Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Prvi pretok

jesenRedne trgatve vinskega letnika 2016 so končane. Še največji optimisti bi za letošnjo jesen težko napovedali tako ugodno vreme. Grozdje je na večini goric dozorelo, kot smo si želeli. Kleti so zopet polne, mošti pa prijetni, sveži in harmonični – na veselje mnogih. Pred nami je nov izziv, da kvaliteto, ki jo negujemo, tudi ohranimo in omogočimo pravilen in nemoten potek procesov zorenja in stabilizacije.

Prvi pretoki moštov so pogojeni z našimi cilji in parametri (kisline, pH, arome, alkoholna stopnja...). Daljše zorenje na finih drožeh, z občasnim dvigovanjem in brez žveplanja, je ob redni organoleptični kontroli primerno le za zdrave droži in krepkejša vina. 

Dobri vinarji boste prepoznali potreben čas prvega pretoka in v zahtevnem vinskem letniku izkoristili potencial za pridelavo kakovostnih in vrhunskih vin.

VEČ O PRVEM PRETOKU MLADEGA VINA>>>

Strokovno predavanje o trgatvi in negi mošta

wondra2Da bomo pred in med trgatvijo ter pri negi mladega vina razpolagali s čim več znanja in koristnimi informacijami, ki jih zagovarja enološka stroka, smo medse povabili strokovnjaka, dr. Mojmirja Wondro iz ljubljanske Biotehnične fakultete.

Na srečanju v Boštanju, 8. septembra 2016, je dr. Wondra predstavil tehnološke procese predelave belega in rdečega grozdja in opozoril na pasti in izzive, s katerimim se lahko srečamo do prvega pretoka. Med drugim je nazorno predstavil pogoje in načine preudarne uporabe enoloških sredstev. Opozoril je na pomembnost pridelave zdravih vin, z nizko vsebnostjo vezanega žvepla. Zbrani slušatelji smo z zanimanjem prisluhnili tudi napotkom za pravilno pripravo učinkovitega kvasnega nastavka, napotkom za dosladkanje (ki ga bomo letos izvedli le izjemoma), izvedbo in nadzor biološkega razkisa in zorenja mladih vin na finih drožeh.

Dozorevanje grozdja

P1070674Po podatkih KGZ Novo mesto, ki tudi letos spremlja dozorevanje grozdja v vinorodni deželi Posavje, lahko stopnjo zrelosti grozdja primerjamo z zrelostjo v enakem obdobju z letnikom 2014, v primerjavi z letnikom 2015 pa podatki kažejo, da dozorevanje grozdja zgodnjih in nekaterih srednje poznih sort v tem času zaostaja približno 10 dni. V odvisnosti od lege, predvsem pa manjše obremenitve je razlika lahko tudi manjša. Vendar višje temperature in suhi dnevi v zadnjem tednu dozorevanje pospešujejo, tudi vremenske napovedi za naslednji teden bodo ugodne za pospešeno dozorevanje. Rezultati opravljenih meritev so seveda merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. 

Preberite več ...

54. mednarodni Kmetijsko-živilski sejem

G.Radgona 2016 025

V torek, 23. avgusta, je 50 prijavljenih udeležencev obiskalo 54. mednarodni kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni, popoldan pa smo preživeli na turistični kmetiji PRI KAPELI v Drbetincih. Nekaj vtisov dogajanja si lahko ogledate v spletni galeriji (povezava).

Letošnja AGRA, na stičišču Slovenije s Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko, je predstavila okvirno 1800 razstavljavcev iz 30 sodelujočih držav na skupaj 70.800 razstavnih površin. Na dan našega obiska je na sejmu, med drugim, potekal tudi »Dan vinogradnikov in vinarjev«, s posvetom »Strokovne naloge na področju sadjarstva in vinogradništva«, srečanje somellierjev, slavnostna akademija ob 20-letnici Združenja VINIS, razglasitev rezultatov in podelitev medalj 42. odprtega državnega ocenjevanja vin in 6. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin ter še veliko drugega. 

Turistična kmetija "Pri kapeli" (več na povezavi http://www.prikapeli.si/), kjer smo preživeli popoldanske ure, stoji na koncu vasi Drbetinci, na gričku, s katerega se ponuja čudovit pogled na dolino. Na kmetiji je tradicija vinogradništva in vinarstva že kar nekaj let, skrbno se prenaša in roda v rod, v njihovi vinski kleti smo vina iz Slovenskih goric, po skupnem kosilu, tudi poskusili. 

Zorenje in priprava na trgatev

MF, zorenje

modra frankinja v vinogradu na sevniškem gradu, 10. avgusta 2016

Barvanje in mehčanje grozdnih jagod, zorenje lesa in drugi kazalci napovedujejo skorajšnjo jesen. Povečuje se količina sladkorja, direktna sončna svetloba, ki osvetli grozd in viša temperaturo, povzroča razgradnjo kislin. Predvsem pri aromatičnih sortah lahko vpliva tudi na izgubo arom, kar je odvisno predvsem od sorte in letnika, odvisno je tudi od obsega defoliacije (odstranjevanja listja v coni grozdja) in časa izvedbe. Odstranjevanje listja v vročini zato omejujemo, s tem jagode zaščitimo pred pripeko. Ker bomo s škropljeni za normalne trgatve v drugi polovici avgusta zaključili, pri izbiri sredstev pazimo na karenco.

Preberite več ...

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>


KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavtoMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih