Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Plačilo članarine za 2023

Članice in člane društva vabimo, da poravnate članarino za leto 2023, ki znaša 15 EUR. Plačate jo lahko s položnico, ki je bila posredovana članicam in članom z redno decembersko pošto - v tem primeru navedite svoje ime in priimek, da zagotovimo sledljivost (za plačilo z mobilno aplikacijo, lahko skenirate črtno kodo). Članarino lahko kot vedno poravnate tudi neposredno pri poverjenikih, ki so: Herman Radej, Janez Kodeh, Branko Žibert in blagajnik Aleš Germovšek.

Koledarje in nove članske izkaznice dobite pri poverjenikih, na voljo pa bodo tudi ob ocenjevanju vin in na občnem zboru.

V vinogradih in v kleteh v zimskih mesecih

Kljub navideznemu mirovanju v zimskem času se tako v trtah kot v vinih, tudi sedaj dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja. 

V času pred brstenjem, običajno do začetka aprila, opravimo zimsko rez, s čimer uravnavamo razmerje med rastjo in rodnostjo, ob tem pa upoštevamo zahteve sorte, bujnost, prehranjenost, starost in kondicijo trt. 

Zajeta slika2

Spremembe se dogajajo tudi v naših vinih, ki jih pozimi običajno drugič pretočimo, po potrebi tipiziramo, predvsem pa preprečujemo dostop zraka in zagotavljamo zadostno koncentracijo prostega žvepla. Le pri določenih tehnoloških postopkih, npr. pri daljšem zorenju na finih in zdravih drožeh, si lahko privoščimo drugačno prakso. Topnost zraka se z nižanjem temperature veča, zato je razlaga, da vina pozimi ne oksidirajo, zmotna. V hladnih kleteh se zaradi izločanja vinskega kamna delno zniža vsebnost kislin. Proces je odvisen od količine alkohola, temperature in pH vrednosti oz. koncentracije kislin. Ob višji alkoholni stopnji in višji temperaturi se vinski kamen izloča počasneje. Ob izločitvi 2,5 g/l vinskega kamna, to je kalijevega tartrata, se koncentracija titracijskih kislin zniža za okvirno 1 g/l. Ob ugodnih razmerah bodo naša vina pridobivala na kvaliteti. Značilne spremembe so povezane s povečanjem števila antocianov, vezavo s proteini, reakcijami z estri, terpeni, tanini in hlapnimi snovmi, razgradnjo kislin ipd, na te reakcije pa vplivajo tako koncentracija žvepla in kisika, pH vrednost, temperatura, bakteriološka sestava vin in še kaj.

V kolikor v vinih zaznamo neznačilne nevinske vonje in okuse, je potrebna takojšnja korekcija tj. poseg, včasih zadostuje že pretok ali žveplanje, največkrat pa je v takih primerih potreben kontroliran in pravilno tretiran dodatek ustreznega enološkega sredstva.

Ob koncu leta

smrekcaJeseni smo si oddahnili, ko smo letošnji pridelek skrbno pobrali in ga negujemo v naših kleteh. Tudi vinski letnik 2022 prinaša izzive in priložnosti. Zimski čas je hkrati tudi priložnost, da se spočijemo, naredimo plane za naprej in naberemo novih moči. Z zimsko rezjo se bo pričela nova zgodba vinskega letnika 2023.

Zaključujemo še eno leto. Pred dnevi se je sestal Upravni odbor, ki je analiziral izvedene aktivnosti. V letu 2022 smo izvedli načrtovane društvene aktivnosti. Med zahtevnejšimi nalogami lahko še posebej izpostavimo 40. društveno ocenjevanje vin, na katerem je bilo ocenjenih točno 100 vzorcev, občni zbor, kjer smo na rednih volitvah izvolili tudi nove člane organov društva, 20. pohod po vinskih goricah (Trnovec-Čanjska gora- Žigrski vrh), sodelovanje na 50. Tednu cvička v Novem mestu in praznovanje 50. obletnice organiziranega druženja in strokovnega dela na vinogradniško-vinarskem področju na Sevniškem. Pričenja se z letom 1972, ko je bilo ustanovljeno Društvo vinogradnikov Dolenjske, pri tem so sodelovali tudi sevniški in boštanjski vinogradniki. Svečani dogodek smo slavnostno kronali z izdajo strokovne monografije, predstavitvijo knjige v sevniški knjižnici ter s svečano prireditvijo, ki je bila v začetku septembra organizirana na sevniškem gradu. Poleg tega je celo leto delovala spletna stran, na kateri najdete aktualne informacije, izvedeno je bilo strokovno predavanje, pobrana je bila članarina, sodelovali smo pri izboru za županovo vino, v funkciji je bil društveni filter in še kaj bi se našlo. Upravni odbor se je na sejah sestal štirikrat.»Inventuro« bomo kot običajno naredili tudi na občnem zboru, še prej pa bomo izvedli 41. društveno ocenjevanje vin. O podrobnostih boste pravočasno obveščeni in povabljeni k sodelovanju.

Ob koncu leta se zahvaljujemo vsem, ki podpirate naše delo, se udeležujete naših srečanj in pri tem aktivno sodelujete. Vabimo vas, da ostanete z nami tudi v letu 2023 in za to navdušite še koga.

Veliko uspeha in dobre volje vam želimo! Lepe božične paznike
vam želimo in srečno v letu 2023!

Prijava pridelka letnika 2022

upravna-enota-sevnicaPridelovalce, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina in obdelujejo najmanj 0,1 ha vinogradov, ali pridelek tržijo, obveščamo, da morajo, skladno s 13. členom Pravilnika o registru pridelovalcev grozdja in vina, najkasneje do 20. novembra Upravni enoti prijaviti celoten pridelek grozdja, mošta, vina in drugih proizvodov, vključno s pridelkom, namenjenim za lastno uporabo. V primeru grozdja, ki je bilo trgano tako pozno, da do navedenega roka ni možna prijava, morajo pridelovalci prijaviti pridelek najpozneje v 20 dneh po trgatvi.

Obvezni podatki v prijavi so: ime in priimek, KMG-MID in/ali št. vpisa v register pridelovalcev grozdja in vina, vrsta pridelka (po sorti ali kot mešano belo, mešano rdeče ali mešano belo in rdeče), količina grozdja v kilogramih, datum trgatve in količina vina v litrih.

Portal eUprava, preko Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefonu - 07 81 63 861, ali osebno na Upravni enoti. 

Slavnostna akademija ob 50 letnici ustanovitve DV Dolenjske

ZDVD08

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske je v Novem mestu, v petek 21. oktobra 2022, pripravila svečano akademijo ob 50-obletnici ustanovitve Društva vinogradnikov Dolenjske. Udeležila se jo je tudi delegacija našega društva.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Slovesnosti so se udeležili številni gostje, predstavniki cvičkovega dvora in vinogradniških društev ZDVD. Vabljeni k ogledu fotogalerije (posnel jo je M. Simončič), najdete jo na na spletni strani ZDVD

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih