Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Nega mladih vin

mostV naših kleteh že negujemo mlada vina letnika 2017. Prve, optimistične napovedi o dobrem vinskem letniku, se za zdaj potrjujejo. Iz vinogradov, kjer ni bilo večje pozebe, toče ali oidija, v kleti namreč sprejemamo zdravo in zrelo grozdje - kot najpomembnejši pogoj za pridelavo dobrih vin. S sladkorji bogati vinski letniki pa kletarjem prinašajo tudi pasti, na katere moramo biti pozorni...

Še enkrat ponavljamo napotke iz KGZ Novo mesto, in sicer da je za dobro kakovost in neoporečna vina potrebno upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke.

Preberi več

Kmetijsko - živilski sejem, 2017

Radgona2017 45

50 članic in članov društva se je 29. avgusta  udeležilo 55. Mednarodno kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni. Ekskurzijo smo zaključili na vinogradniški kmetiji Püklavec, ki se nahaja v enem izmed najlepših vinorodnih območij v Sloveniji - v Jeruzalemskih goricah. Glavna dejavnost Püklavčevih je vinogradništvo in vinarstvo. Na 12 hektarjih vinogradov s 45000 trtami pridelujejo odlična bela vina - Chardonnay, Sauvignon, Renski rizling, Muškat otonel in Šipon, o tem smo se tudi prepričali.

FOTOGALERIJA>>>

Trgatev - strokovno predavanje v Boštanju

predavanje,avgust2017

V Boštanju nam je svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto, Ivanka Badovinac, včeraj predstavila parametre dozorevanja grozdja letnika 2017. Grozdje v toplem in suhem vremenu pospešeno zori, tako rekoč smo tik pred začetkom letošnje trgatve. Obeti za kakovost letnika so zelo dobri, tako kažejo zadnji parametri grozdja in zdravstveno stanje v mnogih vinogradih. Dejstvo pa je tudi, da je vina bogatih letnikov težko kletariti. Višje pH vrednosti in nižje stopnje kislin, značilna za takšna leta, predstavljajo večja tveganja za nastanek bolezni, višje sladkorne stopnje bodo lahko povzročale burno vrenje ali prekinitve vrenja, ponagaja lahko višja temperatura, ki ustvarja pogoje za nastanek cika, drugih bolezni in napak.

Preberi več

V pričakovanju nove trgatve

dozorevanje

Vinska trta v Posavju je v fazi zorenja, jagode se barvajo in mehčajo. Z rednimi škropljenji končujemo, zato bodimo pozorni  na karenco uporabljenih sredstev! 

Po priporočilu KGZ Novo mesto (7.8.2017) je varstvo pred peronosporo vinske trte smiselno zaključiti s tretiranjem v naslednjih dneh s pripravki kot so: DITHANE DG NEOTEC (2 kg/ha; 28 dni), DITHANE M-45 (2 kg/ha; 28 dni), MANKOZ 75 WG (2 kg/ha; 28 dni), PENNCOZEB 75 DG (2 kg/ha; 28 dni), DAIMYO F (2,5 l/ha; 28 dni), VIDERYO F (2,5 l/ha; 28 dni), VINCYA F (2,5 l/ha; 28 dni), MILDICUT (4 l/ha; 21 dni), REVUS (0,6 l/ha; 21 dni; do začetka zorenja BBCH-81), FOLPAN 50 SC (2 l/ha; 28 dni za vinsko grozdje), FOLPAN 80 WDG (1,25 kg/ha; 35 dni za vinsko grozdje). Kjer je rast prebujna, lahko za zaključna tretiranja ob upoštevanju karence uporabite tudi PRIPRAVKE NA OSNOVI BAKRA. Pri aromatičnih sortah upoštevajte njihov možno neugoden vpliv na razvoj arome.

Proti oidiju vinske trte dodajte SREDSTVO NA OSNOVI ŽVEPLA (3-4 kg/ha). Pri obsežnejših okužbah je še vedno možna tudi uporaba pripravkov DYNALI (0,65 l/ha; 21 dni), NATIVO 75 WG (0,16 kg/ha; 14 dni), LUNA EXPERIENCE (0,5 l/ha; 28 dni za vinsko grozdje), SERCADIS (0,15 l/ha; 35 dni), KARATHANE GOLD 350 EC (0,6 l/ha; 21 dni za vinsko grozdje), BALTAZAR (0,4 l/ha; 14 dni), MISHA 20 EW (0,23 l/ha; 14 dni), TOPAS 100 EC (0,3 l/ha; 28 dni) ali TOPAZE (0,3 l/ha; 28 dni), ORIUS 25 EW (0,4 l/ha; 14 dni za vinsko grozdje), TEBUSHA 25% EW (0,4 l/ha; 14 dni), KUSABI 300 SC (0,3 l/ha; 28 dni), TALENDO (0,25 l/ha; 28 dni), MYSTIC 250 EC (0,4 l/ha; 42 dni), FALCON EC 460 (0,4 l/ha; 35 dni), CRYSTAL (0,2 l/ha; 30 dni za vinsko in 21 dni namizno grozdje), …

Na naši spletni strani vas bomo, ko bo napočil čas za to, redno obveščali o parametrih dozorevanja grozdja, našli boste tudi strokovne napotke za letošnjo trgatev.

Preberi več

Izpolnjeni so pogoji za zatiranje ameriškega škržatka

skrzatek

Izpolnjeni so pogoji za zatiranje ameriškega škržatka, prenašalca zlate trsne rumenice v vinorodni deželi Posavje. Med tem, ko je vinska trta že odcvetela, beležimo pri spremljanju razvoja ameriškega škržatka večinski delež ličink v stopnji razvoja L3. Optimalen čas za izvedbo prvega tretiranja je v obdobju zadnje dekade meseca junija, med 20.06. in 01.07.2017. 

Preberi več

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih