Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Praznik Sv. Vincenca

vincencTudi vino ima svoje praznike. Ne zato, da bi se odpočilo, temveč zato, da imamo priložnost, da z njim brezskrbno nazdravimo. Med njimi je tudi praznik Sv. Vincenca, ki ga praznujemo danes, 22. januarja.

Poleg nekaterih krajev vinorodne Slovenije, ga praznuje tudi naša soseda Hrvaška. Prav tako kot Sveti Martin je tudi Sveti Vincenc zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. Na praznik se pogosto gleda kot na vinarsko novo leto, ki napoveduje novo odlično letino. Po starih običajih vinarji pred sončnim vzhodom odrežejo košček vinske trte, ga položijo v vodo in postavijo na toplo. Zelena vinska trta na ta način pokaže kako je preživela zimo in kakšno letino lahko pričakujejo vinogradniki. Velja tudi, če je na dan Svetega Vincenca sončno, da bo prihajajoča letina dobra. Iz tega izhajajo številni pregovori, kot naprimer: “Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči.”

Na praznik Sv. Vincenca, oz. na nedeljo, ki prazniku sledi, po običaju obrežemo tudi modro frankinjo, ki od leta 2007 raste v grajskem vinogradu v Sevnici. Zaradi znanih razmer, letošnji praznik ne bo potekal kot običajno in kot bi si želeli. Verjamemo, da bo kmalu bolje. Za zdravje!

(povzeto po https://winetastingljubljana.com/sl/6-najpomembnejsih-praznikov-vina-v-sloveniji/)

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Članarina za leto 2021, prevzem koledarjev

Vabimo vas, da do 31.1.2021 poravnate članarino za leto 2021, ki po sklepu zadnjega zbora znaša 15 EUR. Članice in člani društva ste prejeli položnico za plačilo članarine, s tem bomo omejili fizične stike in hkrati omogočili nemoteno delovanje društva tudi v letu 2021. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov članarino lahko poravnate tudi pri poverjenikih, ki so: Herman Radej, Janez Kodeh, Branko Žibert in blagajnik Aleš Germovšek. Za vas smo pripravili koledarje (vinogradniški motivi), poskušali jih bomo razdeliti preko poverjenikov ali blagajnika, kjer so vam na voljo, oz. se bomo glede na situacijo kako drugače organizirali.

Spletno usposabljanje (rez / bolezni in napake vin)

KGZ NMZima je čas, ko naredimo pregled svojega dela za nazaj in se hkrati odločamo o naslednji sezoni dela v vinogradu in v vinski kleti. Ker je kakovost bodočega vina v največji meri odvisna od kakovosti pridelanega grozdja, je zimski čas najbolj primeren za izobraževanje, zato vas vabimo na spletna predavanja na temo REZ VINSKE TRTE V LETU 2021 in BOLEZNI IN NAPAKE VINA. Organizator in izvajalec je Kmetisjko gozdarski zavod Novo mesto. Predavatelja bosta Jernej Martinčič, univ. dipl. inž. agr. in Ivanka Badovinac, univ. dipl. inž. agr.

Spletni webinar bo potekal v sredo, 20. 1. 2021, ob 9. uri, po predhodni registraciji in prijavi: https://zoom.us/webinar/register/WN_C-WpoIjgSDaLXCNoK3UP3Q

Vabljeni in dobrodošli.

V letu 2020 smo se poslovili od dveh praporščakov

stankoPred kratkim nas je zapustil Stanko Vovk, ki je poslanstvo praporščaka našega društva zavzeto opravljal 11 let. Spominjamo se ga s spoštovanjem in smo mu hvaležni za vse trenutke, ki jih je namenil delu v društvu.

Včasih pozabimo na pomembno poslanstvo, ki so ga in ga še opravljajo naši praporščaki. Strumno in ponosno predstavljajo društvo, skrbijo za vzdrževanje in hrambo društvenega simbola, na katerega smo ponosni. Prav je, da se jim zahvalimo za ves njihov trud in sodelovanje in se jih spomnimo. Posebej še tistih, ki jih ni več med nami: Blaža, ki je za vedno odšel pred letom dni in Stanka, ki nas je zapustil pred dnevi. V letu 2020 smo se tako žal poslovili kar od dveh dolgoletnih in aktivnih praporščakov. 

Imenovani praporščaki Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj so bili, oz. so:
Ivan Mlakar-Anza, 20.9.1997 - 31.1.2003; Blaž Zagrajšek, 20.9.1997 - 7.1.2020; Stanko Vovk, 31.1.2003 - 1.3.2014; Jože Beršnak - od 1.3.2014; Branko Žibert - od 24.2.2018 in Martin Horjak - od 21.2.2020. Prapor nas danes spremlja ob vseh slovesnih prireditvah in srečanjih, naše pokojne člane pospremi tudi ob zadnjem slovesu. S praporom smo bili prisotni pri razvitju v vseh sosednjih društvih občine Sevnica: Društvu vinogradnikov Studenec, Društvu vinogradnikov Malkovec in Društvu vinogradnikov Šentjanž, na povorkah Tedna cvička in različnih drugih prireditvah.

Razvitje prapora, 20.9.1997, je sicer sodilo med večje projekte DV Sevnica-Boštanj. Popestren je bil z bogato povorko, ki se je vila iz Sevnice v Boštanj, kjer je bila zaključna svečana prireditev. Povorka, v kateri so sodelovali številne vinogradnice in vinogradniki iz vseh vinskih goric, ki jih je takrat pokrivalo društvo, je demonstrirala vinogradnikova in vinarjeva opravila. Poleg domačih vinogradnic in vinogradnikov iz obeh bregov reke Save so bili prisotni tudi vinogradniki iz Malkovca. Razviti prapor je bil med prvimi vinogradniškimi prapori v Sloveniji. Njegov "boter" je Kmečka zadruga Krško, krasi pa ga 29 zlatih, 27 srebrnih žebljičkov in 9 častnih trakov. Imenovana prva praporščaka sta bila Ivan Mlakar in Blaž Zagrajšek. 

Takole so o našem svečanem dogodku poročali v Dolenjskem listu, 25.9.1997.

razvitje DL

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

Webp.net gifmaker

karsia novi logo
  KZ logo2015logo MastnakKZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih