Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

19. pohod po vinskih goricah

19pohodČlanice, člane in prijatelje Društva vinogradnikov Sevnica–Boštanj vabimo na 19. pohod po vinskih goricah. Izvedli ga bomo v soboto, 4. maja 2019.

Začetek pohoda bo pri TVD Partizanu v Boštanju (oz. gasilskem domu), ob 9. uri. Na isti lokaciji bo tudi zaključek s toplo malico. Društvo vinogradnikov Sevnica–Boštanj pohod organizira v sodelovanju s Turističnim društvom Boštanj ob Savi.

azalejaTrasa letošnjega pohoda je dolga okvirno 7 km, dober del poti pa bomo prehodili po naravoslovni poti Azaleja Boštanj. S tem razlogom bodo naši prijatelji iz Turističnega društva Boštanj poskrbeli za vodenje in predstavitev glavnih značilnosti: perišča Vejar, boštanjske graščine s cerkvijo Sv. Nikolaja, ostankov starega boštanjskega gradu, o katerem je pisal tudi Valvazor in rastišča botanične posebnosti Azaleje Pontike, ki se bo v teh dneh razcvetela v gozdu nad Boštanjem. Za prijetno razpoloženje in predstavitev vinskih goric Apnenik in Vetrnik, bomo poskrbeli članice in člani, ki svoja vina negujemo na gričih nad Savo in nad Boštanjem.

Turistično društvo Boštanj je pohod po omenjeni trasi izvedlo tudi v letu 2017, na povezavi najdete prispevek o tem in si ogledate, kako smo se imeli takrat.

Prevoz do startnega mesta bo organiziran tudi z avtobusom: odhod iz Blance proti Boštanju bo ob 8:30 (s postanki v Sevnici na glavnem trgu, na avtobusni postaji Izletnik in pri križišču Rondo). Če boste na start prispeli v lastni organizaciji ali poskrbeli za lastni prevoz proti domu, boste razbremenili avtobusni prevoz, za kar vam bomo organizatorji hvaležni. Svoja vozila boste lahko parkirali pri cerkvi in pri TVD Partizanu. Primerno se obujte, pot nas bo vodila tudi čez gozd. Avtobusni povratek proti Boštanju, Sevnici in Blanci bo organiziran.

Startnina, ki jo boste poravnali na startu, znaša 10 €. Pohodnike prosimo, da imate zaradi lažje postrežbe, kozarček s seboj. Ne pozabite še na dobro voljo, za ostalo poskrbimo mi!

Vsi naši pohodi

handija

Pripravljamo se na 19. pohod po vinskih goricah.

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj letošnji pohod organizira v sodelovanju s Turističnim društvom Boštanj ob Savi. Izvedli ga bomo v soboto, 4. maja 2019 (zaradi birme v Boštanju, kjer bo začetek in zaključek pohoda, ga v sprva načrtovanjem terminu, tj. 27.4., ne moremo izvesti). Obiskali bomo vinski gorici Apnenik in Vetrnik. Trasa letošnjega pohoda je dolga okvirno 7 km, dober del poti pa bomo prehodili po naravoslovni poti Azaleja Boštanj. Podrobnosti sledijo...

DV Sevnica-Boštanj je med prvimi vinogradniškimi društvi pričelo z organizacijo pohodov, že v letu 2001. Udeleženci smo imeli na naših pohodih priložnost spoznati večino naših članic in članov ter vinskih goric, kjer pridelujemo svoja vina. Naša srečanja popestrimo z različnimi vsebinami, se poveselimo, zapojemo, nadihamo svežega zraka, predvsem pa odlično družimo v sproščeni in prijetni družbi.

Pohode tradicionalno organiziramo v pomladnih mesecih, ko se po zimskem počitku prebudi narava, ko zadišijo trave, vinske gorice pa že prijetno greje toplo sonce. Vedno dobro razpoložena družba poleg lepot krajev, ki jih obiščemo, okusi še dobrote skrbnih gospodinj in vina naših članic in članov. Vedno znova se prepričamo o gostoljubnosti in dobri volji, ki jo izžarevajo naši gostitelji in pohodniki. Razidemo se z željo, da se čez leto zopet snidemo.

