Strokovno predavanje o trgatvi 2021
Na strokovnem predavanju o trgatvi, ki je bilo v sredo, 8.9.2021 v Tržišču organizirano za naša vinogradniška društva, smo prisluhnili Ivanki Badovinac, svetovalki za vinarstvo iz KGZS Novo mesto.
Dozorevanje grozdja
KGZS Novo mesto je objavil prve letošnje rezultate dozorevanje grozdja v vinorodni deželi Posavje (vzorčenje 23.8.2021). Rezultati kažejo na zmerno dozorevanje, sladkorne stopnje so še nizke, koncentracije kislin pa visoke. Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto.
Vinogradi in vinogradniki v letu 2021
Na spletni strani KGZS Maribor sta specialista in svetovalca za vinogradništvo, Roman Štabuc in Marko Breznik, objavila zanimivo razmišljanje o razvoju in usodi letošnjega vinskega letnika. V prispevku sta opisala značilnosti letošnjega razvoja vinske trte v Podravju, potencial za razvoj bolezni in napovedala glavnino trgatve v septembru. Pogoji za zelo kakovostna vina letnika 2021 so izpolnjeni!
"Odličen letnik, dobra vina na eni strani, na drugi pa vinogradnik v brezizhodni situaciji, ko ni prave prodaje, ni pravih cen za vina in ni več kupcev naših vin. Ko narava in trta naredita vse, ostaja samo še vprašanje, kaj smo naredili mi vinogradniki sami. Skupna resnica Večine vseh vinogradniških nergačev je, da za dvig prodaje, dvig cen in za promocijo svoje pridelave in kakovosti svojih vin, nismo naredili nič.", nadaljujeta in razmišljata tudi o posledicah zaradi starih, utrujenih in vse bolj neproduktivnih vinogradov, krčenja vinogradniških površin in o vplivih globalnih vremenskih sprememb na vinogradništvo.
Njune navedbe, ki se navezujejo na vinorodno deželo Podravje, lahko seveda preslikamo tudi v Posavje. Vabljeni k zanimivemu branju.
Povezava do prispevka>>> ZELENA DELA PO CVETENJU.pdf (kmetijski-zavod.si
V pričakovanju trgatve
Vinska trta v Posavju je v fazi zorenja, jagode se barvajo in mehčajo. Glede na vremenske razmere, ki so zaradi globalnih vplivov na podnebje vedno manj predvidljive, že nestrpno čakamo, da pridelek spravimo v kleti in hkrati delamo vse, da bodo mlada vina kakovostna in bogata.
Z dozorevanjem grozdja potekajo še druge spremembe: dozorevanje lesa, listja in razvoj zimskih očes, v grozdnih jagodah upada koncentracija in se spreminja sestava kislin, narašča pa vsebnost sladkorjev, umirja se rast. Trgatev vsakega vinskega letnika je po svoje specifična. Na to vplivajo splet vremenskih okoliščin, zdravstveno stanje grozdja, dosežene sladkorne stopnje in drugi parametri kot so pH vrednost, koncentracija in sestava kislin, aromatov, taninov, pa tudi nove tehnologije in novosti enološke stroke. Dejstvo je tudi, da se z leti spreminjajo trendi in pričakovanja pri porabnikih, kar pridelovalcem prinaša vedno nove izzive, hkrati pa odpira dodatne priložnosti pri pridelavi vin.
Visok nivo higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali nagnitega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla, dobro pripravljen kvasni nastavek iz vitalnih kvasovk in hrana za kvasovke, bodo tudi letos dejstva, ki jih bo potrebno upoštevati pri predelavi grozdja. Še posebna pazljivost in natančnost se pri trgatvi in predelavi zahteva v primeru poškodovanega, od bolezni prizadetega ali nagnitega grozdja.
Ponovimo še, da sladkorna stopnja ni glavni faktor, ki ga upoštevamo pri določanju roka trgatve. Zelo pomembne so stopnje kislin, pH ter vsebnost prostih in skritih arom. Da bomo določili najbolj primeren čas trgatve za posamezno sorto, svetujemo redno pokušanje grozdja pred trgatvijo in spremljanje parametrov grozdja. Tako bomo natančno zadeli pričakovani karakter naših vin.
Za vinogradniška društva bo KGZS Novo mesto predvidoma tudi letos organiziral predavanje o izvedbi letošnje trgatve. O datumu in lokaciji boste obveščeni na naši spletni strani, članice in člani društva tudi z elektronsko pošto. Na naši spletni strani vas bomo tudi letos redno in pravočasno informirali o parametrih dozorevanja grozdja (po viru KGZS Novo mesto), ponudili vam bomo uporabne povezave, datoteke in napotke, ki vam bodo prišli prav pri izvedbi letošnje trgatve in negi mošta.
Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na jubilejnem 40. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2021.
59. Kmetijsko živilski sejem v G. Radgoni
Po lanskem letu, ko v Gornji Radgoni zaradi epidemije kmetijsko živilskega sejma ni bilo, člance in člane društva, vključno z vašimi družinskimi člani ponovno vabimo, da ga obiščete. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni mednarodni sejem v tem delu Evrope.
Obisk sejma bomo izvedli v torek, 24. avgusta 2021.
Odhod avtobusa iz sevniške avtobusne postaje bo ob 6:30.
Popoldne bomo preživeli na turistični kmetiji Hlebec v Kogu, v ljutomersko-ormoških goricah. Družina Hlebec skrbi za 35 tisoč trt ter iz roda v rod prenaša znanje in ljubezen do zemlje in vina. Z veseljem se bomo zadržali v njihovi odlično založeni vinski kleti. Oba Milana (oče in sin) sta sommelierja, popeljala nas bosta v svet njihovih najkvalitetnejših vin. K dobri kapljici se seveda prileže tudi odlična hrana, domače kosilo nam bo pripravila gospodinja Verica.
Članice in člani DV Sevnica-Boštanj boste o podrobnostih strokovne ekskurzije obveščeni po običajnih komunikacijskih sredstvih.