Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Izvedli smo jubilejno, 40. društveno ocenjevanje vin

Ozrimo se 40 let nazaj. "Ožji vinogradniški okoliš Sevnica–Boštanj, kot podružnica Društva vinogradnikov Dolenjske, je 13. februarja 1982 v Sevnici organiziral prvo ocenjevanje vin. Degustacijska komisija, ki jo je vodil Darko Marjetič, je takrat ocenila 51 vzorcev, od katerih sta bila 2 izločena zaradi samorodnice. Ocenjena vina so bila: 34 vzorcev cvička, 6 vzorcev črnega in 9 vzorcev belega vina. Najvišja mesta so zasedli Klenovšek Alojz – Trnovec za cviček (14,1 točk), Sinkovič Avgust – Brezovo za belo (15,6 točk) in Možic Ivan – Sevnica za »črno« vino (14,5 točk). Na diplome, ki so jih podelili sodelujočim, sta se podpisala Mira Možic, kot tajnik in Alojz Rupar, kot predsednik OVO Sevnica–Boštanj.".

V soboto, 12. februarja 2022 smo izvedli 40. društveno ocenjevanje vin. Jubileju primerno smo zbrani nazdravili s penino. Čestitke vsem sodelujočim in velika zahvala vsem, ki ste sodelovali pri izvedbi - tako degustatorjem dveh 5 članskih komisij, kakor tudi članom tehnične ekipe, ki so zbrali in pripravili vzorce ter obdelali rezultate. 

ocenjevanje naslovna

icon acrobatRezultati ocenjevanja >>>
Trendi ocenjevanj po letu 2000 >>>

Preberite več ...

40. društveno ocenjevanje vin

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj organizira jubilejno, 40. društveno ocenjevanje vin.

"Vsaka trta ima svojo zgodbo in svojo zgodovino. Tudi vsako vino ima svojo zgodbo in svojo zgodovino. Svojo zgodbo in svojo zgodovino imamo tudi vinogradniki, naše društvo in naša društvena ocenjevanja vin.", smo zapisali pred 10 leti. Štiri desetletja ocenjevanj so lepo in zavidljivo obdobje. V tem času je bilo v našem društvu ocenjenih okvirno 4500 vzorcev vin. K sodelovanju vabljeni tudi letos.

1.ocenjevanje

(diploma s 1. društvenega ocenjevanja vin v Sevnici, 1982 - pred 40 leti, krasi zidanico Alberta Ruparja)

Preberite več ...

Delo društva v 2021, srečno v novem letu 2022

novoleto2022

Društvo od marca 2020 deluje v posebnih razmerah. Upravni odbor kljub vsemu komunicira, aktivno deluje in se občasno sestaja.

Zaradi ukrepov, ki omejujejo večja druženja, v letošnjem letu ni bil izveden občni zbor. Finančno poročilo, poročilo predsednika za leto 2020 in plan dela za 2021, je zato v začetku leta 2021 izjemoma potrdil Upravni odbor. V februarju smo obeležili 20 let naše spletne strani, ki je glede na obisk in obseg, presegla pričakovanja, ki smo jih postavili pred dvema desetletjema. V času, ki ga živimo, predstavlja pomembno funkcijo obveščanja in ohranjanja naših stikov, pa čeprav v digitalni obliki. Na naši spletni strani smo vam tudi v letu 2021 posredovali več strokovnih napotkov o prehrani in zaščiti vinske trte, napotke za nego vin in izvedbo letošnje trgatve ter druge aktualne informacije. ZDVD je izvedla dopisno skupščino in izvolila novo vodstvo, pri tem smo sodelovali. Spomladi smo uspešno izvedli 39. društveno ocenjevanje vin, žal brez uradne podelitve diplom in priznanj. Z vzorci naših vin smo bili prisotni na 49. Tednu cvička in dosegli odlične rezultate, v juniju smo se v omejenem številu udeležili tudi zaključne prireditve Tedna cvička. Sodelovali smo v izboru županovega vina, realizirali smo dve odlično obiskani strokovni ekskurziji – na 59. kmetijsko živilski sejem ter na Koroško in Štajersko. Na predavanje o trgatvi smo vas povabili v Tržišče, organizirano je bilo za vsa vinogradniška društva, ki delujejo v naši občini.

Žal nismo uspeli izvesti pohoda po vinskih goricah, strokovnih predavanj in delavnice senzorike za ocenjevalce vin iz našega društva. 

Leto 2022 bomo pričeli s pripravami na izvedbo jubilejnega, 40. društvenega ocenjevanja vin, na katerem bomo ocenili odlična vina, ki jih ponuja letnik 2021. Upamo, da bo izvedljiv občni zbor, na katerem bomo izpeljali tudi redne volitve v organe društva. Še ena pomembna obletnica nas čaka v naslednjem letu – minilo bo 50 let, ko so vinogradniki iz Sevnice in Boštanja, skupaj z drugimi, 110 delegati, v letu 1972, ustanovili Društvo vinogradnikov Dolenjske. S tem obeležujemo tudi začetek organiziranega druženja in dela naših vinogradnikov in vinarjev, oz. našega društva.

Članice in člane društva vabimo, da poravnate članarino za leto 2022. Poravnate jo lahko tudi s položnico, ki jo boste prejeli v naslednjih dneh, v tem primeru navedite svoje ime in priimek, da zagotovimo sledljivost. Članarino pa lahko kot vedno poravnate tudi pri poverjenikih, ki so: Herman Radej, Janez Kodeh, Branko Žibert in blagajnik Aleš Germovšek. Za vas smo pripravili koledarje (vinogradniški motivi), razdelili jih bomo razdeliti preko poverjenikov ali blagajnika, kjer so vam na voljo, oz. se bomo glede na situacijo primerno organizirali. Članarino boste lahko plačali tudi ob oddaji vzorcev za društveno ocenjevanje vin, upamo da ga bomo v februarju 2022 lahko izvedli.

Še kakšen napotek za zimske dni

Spomladanska pozeba je sicer razredčila pridelek, topla in dolga jesen, malo bolezni v vinogradu, visoke sladkorne stopnje, lepa dozorelost, dobro zdravstveno stanje grozdja, naše kletarske prakse in izkušnje, pa botrujejo visoki kakovosti vin, ki jih kletarimo. Visoka pričakovanja za odličen vinski letnik 2021 so zato upravičena. Pomembno je, da kakovost, ki smo jo prinesli v klet in ohranili med trgatvijo, ohranjamo do konca.

zajem 2021Redno spremljamo razvoj naših vin, predvsem je pomembno, da so zaščitena pred vplivi zraka, pretočena in primerno zažveplana. V hladnih kleteh se zaradi izločanja vinskega kamna delno zniža vsebnost kislin. Proces je odvisen od količine alkohola, temperature in pH vrednosti oz. koncentracije kislin. Ob višji alkoholni stopnji in višji temperaturi se vinski kamen izloča počasneje. Topnost zraka se z nižanjem temperature veča, zato vina, ki niso zaščitena, oksidirajo tudi pozimi. Izguba svežine v okusu in vonju, potemnitev (porjavitev), značilen vonj po oksidiranem jabolku – so simptomi oksidacije in pomanjkanja žvepla. V vinih se ponekod še zazna neodpravljeni bekser, takšna vina je potrebno čim prej primerno tretirati in napako odpraviti. Če se pojavi cik (ocet) ali etilacetat (vonj po lepilu), teh vin ne režemo z zdravimi. Vino stabiliziramo na termolabilne beljakovine (uporaba bentonita), sploh če so predvidena za kasnejše stekleničenje. Če nameravamo vina stekleničiti, jih je potrebo stabilizirati tudi na izločanje vinskega kamna v steklenici, za kar lahko izkoristimo zimske temperature, ko so vina v cisternah. Posebno pozornost namenjamo vinom z ostankom sladkorja (višja vsebnost prostega žvepla, sterilna filtracija, po potrebi kontroliran dodatek stabilizatorja, npr. kalijevega sorbata - za preprečitev ponovnega vrenja ob dvigu temperatur).

Kljub navideznemu mirovanju v zimskem času, se tudi v trtah dogajajo spremembe. Med zimskim mirovanjem poteka razgradnja nakopičenih hranil oz. sprememba škroba v sladkor, kar trto obvaruje pred zmrzaljo. V najbolj hladnih mesecih trta prenese dokaj nizke temperature, tja do -20 stopinj in še nižje. Najvišja vsebnost sladkorja v lesu je skoncentrirana v decembru in januarju, kar povečuje njeno odpornost, z višanjem temperature, lahko že od februarja dalje, pa se dogaja obraten proces – sladkor se ponovno pretvarja v škrob, zato je občutljivost trte na mraz v teh mesecih večja.

Kmalu se bomo vrnili v naše vinograde in pričeli s prvimi deli - z rezjo za letnik 2022. Rez vinske trte »ni le zareza v les, z večjo ali manjšo ostrino«, kot je zapisal Tone Pavček. Je tudi »živa usodna vez dveh duš, dveh teles v skupno dvojino, rez je globoka vez vinogradnika s trto, z njo je vse možno in vse odprto v petje in pitje, v zgolj količino ali v pobožno sožitje z žlahtnino, saj kakor kdo reže, tako se mu streže.«

Strokovna ekskurzija, Koroška in Štajerska

V soboto 16. oktobra smo izvedli strokovno ekskurzijo. Napovedali smo jo že lansko leto, vendar je bila zaradi epidemije in omejitev, povezanih s tem, odpovedana. Veseli nas, do smo jo tokrat izvedli v načrtovanem obsegu.

12a

Pot nas je vodila na Koroško in Štajersko. Po Dravi smo se popeljali s flosom, koroški splavarji pa so nam ob tem predstavili splavarsko kulturno dediščino. Maribor - mesto ob Dravi, že stoletja s seboj nosi vinarsko tradicijo. Ni naključje, da mesto raste z najstarejšo trto na svetu, z njo pa vinogradniki, vinska kultura ter turistične zanimivosti mesta in okolice. V hiši vina Doppler, na eni strani obdani s šentiljskimi griči in na drugi s pesniško dolino, so nas prijazno pričakali in sprejeli mladi gospodarji, ki nadaljujejo uspešno pot prejšnjih dveh generacij. Poskusili smo njihova odlična vina, ki jih pridelujejo na 9 hektarjih okoliških vinogradov, prisluhnili smo njihovi zgodbi. Zanimivo doživetje smo doživeli tudi na vinski fontani Vodole. V Malečniku so v stiku z naravo v pokrajino umestili edinstven objekt, povezan s tradicionalnimi vzorci, na katerem predstavljajo in v pokušino ponujajo vina in druge pridelke okoliških pridelovalcev. 

Nekaj utrinkov najdete v naši fotogaleriji, NA POVEZAVI

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih