Slavnostna akademija ob 50 letnici ustanovitve DV Dolenjske
Zveza društev vinogradnikov Dolenjske je v Novem mestu, v petek 21. oktobra 2022, pripravila svečano akademijo ob 50-obletnici ustanovitve Društva vinogradnikov Dolenjske. Udeležila se jo je tudi delegacija našega društva.
Slavnostna govornica na prireditvi je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Slovesnosti so se udeležili številni gostje, predstavniki cvičkovega dvora in vinogradniških društev ZDVD. Vabljeni k ogledu fotogalerije (posnel jo je M. Simončič), najdete jo na na spletni strani ZDVD.
Nega mladega vina
Redne trgatve se zaključujejo, zgodnje in srednje zgodnje sorte so v glavnem že pobrane tudi v vinorodni deželi Posavje.
Živahno je v kleteh, saj mlada vina med vrenjem in po končanem vrenju, potrebujejo še posebno pozornost. Pazimo na temperaturo vrenja, jo po potrebi znižamo, spremljamo proces akloholnega vrenja in zračimo kleti. Da preprečimo oksidacijo mošta, že proti koncu vrenja omejimo dostop zraka. Na cisterne postavimo plavajoče pokrove (brez olja), sode pa zalijemo do vrha. Pomembno pa je, da se prej prepričamo, da je vrenje v resnici končano. To ugotovimo s poskušanjem, še bolj zanesljivo pa z refraktometrom. Upoštevajmo, da so refraktometri umerjeni na raztopino vode in sladkorja, zato v tekočini z alkoholom sladkor na skali nikoli ne bo pokazal nič, četudi je mošt povret do konca. Za določitev okvirne vsebnosti nepovretega sladkorja, si lahko pomagate s tabelo. Za bolj natančno meritev se obrnite na enološki laboratorij.
Po končanem alkoholnem vrenju lahko nastopijo pogoji za biološki razkis, ki lahko poteče spontano. Iz jabolčne kisline nastaja blažja - mlečna kislina, proces pa spremlja sproščanje ogljikovega dioksida. Razkis omogočijo kvasovke jabolčno mlečnega razkisa, ki jih imajo droži. Neizkušeni kletarji zaradi izhajanja plina oz. aktivnosti vrelne vehe dostikrat napačno sklepajo, da primarno vrenje mošta ni končano, v resnici pa lahko poteka razkis, ki ob povišani temperaturi in ustrezni vrednosti pH vino skoraj v celoti razkisa! Preveč razkisano vino je zaradi pomanjkanja in porušene harmonije kislin neprijetnega okusa in plehko, prizadeto na barvi, predvsem pa občutljivo za razne bolezni. Biološki razkis jabolčne kisline poteče ob ustrezni temperaturi (okvirno med 15 in 20 stopinj), ustrezni vrednosti pH (nad 3,2) in v čim nižjih koncentracijah prostega žveplovega dioksida. "Mehkejši okus" mlečne kisline je osnovna karakteristika terana, prija tudi bogati modri frankinji, pri cvičku in pri belih vinih pa so mnenja o tem deljena - odvisno kakšno kakovost imamo in kaj želimo z vinom doseči. Vprašanje proti koncu vrenja zato vsekakor je, ali je razkis potreben. Spodbudimo ga z mešanjem droži, lahko tudi dodatkom bakterij jabolčno mlečnega razkisa in z gretjem na okvirno 20 stopinj, če je potrebno. Proces razkisa zaustavimo z žveplanjem in ločitvijo mladega vina oz. mošta od droži.
Čas prvega pretoka, ko vino izdatno žveplamo, je odvisen predvsem od značilnosti vina. Običajno ga opravimo kmalu po končanem vrenju, spet drugič se lahko (sploh za posebne trgatve in tehnologije vrhunskih vin) zavleče v pozni zimski čas ali celo pomlad. Veliko uspeha, potrpljenja in užitkov vam želimo pri negi vaših mladih vin.
Trgatev 2022
Trgatev intenzivno poteka, pričakovanja za odličen vinski letnik pa so glede na parametre in stanje grozdja upravičena.
KGZS Novo mesto tedensko spremlja in objavlja parametre dozorevanja grozdja. Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. Pokazatelj dozorelosti ni (samo) sladkorna stopnja, ampak tudi ostali parametri (tudi obarvanost oz. dozorelost pešk). Zgornji rezultati so nam lahko pri tem v oporo. Trgatev je odločilno in sklepno opravilo vinogradnikov, ko je potrebno vinarjem prepustiti čimbolj zdravo in dozorelo grozdje.
Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na 41. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2022.
Uporabne povezave za trgatev:
- korelacijska tabela (SLADKOR - GOSTOTA - ALKOHOL)>>>
- približno določevanje nepovretega sladkorja z refraktometrom>>>
- Excel: tipizacija vin (izračun alkoholne stopnje in deleža za največ 5 vin)>>>
- dosladkanje - korekcija alkoholne stopnje>>>
- Pravilnik o kontroli kakovosti grozdja v času trgatve>>>
VEČ O TRGATVI>>>
Podatki dozorevanja grozdja (KGZS Novo mesto) >>>
Za čas trgatve se odločimo glede na željeni stil vina in doseženi ustrezni tehnološki zrelosti grozdja. Spremljanje dozorevanja grozdja vsaj 14 dni pred trgatvijo omogoča doseči karakter vina, ki ga želimo imeti in ga letnik tudi omogoča. Sladkorna stopnja ni glavni faktor, ki ga upoštevamo pri določanju roka trgatve. Zelo pomembna je vsebnost kislin, pH ter vsebnost prostih in skritih arom. Da bomo določili najbolj primeren čas trgatve za posamezno sorto, svetujemo redno pokušanje grozdja zadnjih deset dni pred trgatvijo. S pokušanjem grozdja bomo bolj natančno zadeli pričakovani karakter našega vina.
S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.
Pri trgatvi in predelavi poškodovanega in nagnitega grozdja se od vinarja zahteva še posebno odgovornost. Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in hrane za kvasovke so dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri predelavi nagnitega in poškodovanega grozdja. V takih primerih se svetuje ostro razsluzenje moštov z dodatkom tudi do 1,4 dl 5-6% raztopine žveplaste kisline na 100 l (70 mg SO2/l) mošta in ustreznih čistil. Primerna je kombinacija kalijevega kazeinata in želatine ali kombinacija bentonita, želatine ter kremenčevega čistila. Naj ne bo še enkrat odveč opozorilo, da je aktiven kvasni nastavek v tem primeru, kakor tudi sicer, nepogrešljiv in nujen.
50 let z ljudmi in trtami ob sotočju Save in Mirne
DV Sevnica - Boštanj je prejelo najvišje priznanje Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, predsedniku DV Jožetu Simončiču ga je izročil predsednik ZDVD Miran Jurak (na sliki). Foto L. Motore.
V petek, 2. septembra 2022, je Društvo vinogradnikov Sevnica - Boštanj na Sevniškem gradu izvedlo svečanost, poimenovali smo jo "50 let z ljudmi in trtami ob sotočju Save in Mirne". Proslavili smo aktivnih 50 let, kolikor mineva od ustanovitve Društva vinogradnikov Dolenjske na Otočcu. Pri tem so kot ustanovni člani sodelovali tudi Sevničani.