Organizirani pohodi so bili:

 1. Trnovec-Podvrh (maj 2001)
 2. Ravne-Dobje-Okič (maj 2002)
 3. Ledina-Zajčja gora (18.05.2003)
 4. Žigrski vrh (09.05.2004), fotogalerija>>>
 5. Boštanj-Vetrnik-Zavine (15.05.2005), fotogalerija>>>
 6. Konjska glava-Lamperče-Sv. Rok (14.05.2006), fotogalerija>>>
 7. Log-Orelska gora-Poganka-Preska (22.05.2007), fotogalerija>>>
 8. Blanca-Krajna Brda-Selce (18.05.2008), fotogalerija>>>
 9. Apnenik-Vetrnik-Kravja dolina (09.05.2009), fotogalerija>>>
 10. Blanca-Čanjska gora-Poklek (15.05.2010), fotogalerija>>>
 11. Jelovec-Lipovec-Okič (21.05.2011), fotogalerija>>>
 12. Ostrožno-Ledina-Zajčja gora-Zletiče (06.05.2012), fotogalerija>>>
 13. Vrhovška gora-Goreljce-Novi Grad- Vitovec-Staro Dobje (28.04.2013), fotogalerija>>>
 14. Selce-Handija-Priklance-Poklek (24.05.2014), fotogalerija>>>
 15. Okič-Podzavrh-Zavine-Vitovec-Staro Dobje (25.04.2015), fotogalerija>>>
 16. Lončarjev dol, Štajngrob, Vranje in Podvrh (27.4.2016), prispevek>>>
 17. Boštanj-Ravne-Vrh-Dobje (13.5.2017), prispevek>>>
 18. Šmarčna-Breg-Razbor-Okroglice (27.4.2018), prispevek>>>
 19. Boštanj-Apnenik-Vetrnik (načrtovano 4. maja 2019)

Obveščanje o varstvu vinske trte

stadij aprilStrokovni sodelavci KGZ Novo mesto so pred nekaj dnevi, na svojem portalu objavili prvo letošnje obvestilo o varstvu vinske trte. Povzemamo ga v nadaljevanju. Kot običajno, boste lahko prognostična obvestila tudi letos spremljali tudi na naši spletni strani. Za dostop uporabite povezavo "PROGNOSTIČNA OBVESTILA: VINOGRADNIŠTVO", ki vam je na voljo v rubriki "IZPOSTAVLJAMO". Od naših zvestih sponzorjev, pa aktualna in izčrpna obvestila za varstvo in zaščito vinske trte redno objavlja tudi podjetje KARSIA, najdete jih na povezavi med sponzorji društva.

"Vinska trta je pričela z razvojem. Odvisno od lege in sortimenta, lahko zasledimo nabrekanje brsta in pokanje lusk, do brstov v stadiju volne (03-05 po lestvici BBCH) in na izpostavljenih legah pri namiznih sortah tudi odpiranje brstov z vidnimi konicami zelenih poganjkov.

Topli dnevi s temperaturami nad 15°C omogočajo uporabo žveplovih pripravkov: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL, PEPELIN WG, VINDEX 80 WG, ki v odmerku 3 do 8 kg/ha učinkujejo na zmanjševanje napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze), učinkujejo na zmanjševanje okužb črne pegavosti vinske trte in delujejo proti oidiju vinske trte. Časovni razmiki med obnovo nanosa je lahko od 8 do 10 dni. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja."

47. Teden cvička

47TCLetošnji, že 47. teden cvička, bo ponovno v Trebnjem. Tako so se odločili v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske, pri čemer so jih soglasno podprla tri trebanjska vinogradniška društva (Čatež, Lisec–Dobrnič in Trebnje) in trebanjska občina. Glavnina dogodkov bo potekala od petka, 24., do nedelje, 26. maja, organizirane pa bodo še druge prireditve.

NAPOVEDNIK (47. Teden cvička) >>>

Iz našega društva se bomo organizirano udeležili otvoritvene povorke, ki bo v petek, 24. maja.

V aprilu bo potekalo ocenjevanje vin ZDVD, gre za najbolj množično ocenjevanje vin, ki se organizira v Sloveniji. Vsi, ki ste na našem zadnjem društvenem ocenjevanju vin prejeli srebrno, zlato ali veliko zlato diplomo, lahko s temi vzorci sodelujete. Vzorce za teden cvička lahko oddate v ponedeljek, 8. aprila 2019, od 18. do 20. ure v Bifeju Teraž v Boštanju. Cena za vzorec znaša 18 EUR (potrebni sta 2 steklenici, oz. 3, če kandidirate za kralja cvička).

Prehrana in zaščita

Blanca 2019

Na Blanci smo včeraj, 28. marca, izvedli prvo letošnje strokovno predavanje. Marjan Kragl, univ. dipl. inž. agr. iz podjetja Karsia, nam je predstavil letošnji program zaščite in prehrane vinske trte. Še posebej je izpostavil nove produkte, ki prihajajo na trg, njihov namen in način uporabe ter nekatera znana FFS, ki jih uporabljamo že leta. Nekateri produkti, na katere smo navajeni, se umikajo iz trga.

Preberite več ...

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>


KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavtoMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih