V vinogradih in v kleteh v zimskih mesecih
Kljub navideznemu mirovanju v zimskem času se tako v trtah kot v vinih, tudi sedaj dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja.
V času pred brstenjem, običajno do začetka aprila, opravimo zimsko rez, s čimer uravnavamo razmerje med rastjo in rodnostjo, ob tem pa upoštevamo zahteve sorte, bujnost, prehranjenost, starost in kondicijo trt.
Spremembe se dogajajo tudi v naših vinih, ki jih pozimi običajno drugič pretočimo, po potrebi tipiziramo, predvsem pa preprečujemo dostop zraka in zagotavljamo zadostno koncentracijo prostega žvepla. Le pri določenih tehnoloških postopkih, npr. pri daljšem zorenju na finih in zdravih drožeh, si lahko privoščimo drugačno prakso. Topnost zraka se z nižanjem temperature veča, zato je razlaga, da vina pozimi ne oksidirajo, zmotna. V hladnih kleteh se zaradi izločanja vinskega kamna delno zniža vsebnost kislin. Proces je odvisen od količine alkohola, temperature in pH vrednosti oz. koncentracije kislin. Ob višji alkoholni stopnji in višji temperaturi se vinski kamen izloča počasneje. Ob izločitvi 2,5 g/l vinskega kamna, to je kalijevega tartrata, se koncentracija titracijskih kislin zniža za okvirno 1 g/l. Ob ugodnih razmerah bodo naša vina pridobivala na kvaliteti. Značilne spremembe so povezane s povečanjem števila antocianov, vezavo s proteini, reakcijami z estri, terpeni, tanini in hlapnimi snovmi, razgradnjo kislin ipd, na te reakcije pa vplivajo tako koncentracija žvepla in kisika, pH vrednost, temperatura, bakteriološka sestava vin in še kaj.
V kolikor v vinih zaznamo neznačilne nevinske vonje in okuse, je potrebna takojšnja korekcija tj. poseg, včasih zadostuje že pretok ali žveplanje, največkrat pa je v takih primerih potreben kontroliran in pravilno tretiran dodatek ustreznega enološkega sredstva.
Ob koncu leta
Jeseni smo si oddahnili, ko smo letošnji pridelek skrbno pobrali in ga negujemo v naših kleteh. Tudi vinski letnik 2022 prinaša izzive in priložnosti. Zimski čas je hkrati tudi priložnost, da se spočijemo, naredimo plane za naprej in naberemo novih moči. Z zimsko rezjo se bo pričela nova zgodba vinskega letnika 2023.
Zaključujemo še eno leto. Pred dnevi se je sestal Upravni odbor, ki je analiziral izvedene aktivnosti. V letu 2022 smo izvedli načrtovane društvene aktivnosti. Med zahtevnejšimi nalogami lahko še posebej izpostavimo 40. društveno ocenjevanje vin, na katerem je bilo ocenjenih točno 100 vzorcev, občni zbor, kjer smo na rednih volitvah izvolili tudi nove člane organov društva, 20. pohod po vinskih goricah (Trnovec-Čanjska gora- Žigrski vrh), sodelovanje na 50. Tednu cvička v Novem mestu in praznovanje 50. obletnice organiziranega druženja in strokovnega dela na vinogradniško-vinarskem področju na Sevniškem. Pričenja se z letom 1972, ko je bilo ustanovljeno Društvo vinogradnikov Dolenjske, pri tem so sodelovali tudi sevniški in boštanjski vinogradniki. Svečani dogodek smo slavnostno kronali z izdajo strokovne monografije, predstavitvijo knjige v sevniški knjižnici ter s svečano prireditvijo, ki je bila v začetku septembra organizirana na sevniškem gradu. Poleg tega je celo leto delovala spletna stran, na kateri najdete aktualne informacije, izvedeno je bilo strokovno predavanje, pobrana je bila članarina, sodelovali smo pri izboru za županovo vino, v funkciji je bil društveni filter in še kaj bi se našlo. Upravni odbor se je na sejah sestal štirikrat.»Inventuro« bomo kot običajno naredili tudi na občnem zboru, še prej pa bomo izvedli 41. društveno ocenjevanje vin. O podrobnostih boste pravočasno obveščeni in povabljeni k sodelovanju.
Ob koncu leta se zahvaljujemo vsem, ki podpirate naše delo, se udeležujete naših srečanj in pri tem aktivno sodelujete. Vabimo vas, da ostanete z nami tudi v letu 2023 in za to navdušite še koga.
Veliko uspeha in dobre volje vam želimo! Lepe božične paznike
vam želimo in srečno v letu 2023!
Filter za vino
Društvo razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...). Članice in člani s plačano članarino se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.
Pričakujemo, da s filtrom ravnate skrbno in skladno z namenom ter da ga po uporabi temeljito očistite.
Pravila o uporabi filtrirne naprave >>>
Lepe jesensko-zimske dni vam želimo!
Martinovo
Danes je martinovo - praznik, ki ga mnogi praznujemo v krogu svojih prijateljev, ki nam pomagajo pri delih v kleti in vinogradu, sorodnikov in družine. Martinovo simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja je običajno pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati čaka dolga zima.
Martinovo je čas, ko je večina mladih vin prvič pretočenih, tudi žveplanih, ločenih od grobih droži in zaščitena pred vplivi zraka, ko že pokažejo svoj karakter in potencial.
Sveti Martin, ki naj bi umrl 11. novembra leta 397, je po izročilu dal svoj plašč beraču, da bi lahko le ta skril svojo revščino. Tako je tudi upodobljen na poslikavah številnih cerkva, tudi v Sloveniji. V mnogih državah se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi, race in mlinci. Kakorkoli že praznujemo spomin na sv. Martina je pomembno, da ne pozabimo na globlji pomen, ki prihaja od tega skromnega dobrosrčnega moža. Ob nazdravljanju s kozarcem vina se zahvalimo za izobilje v življenju in, če se le da, naredimo kaj tudi za druge, kot je to počel sv. Martin.
Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo lepo praznovanje!
Prijava pridelka letnika 2022
Pridelovalce, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina in obdelujejo najmanj 0,1 ha vinogradov, ali pridelek tržijo, obveščamo, da morajo, skladno s 13. členom Pravilnika o registru pridelovalcev grozdja in vina, najkasneje do 20. novembra Upravni enoti prijaviti celoten pridelek grozdja, mošta, vina in drugih proizvodov, vključno s pridelkom, namenjenim za lastno uporabo. V primeru grozdja, ki je bilo trgano tako pozno, da do navedenega roka ni možna prijava, morajo pridelovalci prijaviti pridelek najpozneje v 20 dneh po trgatvi.
Obvezni podatki v prijavi so: ime in priimek, KMG-MID in/ali št. vpisa v register pridelovalcev grozdja in vina, vrsta pridelka (po sorti ali kot mešano belo, mešano rdeče ali mešano belo in rdeče), količina grozdja v kilogramih, datum trgatve in količina vina v litrih.
Portal eUprava, preko Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefonu - 07 81 63 861, ali osebno na Upravni enoti.