Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

59. Kmetijsko živilski sejem v G. Radgoni

agra2021

Po lanskem letu, ko v Gornji Radgoni zaradi epidemije kmetijsko živilskega sejma ni bilo, člance in člane društva, vključno z vašimi družinskimi člani ponovno vabimo, da ga obiščete. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni mednarodni sejem v tem delu Evrope.

Obisk sejma bomo izvedli v torek, 24. avgusta 2021.
Odhod avtobusa iz sevniške avtobusne postaje bo ob 6:30.

Popoldne bomo preživeli na turistični kmetiji Hlebec v Kogu, v ljutomersko-ormoških goricah. Družina Hlebec skrbi za 35 tisoč trt ter iz roda v rod prenaša znanje in ljubezen do zemlje in vina. Z veseljem se bomo zadržali v njihovi odlično založeni vinski kleti. Oba Milana (oče in sin) sta sommelierja, popeljala nas bosta v svet njihovih najkvalitetnejših vin. K dobri kapljici se seveda prileže tudi odlična hrana, domače kosilo nam bo pripravila gospodinja Verica.

Članice in člani DV Sevnica-Boštanj boste o podrobnostih strokovne ekskurzije obveščeni  po običajnih komunikacijskih sredstvih.

Pluta v vinarstvu

plutovecPluta je naravni material, ki ga pridobivajo iz lubja hrasta plutovca (na sliki). Približno 50 odstotkov celotne svetovne proizvodnje jo pridobijo na Portugalskem. Raste tudi na plantažah po Španiji, južni Franciji, južni Italiji ter v Maroku, Tuniziji in Alžiriji. Pluta je ekološko neoporečen material. Za njeno pridobivanje namreč ne sekajo dreves, ampak debla zgolj oluščijo. Ko odstranjujejo lubje, dreves tudi ne poškodujejo. Pluto uporabljamo za različne namene, že dolgo časa tudi v vinarstvu.

Plutovinsti zamaški so zaradi svojih lastnosti nepogrešljivi pri hrambi najboljših vin v steklenicah. Kljub temu, da jih v zadnjem času izpodrivajo navojni zamaški in zamaški iz umetnih mas, ima pluta številne prednosti. Dopušča minimalno količina zraka, ki je potreben za zorenje in staranje.

Nekaj napotkov, kako ravnati s pluto, povzemamo v nadaljevanju.

Preberite več ...

Prognostično obvestilo za varstvo rastlin

prog

V vinogradih grozdje prehaja v zorenje (81 po lestvici BBCH).

Pri zadnjih tretiranjih lahko za omejevanje okužb z oidijem vinske trte uporabite: DYNALI (0,65 l/ha), NATIVO (0,16 kg/ha), KARATHANE GOLD 350 EC (0,5 – 0,6 l/ha), LUNA EXPERIENCE (0,5 l/ha), LUNA MAX (1 l/ha), MAVITA 250 EC (0,2 l/ha), KUSABI 300 SC (0,3 l/ha), MISHA 20 EW (0,23 l/ha), CUSTODIA (0,7 l/ha), PROSPER CS 300 (1 l/ha), BALTAZAR (0,4 l/ha), ORIUS 25 EW (0,4 l/ha), TALENDO EXSTRA (0,2 – 0,4 l/ha), TALENDO (0,25 l/ha), UNICORN DF (2,2 kg/ha), MYSTIC 250 EC (0,4 l/ha), COLLIS (0,4 l/ha), SPIROX D (0,5 l/ha), SERCADIS (0,15 l/ha),… Svetujemo tudi PRIPRAVKE NA OSNOVI ŽVEPLA, VITISAN (12 kg/ha) ter KARBICURE (5 kg/ha) ali AQ-10 (35 g/ha), ki so primerni za ekološko pridelavo.

Preberite več ...

Zaključna prireditev 49. Tedna cvička

TC2021 24a

Veliki Gaber je bil v soboto, 10. julija, prizorišče zaključka tradicionalnega, že 49. Tedna cvička. Že drugo leto zapored je prireditev zaradi epidemije žal potekala brez večje udeležbe in brez povorke, v kateri je običajno sodelovalo preko 1000 članic in članov naše zveze. Prireditve se je udeležila tudi delegacija našega društva s člani, ki so sodelovali na ocenjevanju vin ZDVD. Na zaključni prireditvi smo slovesno okronali novega kralja cvička, Matjaža Goloba iz DV Malkovec, razglasili smo novo ambasadorko cvička, Jasno Kuljaj, podelili smo priznanja ZDVD in vinogradnikom, ki so na nedavnem ocenjevanju vin dosegli najbolj vidne rezultate. Do naslednjega Tedna cvička je bil podaljšan mandat Maji Vovko, dosedanji cvičkovi princesi.

Zbrane na prireditvi so med drugim nagovorili predsednik ZDVD Miran Jurak, trebanjski župan Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, aktualna vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin ter osrednji gost državni sekretar na kmetijskem ministrstvu mag. Aleš Irgolič. Zbrane so pozdravili tudi dosedanji in novi kralj cvička, cvičkova princesa ter nova ambasadorka cvička. Upamo in verjamemo, da bomo naslednjo prireditev, jubilejni 50. Teden cvička, izvedli v večjem številu in neokrnjeno.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije, ki je objavljena na spletni strani ZDVD.

Poskrbimo tudi za naša vina

cisterneVina letnika 2020 zorijo in se razvijajo, želimo, da bi pridobivala na kakovosti. Dvig temperature v kleteh in posledično v vinih, lahko pospeši določene reakcije - tudi tiste, ki jih ne želimo. Če smo vina žveplali pred časom, je zelo verjetno upadla koncentracija prostega žveplovega dioksida, kar vodi do oksidacije!

Za optimalne pogoje zorenja je potrebno še naprej preprečevati dostop zraka (polni sodi, oz. cisterne zatesnjene z inertnim plinom ali s parafinskim oljem) in zagotoviti, da ima vino dovolj prostega žvepla . 

Priporočljiva koncentracija prostega žveplovega dioksida - SO2 (ki mu vinogradniki pogovorno pogosto rečemo kar "žveplo") je najmanj 15 mg/l. Pri cvičku je predpisana zgornja koncentracija za vina v prometu omejena s 25 mg/l, pri ostalih vinih normalne trgatve pa 35 mg/l. Pri žveplanju in med zorenjem se določeni del dodatka veže. Med vezanim in prostim žveplom obstaja ravnotežje, ki je odvisno predvsem od pH vrednosti in temperature. Žveplov dioksid ima največjo topnost v vinu pri 10 °C. Reakcija vezave žvepla s porabniki je končana v dveh do šestih urah, vina je po dodajanju žveplove kisline (torej v tekoči obliki) potrebno rahlo premešati. Pri vinih z nižjo pH vrednostjo (višja vsebnost kislin) si lahko privoščimo nižjo koncentracijo, saj je v takih vinih večji delež v molekularni (nevezani) obliki, kot SO2. Čezmerna količina SO2 je zdravju škodljiva. Pri vsebnosti nad 50 mg/l prostega SO2 je pri pokušanju mogoče zaznati pekoč vonj po žveplovem dioksidu. 

Več o žveplanju vin >>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

Webp.net gifmaker

karsia novi logo
  KZ logo2015logo MastnakKZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih