Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Zaščita in prehrana vinske trte

Blanca2Blanca, 4. april 2024

V kulturnem domu na Blanci smo 4. aprila 2024 izvedli prvo letošnje strokovno predavanje. Marjan Kragl, univ. dipl. inž. agr. iz podjetja Karsia d.o.o., je zbranim okvirno 40 vinogradnicam in vinogradnikom predstavil sistem zaščite pred najpogostejšimi boleznimi vinske trte. Pri tem je izpostavil nove produkte, ki prihajajo na trg, njihov namen in način uporabe ter nekatera znana FFS, ki jih uporabljamo že leta. Zbranim je bila na voljo publikacija Pikapolon´ca s škropilnimi koledarji za konvencionalna in ekološka sredstva. 

Predstavljeni so bili pristopi za učinkovito zaščito pred peronosporo in oidijem, ki sta lansko leto mnogim povzročala obilo problemov. Program za zaščito zagotavlja dobro in ekonomično omejevanje potenciala za delovanje škodljivih gliv. Pozornost je bila namenjena tudi omejevanju razmnoževanja ameriškega škržatka, in sicer zaradi zaskrbljujočega stanja ob širjenju zlate trstne rumenice na slovenskih vinorodnih površinah, tudi v Posavju. Poudarjen je bil problem esce - tj. vzroki za nastanek in tretiranje prizadetih trt, razvoj prvega in drugega rodu grozdnega sukača in pomen omejevanja tega škodljivca. Nadaljni razvoj na področju FFS gre v smer uporabe manj škodljivih pripravkov, večje ozaveščenosti uporabnikov o pomenu varovanja okolja, ob hkratnem zagotavljanju učinkovite zaščite vinske trte in drugih pridelkov. Ta je mogoča s preprečevanjem rezistence (pravilna in stalna menjava aktivnih sestavin FFS) in pravočasnih, po možnosti zgolj preventivnih aplikacij. V zaključnem delu predavanja smo prisluhnili predstavitvi o pomenu prehrane, tj. foliarnega gnojenja.

Blanške vinogradnice in vinogradniki so po predavanju zbrane pogostili s prigrizkom in njihovimi vini.

Blanca1

Blanca, 4. april 2024

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih