Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Ocenjevanje vin ZDVD

Posnetek zaslona 2025 04 12 081236

novi (stari) kralj cvička Andrej Grabnar v družbi aktualne cvičkove princese in brata
(foto Dolenjski list)

V sredo 9. in v četrtek 10. aprila 2025 je v okviru 53. Tedna cvička na KGZS Zavodu Novo mesto potekalo tradicionalno ocenjevanje vin ZDVD. Komisije so ocenile 580 vzorcev vin, za naziv Kralja cvička 53 Tedna cvička se je potegovalo 17 kandidatov. Slavnostne otvoritve ocenjevanja v petek 9. aprila so se poleg vodstva ZDVD in ocenjevalnih komisij udeležili tudi gostje, in sicer župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, predsednik KGZS dr. Jože Podgoršek, ocenjevanje pa je slavnostno odprl predsednik društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije-VINIS, Blaž Zagmajster.

V četrtek je že bil znan novi kralj cvička, časten naziv bo ponovno nosil Andrej Grabnar iz DV Veliki Trn. Za zmagovalni cviček je prejel najvišjo oceno pri cvičkih (16,39) in s tem tudi naziv prvaka cvičkov. Lepe rezultate so dosegli tudi člani DV Sevnica-Boštanj (neuradni rezultati>>>).

Zaključna dvodnevna prireditev 53. Tedna cvička bo v okviru 4. Festivala cvička potekala na Glavnem trgu v Novem mestu v petek 23. in soboto 24. maja 2025.

Festival cvička 2025 >>>

Projekt "Modra frankinja – mislim modro"

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj sodeluje v projektu "MODRA FRANKINJA - MISLIM MODRO", ki poteka od 8. 9. 2023, zaključen bo 30. 4. 2025. Partnerji projekta smo KŠTM Sevnica, Kmečka zadruga Sevnica z.o.o. in Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj.

Cilj projekta je dvig poznavanja in pomena avtohtone sorte trte in vina modra frankinja ter ostalih regionalno značilnih in po kakovosti cenjenih proizvodov hrane, vina in pijač, ki morajo postati jedro regionalne kulinarike Posavja, da bo slednja postala prepoznavna in cenjena tako v očeh lokalnega prebivalstva kot tudi obiskovalcev ali prebivalcev iz ostalih regij.

Operacija »Mislim modro« sledi načelu vključevanja, povezovanja in izobraževanja vseh vključenih v verigo kulinarično vinske ponudbe – kmetov, pridelovalcev, predelovalcev, vinogradnikov, vinarjev, gostincev, turističnih delavcev, vseh, ki se v svojem delu srečujejo s potrošnikom. Operacija sledi načelu regenerativnega turizma, pri katerem se poleg zmanjševanja vplivov turizma na okolje daje poudarek vključevanju lokalnega prebivalstva ter prispevka k boljšemu življenju, ugodnostim, ki jih prinaša turizem, možnosti zaposlitve ter razvoja podeželja. K razumevanju le tega pa prispeva poglobljeno poznavanje področja dela. V sklopu operacije bodo tako izvedena izobraževanja na več nivojih ravno z namenom povečevanja znanj, usposobljenosti lokalnega prebivalstva za namene pospeševanja razvoja turizma na podeželju. Inovativnost izpolnjuje ravno vključevanje vseh deležnikov in skozi izobraževanje tudi mreženje med udeleženci ter spoznavanje del, prispevkov na vseh nivojih.

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj prispeva k doseganju ciljev projekta, izobražuje in spodbuja svoje člane in druge pridelovalce vina k večjemu znanju pridelave in usmeritvi k pridelovanju vin z večjo kakovostjo in dodano vrednostjo na trgu. Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj je izvedlo več usposabljanj in delavnic, med drugim tudi izobraževanje (delavnico) za 31 svojih članov, in sicer 24. 1. 2025 v Kleti Krško z.o.o., ki je največja klet modre frankinje v regiji.

Podrobneje o projektu >>> https://www.kstm.si/modra-frankinja-mislim-modro.html

logo razpis2025

Varstvo vinske trte

Vinska trta pričenja z brstenjem. Zasledimo lahko nabrekanje brsta in pokanje lusk, do brstov v stadiju volne (03-05 po lestvici BBCH).

Na površinah, kjer je vinska trta izpostavljena napadom gabrove pršice in se občasno izražajo tudi okužbe s črno pegavostjo vinske trte svetujemo uporabo pripravka RED FOX (bakrove spojine - bakrov oksid (8,88%), parafinsko olje (54%); EKO; nevarno čebelam; zoper rdečo sadno pršico ali gabrovo pršico v odmerku 15 l/ha in 25 – 30 l/ha proti črni pegavosti; sredstvo se ne meša z drugimi pripravki).

Ko se bo ozračje ogrelo in bodo temperature ustaljene nad 15 °C, bodo omogočeni pogoji tudi za nanos žveplovih pripravkov, ki v odmerku 2,5 do 6,26 kg(l)/ha zmanjšajo stopnjo napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze), učinkujejo na zmanjševanje okužb črne pegavosti vinske trte in delujejo proti oidiju vinske trte.

PODROBNOSTI: Prognostično obvestilo (varstvo vinske trte, 2.4.2025) >>>

Pripravil: Domen Bajec, KGZ Novo mesto

Strokovno predavanje na Blanci

Blanca2025

Zaščita in prehrana vinske trte pomembno vplivata na količino in kakovost grozdja ob trgatvi. Nemalokrat (sploh v času intenzivne rasti, dozorevanja in pogojev za razvoj bolezni) obžalujemo, da nismo zaščite izvajali temeljito in bolj strokovno. Dejstvo je tudi, da »gašenje bolezni«, ko je ta v polnem razmahu, povečuje stroške in okolje obremenjuje z dodatnimi količinami fitofarmacevtskih sredstev. Vsako leto je po svoje specifično in zahteva učinkovit pristop. Ugotavljamo, da na področju optimalne zaščite in prehrane lahko storimo več in izboljšamo obstoječe prakse. V zadnjih letih je pri prehrani in zaščiti vinske trte vse več izzivov tudi zaradi globalnih vremenskih sprememb in naravnih ujm, ki ne prizanašajo. 

Odgovore na nekatera vprašanja, povezana s pravilno zaščito in prehrano vinske trte, nam je na prvem letošnjem strokovnem srečanju posredoval strokovnjak podjetja Karsia d.o.o. Marjan Kragl, in sicer na Blanci 3. aprila 2025. Članice in člani našega društva iz Blance so poskrbeli za prijetno druženje tudi po končanem predavanju. 

Ne pozabimo na naša vina

klet Icko

Pomladni čas prinaša številna opravila v naših vinogradih, ob tem pa ne pozabimo na vina, ki zorijo v kleteh. Med zorenjem vina redno poskušamo, korekcije v primeru zaznanih bolezni ali napak izvajamo strokovno in s premislekom.

Pomembno je nadzirati in vzdrževati ustrezno koncentracijo prostega žveplovega dioksida ter preprečevati dostop zraka. S tem zavarujemo vina pred procesi oksidacije, ki pogosto pogojuje nastanek drugih bolezni ter zaviramo razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov. Ciljna koncentracija prostega žvepla v belih vinih je okvirno 25–35 mg/l, v rdečih pa 20–35 mg/l (cviček do 25 mg/l).

Za nasvet ali pomoč se lahko obrnete na enološki laboratorij KGZ Novo mesto

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

Karsia logotype CMYK color positive FOR PRINT  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

milsoim modro

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih