Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

O društvu

Naši vinogradi in zidanice ležijo v vinorodni deželi Posavje, v vinorodnem okolišu Dolenjska in Bizeljsko-sremiškem vinorodnem okolišu. Društvo deluje v občini Sevnica, na levem in desnem bregu reke Save in združuje preko 200 vinogradnikov in vinarjev. Svoje vinograde in kleti imamo na območjih Krajevnih skupnosti Sevnica, Boštanj, Blanca, Zabukovje in Loka pri Zidanem mostu. Nekaj članov prihaja tudi iz drugih krajev, svoje vinograde obdelujejo v občinah Radeče, Trbovlje, Krško, Laško in Šmartno pri Litiji. Tudi danes si prizadevamo uresničevati cilje, ki so bili zastavljeni pred desetletji: dvig kakovosti doma pridelanih vin, promocija svojih vin in krajev, druženje ter krepitev vinske kulture. V svoje vrste smo pritegnili gostince, ki tržijo tudi naša vina in ga predstavljajo potrošniku. Ocenjujemo, da skupaj obdelujemo preko 100.000 trt.

zbor1Upravni odbor društva organizira strokovna izobraževanja, tečaje in predavanja (na sliki, predavanje o enoloških sredstvih v Sevnici, dr. M. Wondra), strokovne izlete in oglede razstav, vinskih kleti in vzornih vinogradnikov, pohode po vinskih goricah, vsako leto organiziramo društveno ocenjevanje vin in sodelujemo pri ocenjevanju vin v organizaciji Zveze društev vinogradnikov Dolenjske na Tednu cvička.

Večina naših članov ima opravljen "Tečaj kletarjenja in stekleničenja vin", prvi pa smo v Sloveniji, v organizaciji Biotehnične fakultete in Kmetijskega inštituta Slovenije, pripravili "Tečaj o senzorični analizi vin" (1998).

Že vrsto let deluje naš društveni laboratorij, kjer našim članom izmerimo vsebnost žvepla, titracijskih kislin, alkohola in nepovretega sladkorja v vinu ali moštu.

O uspešnem delu naših članov pričajo številna priznanja in odlične ocene vzorcev vin na društvenih in regijskih ocenjevanjih ter ocenjevanjih v Gornji Radgoni. V letu 1999 je Alojz Zalašček iz Boštanja zmagal na ocenjevanju cvičkov iz dežele Posavje in bil okronan kot kralj cvička.

Za uspešno delo je v letu 1995 društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj prejelo najvišje občinsko priznanje Grb občine Sevnica, pred leti (1997) pa smo ponosno razvili svoj prapor.

Kot stalnica ostaja sodelovanje z ostalimi društvi v sevniški občini, pa tudi v okviru Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, kjer na številnih kulturnih in družabnih prireditvah poskrbimo za dobro razpoloženje, promocijo naših vin in ohranjanje starih tradicij. zbor2 Na sliki: Zbor vinogradnikov, 14.2.2003, na kateri smo obeležili tudi 30 let aktivnega dela naših vinogradnikov. 

Ob 30 letnici aktivnega dela (14.2.2003) smo se spomnili ustanovnih članov društva. Tako so častni člani društva postali (na sliki spodaj): Vida Medved, Mira Možic, Jože Peternel, Dorči Simončič, Boris Slapšak, Ivan Mastnak in Tine Klemenčič. Med ustanovnimi člani sta bila tudi Jože Železnik st. in Bruno Plausteiner st., ob proslavljanju 30 obletnice žal pokojna.

castni clani2

Častni člani društva (2003)

V letu 2012, ob praznovanju 40. obletnice društva, se je častnim članom pridružil še osmi častni član - Rado Umek, dolgoletni predsednik društva (na sliki, s predsednikom društva Francem Košakom).umek

Organizirano druženje vinogradnikov iz sevniške občine ima bogato zgodovino (podrobnosti si lahko preberete v publikaciji, ki smo jo izdali ob 40 letnici organiziranega dela naših vinogradnikov). 1972. leta so tudi naši vinogradniki sodelovali pri ustanovitvi Društva vinogradnikov Dolenjske. Vključili so se v aktivno delo Ožjega vinogradniškega okoliša Malkovec (1977), od leta 1981 pa aktivni člani že vrsto let delujemo v samostojnem društvu, ki je član Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

grozdjeVpliv podalpskega podnebja nam omogoča pestro pridelavo vin. V kleteh in zidanicah po lepih posavskih gričkih zorijo značilna bela in rdeča vina. Od belih predvsem laški rizling, zeleni silvanec, sauvignon, chardonnay, renski rizling, kraljevina in kerner.

Posebnost naših rdečih vin je seveda cviček PTP- slovenski posebnež in sin dolenjske zemlje, od sortnih rdečih vin pa predvsem modra frankinja (na sliki), modri pinot, žametna črnina, portugalka in gamay. V Bizeljsko-Sremiškem vinorodnem okolišu se vse bolj uveljavlja tudi bela in rdeča zvrst, Bizeljčan PTP.

zidanicaČlani našega društva tudi z vrhunskimi vini in predikati dokazujemo, da vinorodna dežela Posavje omogoča pridelavo najzahtevnejših vin.

Naše zidanice in kleti so skrbno urejene shrambe dobre žlahtne kapljice, ki so tako kot naša vina, v ponos vinogradnikom.

Žal je tudi v naših krajih ohranjenih starih zidanic in starih vinogradov, takšnih, kot so bili včasih, vse manj. Izpodrivajo jih moderne kleti in bolj ali manj urbani vinogradniški nasadi. Vendarle pa del nepozabne romantike še lahko srečate na delu vinske ceste, ki teče po naši občini in še na kakšni gorici.

Več podrobnosti o zgodovini našega društva lahko izveste v publikaciji, ki smo jo izdali ob praznovanju 40 letnice organiziranega druženja in dela naših vinogradnikov in vinarjev. Dostopna vam je v sevniški knjižnici ali na spodnji povezavi.

Povezava (Zbornik, 2012) >>>

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih