Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Ostanite zdravi

Verjemite, da tudi mi pogrešamo naša skupna druženja. Trenutke, ko smo se srečali, poklepetali, obiskali zanimivo turistično destinacijo, uspešno vinogradniško kmetijo ali podjetje, se zbrali na predavanju, pohodu po vinskih goricah, degustaciji...

Pred nekaj tedni so stekle aktivnosti za organizacijo strokovne ekskurzije na Koroško in Štajersko, ki smo jo nameravali izvesti pred martinovim, sestavili smo že obvestilo, ki bi ga v teh dneh poslali članicam in članom društva. Zaradi znanih razmer načrtovana aktivnost žal ni izvedljiva v jesenskem času. V trenutni situaciji je pomembno, da spoštujemo navodila strokovnih služb in organizacij za omejevanje tveganj za okužbo. Za izvedbo naših skupnih aktivnosti, družabnih in strokovnih, bodo nove priložnosti, v to iskreno verjamemo.

2017

Ostanite zdravi, vedri in optimistični! Vse lepo vam želimo iz društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Malo za gušt in lep spomin - fotka iz prijetnega obiska v Prekmurje, pred tremi leti.

Prijava pridelka letnika 2020

upravna-enota-sevnicaPridelovalce, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina in obdelujejo najmanj 0,1 ha vinogradov, ali pridelek tržijo, obveščamo, da morajo, skladno s 13. členom Pravilnika o registru pridelovalcev grozdja in vina, najkasneje do 20. novembra 2020 Upravni enoti prijaviti celoten pridelek grozdja, mošta, vina in drugih proizvodov, vključno s pridelkom, namenjenim za lastno uporabo. V primeru grozdja, ki je bilo trgano tako pozno, da do navedenega roka ni možna prijava, morajo pridelovalci prijaviti pridelek najpozneje v 20 dneh po trgatvi.

Obvezni podatki v prijavi so: ime in priimek, KMG-MID in/ali št. vpisa v register pridelovalcev grozdja in vina, vrsta pridelka (po sorti ali kot mešano belo, mešano rdeče ali mešano belo in rdeče), količina grozdja v kilogramih, datum trgatve in količina vina v litrih.

V času povečanih tveganj za okužbe z novim korona virusom je dobrodošla elektronska prijava (Portal eUprava, ali preko e-pošte). 

Nega mladega vina

Redne trgatve se zaključujejo, zgodnje in srednje zgodnje sorte so v glavnem že pobrane tudi v vinorodni deželi Posavje. 

vreŽivahno je tudi v kleteh, saj mlada vina med vrenjem in po končanem vrenju, potrebujejo še posebno pozornost. Pazimo na temperaturo vrenja, jo po potrebi znižamo, spremljamo proces akloholnega vrenja in zračimo kleti. Da preprečimo oksidacijo mošta, že proti koncu vrenja omejimo dostop zraka. Na cisterne postavimo plavajoče pokrove (brez olja), sode pa zalijemo do vrha. Pomembno pa je, da se prej prepričamo, da je vrenje v resnici končano. To ugotovimo s poskušanjem, še bolj zanesljivo pa z refraktometrom. Upoštevajmo, da so refraktometri umerjeni na raztopino vode in sladkorja, zato v tekočini z alkoholom sladkor na skali nikoli ne bo pokazal nič, četudi je mošt povret do konca. Za določitev okvirne vsebnosti nepovretega sladkorja, si lahko pomagate s tabelo. Za bolj natančno meritev se obrnite na enološki laboratorij.

Po končanem alkoholnem vrenju lahko nastopijo pogoji za biološki razkis, ki lahko poteče spontano. Iz jabolčne kisline nastaja blažja - mlečna kislina, proces pa spremlja sproščanje ogljikovega dioksida. Razkis omogočijo kvasovke jabolčno mlečnega razkisa, ki jih imajo droži. Neizkušeni kletarji zaradi izhajanja plina oz. aktivnosti vrelne vehe dostikrat napačno sklepajo, da primarno vrenje mošta ni končano, v resnici pa lahko poteka razkis, ki ob povišani temperaturi in ustrezni vrednosti pH vino skoraj v celoti razkisa! Preveč razkisano vino je zaradi pomanjkanja in porušene harmonije kislin neprijetnega okusa in plehko, prizadeto na barvi, predvsem pa občutljivo za razne bolezni. Biološki razkis jabolčne kisline poteče ob ustrezni temperaturi (okvirno med 15 in 20 stopinj), ustrezni vrednosti pH (nad 3,2) in v čim nižjih koncentracijah prostega žveplovega dioksida. "Mehkejši okus" mlečne kisline je osnovna karakteristika terana, prija tudi bogati modri frankinji, pri cvičku in pri belih vinih pa so mnenja o tem deljena - odvisno kakšno kakovost imamo in kaj želimo z vinom doseči. Vprašanje proti koncu vrenja zato vsekakor je, ali je razkis potreben. Spodbudimo ga z mešanjem droži, lahko tudi dodatkom bakterij jabolčno mlečnega razkisa in z gretjem na okvirno 20 stopinj, če je potrebno. Proces razkisa zaustavimo z žveplanjem in ločitvijo mladega vina oz. mošta od droži.

Čas prvega pretoka, ko vino izdatno žveplamo, je odvisen predvsem od značilnosti vina. Običajno ga opravimo kmalu po končanem vrenju, spet drugič se lahko (sploh za posebne trgatve in tehnologije vrhunskih vin) zavleče v pozni zimski čas ali celo pomlad. Veliko uspeha, potrpljenja in užitkov vam želimo pri negi vaših mladih vin.

Več o prvem pretoku>>>

Po neurju s točo (1. 9. 2020)

toca2020

Nedeljsko popoldne je žal marsikateremu vinogradniku in vinarju pokvarilo načrte letošnje trgatve. Neurje, ki se je silovito razbesnelo nad našimi kraji, je marsikje popolnoma uničilo tudi letošnji pridelek. Posredujemo vam obvestilo za zaščito prizadetih vinogradov.

Po neurju s točo, ki je prizadelo predele Posavja, na površinah s poškodbami pridelka opravite zaščito pred sivo plesnijo.

Uporabite lahko PROLECTUS (1,2 kg/ha; karenca 14 dni; le 1× v rastni dobi), MYTHOS (2,5 l/ha; karenca 21 dni; le 1× v rastni dobi), CANTUS (1,2 kg/ha; karenca 28 dni; le 1× v rastni dobi), PYRUS 400 SC (2 l/ha; karenca 35 dni; le 1× v rastni dobi), SCALA (2 l/ha; do 85 po BBCH; karenca 21 dni), ZENBY (1,5 l/ha; karenca 21 dni; 2× v rastni dobi), SWITCH 62,5 WG (1 kg/ha; do mehčanja jagod, oz. najkasneje 21 dni pred trgatvijo; 2× v rastni dobi) ali TELDOR SC 500 (1, 5 l/ha; karenca 14 dni; 2× v rastni dobi z razmikom 8 dni). V ekološki pridelavi pridejo v poštev pripravki AMYLO – X (1,5 do 2,5 kg/ha; do 6 tretiranj v eni rastni dobi, na 7 do 10 dni; do zrelosti za trgatev; karenca ni potrebna), BOTECTOR (400 g/ha; 3 do 4 tretiranja v eni rastni dobi; do zrelosti za trgatev; karenca je zagotovljena s časom uporabe) ali SERENADE ASO (4 l/ha; do 4 tretiranja v eni rastni dobi; do zrelosti za trgatev; karenca ni potrebna).

Na površinah z uničenim pridelkom in poškodbami trsov zaščitite vinograde s pripravki na osnovi bakra: BADGE WG (2,5 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WG (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WP (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 50 WP (2 kg/ha), CUPRABLAU Z ULTRA WP (1,8 kg/ha), CUPROXAT (5,3 l/ha), KOCIDE 2000 (2 kg/ha), NORDOX 75 WG (1,6 kg/ha).

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (1.9.2020)

V pričakovanju nove trgatve

dozorevanje

Vinska trta v Posavju je v fazi zorenja, jagode se barvajo in mehčajo. Z rednimi škropljenji končujemo, zato bodimo pozorni na karenco uporabljenih sredstev!
 
(KGZ Novo mesto, Dolenjska, 25.8.2020)
 

Preberite več ...

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

Webp.net gifmaker

karsia novi logo
  KZ logo2015logo MastnakKZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih