklopu Festivala modre frankinje 2021. Tudi letošnje, že 16. županovo vino, bo uspešen promotor naše občine, naših vinogradnikov in vinogradniške dediščine, zato vljudno vabljeni k sodelovanju.

Prognostično obvestilo za varstvo rastlin

brst

Vinska trta odganja. Pri razvoju opazimo stanja od nabrekanja brstov in pokanja lusk, do brstov v stadiju volne in ponekod do opaznih konic zelenih poganjkov (03-07 po lestvici BBCH). Precej brstov je poškodovala pozeba in v tem primeru bo treba počakati na razvoj sekundarnih brstov.

Ob neenakomernem brstenju utegnejo do izraza priti škodljive vrste pršic, katere v toplih dneh, s temperaturami nad 15 °C zavirate z rabo žveplovih pripravkov: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL, MICROTHIOL DISPERSS, PEPELIN WG, VINDEX 80 WG. Navedeni pripravki v odmerku 3 do 8 kg/ha zmanjšajo stopnjo napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze), učinkujejo na zmanjševanje okužb črne pegavosti vinske trte in delujejo proti oidiju vinske trte. Proti navedenim škodljivim organizmov pride na stopnji še zaprtih brstov v poštev tudi pripravek RED FOX (kombinacija parafinskega olja in bakrovega oksida; odmerek 15 l/ha), ki je predviden za varstvo pred rdečo sadno pršico ali gabrovo pršico ter zmanjšuje še črno pegavost vinske trte (v odmerku 25 – 30 l/ha).

Zatiranje fitofagnih pršic je pomembno tudi iz vidika preprečevanja širjenja virusnih obolenj kot je npr. Grapevine Pinot gris virus (GPGV).

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov odstranite cvetočo podrast in poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (23.04.2021)

Besedilo je objavljeno na spletni strani http://agromet.mko.gov.si/PP/Notices/Details?NoticeID=12391.

Spremljanje prognostičnih obvestil

Tudi letos boste preko naše spletne strani lahko spremljali prognostična obvestila za varstvo rastlin, oz. vinske trte, ki jih periodično posreduje svetovalna služba. Aktualna sporočila so dostopna na povezavi desno ("IZPOSTAVLJAMO - PROGNOSTIČNA OBVESTILA - VINOGRADNIŠTVO").

Dostop:obvestila

Prvo tovrstno obvestilo za vinogradnike v letu 2021, za JV Slovenijo, je KGZ Novo mesto objavil pred dnevi. POVEZAVA >>>

Izvedena je bila redna letna skupščina ZDVD

Skladno s statutom Zveze društev vinogradnikov Dolenjske (ZDVD) je dosedanjim organom zveze letos potekel mandat. Zaradi epidemije in ukrepov, povezanih s tem, je zato v dneh med 20. 3. in 27. 3. 2021 potekala dopisna volilna skupščina. Izvedene so bile tajne volitve za funkcije v organih zveze, k sodelovanju so bila povabljena vsa društva, ki so včlanjena v ZDVD. Za predsednika ZDVD je ponovno kandidiral Miran Jurak, ki je bil z veliko večino izvoljen za predsedniško funkcijo. Izvoljena sta bila tudi dva podpredsednika, in sicer Jože Bašelj in Matej Kuhar. Član našega društva, Stane Možič, je bil izvoljen v Nadzorni odbor ZDVD.

vodstvo ZDVD

novo izvoljeni predsednik in oba podpredsednika ZDVD

Novo izvoljeno vodstvo se bo v prihodnjem mandatu (2021–2025) fokusiralo predvsem na ohranitev in povečanje članstva v društvih, predvsem mlajših, na aktivno sodelovanje pri sprejemanju ukrepov politike v vinarskem in vinogradniškem sektorju, na večjo prepoznavnost in nadgradnjo projekta in blagovne znamke Teden cvička, na zaščito imen projekta Teden cvička in nosilcev nazivov kralj cvička, cvičkova princesa in ambasador cvička, na aktivnejšo vlogo Strokovnega odbora ZDVD, na tesnejše povezovanje med društvi in vodstvom ZDVD, na ohranjanje vinogradniških površin (predvsem z aktivnim sodelovanjem v medresorski delovni skupini štihih ministrstev), na aktivno promocijo cvička in drugih dolenjskih vin, na družabno sodelovanje med društvi in na dogodkih ZDVD, na aktivno sodelovanje v slovenski zvezi Vinis in na pridobitvi poslovnih prostorov za arhiv in ostalo opremo ZDVD. Še dodatno bo novo vodstvo usmerjeno v izpeljavo vsakoletnih programov dela, sprejetih na organih zveze, skupščini in Upravnem odboru.

Podobnosti najdete na spletni strani ZDVD >>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

Webp.net gifmaker

karsia novi logo
  KZ logo2015logo MastnakKZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih