Filter za vino
Društvo razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...). Članice in člani se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.
Pričakujemo, da s filtrom ravnate skrbno in skladno z namenom ter da ga po uporabi temeljito očistite.
PRAVILA ZA UPORABO FILTRA:
- Filter je last Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj in je na voljo članicam in članom ki so poravnali članarino za tekoče leto.
- Skrbnika filtra sta Stane Možič (Ledina) in Emil Strlekar (Vrh pri Boštanju).
- Uporabnik, ki želi uporabiti filter, z enim od skrbnikov predhodno uskladi termin izposoje. Uporabnik krije stroške slojnic (praviloma jih nabavi sam), za amortizacijo pa skrbniku ali blagajniku za enkratno uporabo prispeva 10 EUR.
- Uporabnik filter po uporabi temeljito očisti, izposoja drugim uporabnikom brez vednosti skrbnika ni dovoljena.
- Skrbnika vodita evidenco o uporabi, po potrebi posredujeta navodila glede ravnanja z napravo.
- Najmanj enkrat letno filter pregleda inventurna komisija društva.
- Za malomarno uporabo filtra se lahko uporabniku začasno ali stalno prepove uporabo.
Naša vinogradniška tradicija v bazi dLib.si
Strokovna monografija "Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne", ki jo je naše društvo izdalo v letu 2022 in obravnava vinogradniško tradicijo na sevniškem, je z novembrom prosto dostopna tudi v Digitalni knjižnici Slovenije (dLib.si). Digitalno različico knjige najdete na povezavi TUKAJ.
Digitalna knjižnica Slovenije (dLib.si) omogoča dostop do raznovrstnih digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture. Je spletni informacijski vir, ki predstavlja bistven sestavni del sodobne infrastrukture, potrebne za izobraževalne in znanstvenoraziskovalne procese, ter enega od temeljev informacijske družbe. Portal dLib.si poleg tega omogoča trajno ohranjanje slovenske pisne kulturne dediščine v digitalni obliki, s čimer je poskrbljeno, da bo ta ostala dostopna tudi prihodnjim rodovom.
Lepo martinovanje vam želimo
V naslednjih dneh, tj. 11. novembra, goduje sv. Martin. V vinorodni Sloveniji martinovo predstavlja star ljudski praznik, ki naznanja konec dela na poljih, vrtovih in sadovnjakih ter dan, ko se poslovimo od mošta. V dneh okoli 11. novembra vsako leto po Sloveniji pripravljamo različna praznovanja, predstavitve in pokušine mladega vina. Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj tudi letos tradicionalno sodeluje pri blagoslovu in pokušini mladih vin na Razborju, ki bo v nedeljo 10. novembra po maši.
Na tradicionalno martinovanje vabi tudi naše sosednje vinogradniško društvo, in sicer na Studenec v soboto 9. novembra (več o dogodku >>>).
Kakorkoli že praznujemo spomin na sv. Martina pa je pomembno, da ne pozabimo na globlji pomen, ki prihaja od tega skromnega dobrosrčnega moža. Ob nazdravljanju s kozarcem vina se zahvalimo za izobilje v življenju in, če se le da, naredimo kaj tudi za druge, kot je to počel sv. Martin.
Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo lepo praznovanje.
Novosti pri označevanju vin
Leta 2021 sprejeta Uredba (EU) 2021/2117 uvaja glede označevanja vina dodatne zahteve glede obveznih navedb iz 119. člena Uredbe (EU) št. 1308/2013 in 1169/2011, tako se dodaja obvezne navedbe, in sicer:
- hranilno vrednost vina,
- seznam sestavin v vinu,
- dopolnjen seznam alergenov, katere je potrebno navesti na embalaži ali na etiketi pritrjeni nanjo, tj. poleg SO2, jajčnih beljakovin in mlečnih beljakovin še pšenične beljakovine.
Tržnim pridelovalcem vin lahko v zvezi s tem pomagajo v enološkem laboratoriju KGZS - Zavoda Novo mesto, kot pooblaščeni organizaciji za oceno vina. Na željo pridelovalca kreirajo tudi QR kodo, ki vsebuje izračunano energijsko vrednost, hranilno vrednost in seznam sestavin. Podrobnosti najdete na povezavi: https://www.kmetijskizavod-nm.si/uploads/kgz_nm/vinogradnitvo_vinarstvo/NOVOSTI_PRI_OZNA%C4%8CEVANJU_VINA_SPLET.pdf
Prijava letnega pridelka grozdja in vina
Pridelovalci, ki obdelujejo 0,1 ha ali več vinogradov ali manj, če dajejo grozdje, vino oz. druge proizvode iz grozdja in vina v promet, morajo v Register pridelovalcev grozdja in vina redno prijaviti letni pridelek. To storimo na svoji upravni enoti do 20. novembra, vsako leto prijavimo letni pridelek: grozdje, mošt, vino oz. drugi proizvodi iz grozdja in vina. Za prijavo je predpisan obrazec, ki se ga lahko dobi:
• v sprejemni pisarni Upravne enote ali
• na spletni strani eUprava:
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=544
(Vloga za prijavo letnega pridelka grozdja)
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=545
(Vloga za prijavo letnega pridelka mošta, vina, zgoščenega grozdnega mošta in ostalih proizvodov)
POMEMBNO
Pridelovalci vin z oznako PTP (cviček, metliška črnina, belokranjec, beli in rdeči bizeljčan) naj upoštevajo zahteve pravilnika posameznega vina PTP. Pri prijavi pridelka na UE je potrebno prijaviti vsako sorto posebej in nato v ustreznem deležu vsake sorte kot mešano vino za vsak PTP posebej, tako kot se zahteva po pravilniku o pridelavi določenega vina z oznako PTP.
Ne pozabite tudi na vodenje kletarske evidence.