Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Strokovno predavanje - označevane vina in trgatev

predavanje 2023 trgatev

Boštanj, 4.9.2023

V Boštanju je bilo 4. septembra organizirano strokovno predavanje, na katerem je specialistka za vinarstvo Ivanka Badovinac iz KGZS Zavod Novo mesto zbranim predstavila novosti pri označevanju vina in priprave na trgatev 2023.

Z decembrom 2023 bodo vinarji, ki stekleničijo svoja vina, skladno s smernicami EU na etiketi dolžni navajati dodatne podatke z namenom, da potrošnik dobi razumljive in ustrezne informacije o vinu ali drugem vinskem proizvodu, njegovem izvoru, značilnostih, pridelovalcu, načinu pridelave ipd. Predstavljene so bile nekatere podrobnosti v zvezi s tem.

V nadaljevanju je predavateljica izpostavila posebnosti pri trgatvi 2023 in trenutne parametre grozdja. Izvedba trgatve in predelave belih in rdečih sort bo še posebej zahtevna v primerih, ko so vinogradi poškodovani od toče, bolezni, gnitja ali insektov, teh je letos žal veliko. Trenutni parametri dozorevanja grozdja kažejo, da bo glavnina trgatve potekala kasneje kot lansko leto, se pa v lepem vremenu sladkorne stopnje višajo po pričakovanjih in kisline lepo upadajo. Z namenom doseganja čim višje kakovosti vina bo potrebno prizadeto, neobarvano grozdja, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj odstraniti v čim večjem možnem obsegu. Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk, uporaba hrane za kvasovke in po potrebi drugih enoloških sredstev.

Odšel je Aleš

ales

(Aleš Germovšek, 1963–2023, prikaz rezi na sevniškem gradu, januarja 2016)

Pretreseni smo ob žalostni novici, da nas je za vedno in mnogo prezgodaj zapustil Aleš Germovšek, aktiven in dolgoletni član našega društva, član upravnega odbora, agronom in dober prijatelj. V Društvu vinogradnikov Sevnica - Boštanj je od leta 2014 vestno in odgovorno opravljal funkcijo blagajnika, od jeseni 2002 pa je upravljal tudi z društvenim laboratorijem. S svojim zavzetim delom je vidno prispeval k doseganju rezultatov našega društva, za kar smo mu neizmerno hvaležni. Pogrešali ga bomo ob zbiranju vzorcev vin za društvena ocenjevanja, na degustacijah, občnih zborih, pohodih, strokovnih predavanjih in ekskurzijah, ob rezi vinske trte ter ob vseh drugih priložnostih, kjer je z nami delil svojo dobro voljo, znanje in izkušnje. Ohranjamo ga v najlepšem spominu.

Gornja Radgona 2023

radgona 2023

Vabimo vas, da z nami obiščete 61. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni sejem v tem delu Evrope. Obisk sejma bomo izvedli v torek, 29. avgusta 2023. Odhod avtobusa iz avtobusne postaje Sevnica bo ob 6:30. Postanki pri rondoju v Šmarju in pri Mercatorju v Boštanju.

Popoldne bomo preživeli na turistični kmetiji BREZNIK v Cerkvenjaku.

PROGRAM EKSKURZIJE, 29.8.2023:

  • 6:30 odhod iz AP Sevnica
  • postanek v Tepanju (prigrizek)
  • OGLED SEJMA
  • 14:30 odhod iz sejma
  • obisk vinogradniške kmetije v Slovenskih goricah (kosilo, predstavitev dejavnosti, degustacija njihovih vin)
  • povratek v Sevnico načrtujemo okrog 21. ure

Vaše prijave (do popolnitve avtobusa) zbiramo v poslovalnici KOC v Sevnici. 

Pomen mikroorganizmov v vinarstvu

pomen mikroorganizmovBarvanje in mehčanje grozdnih jagod, zorenje lesa in drugi kazalci že napovedujejo bližajočo trgatev. V grozdju se povečuje količina sladkorja, direktna sončna svetloba, ki osvetli grozd in viša temperaturo, povzroča razgradnjo kislin. 

Po naših vinskih goricah se bodo zopet oglasili klopotci, veselje trgačev bo kmalu odmevalo naokrog. Pa trgatev ni le družabno in veselo doživetje. Za vinogradnika je tudi skrb, odgovornost in krona celoletnega dela. Kvaliteto vinskega letnika žal tudi letos marsikje krojijo vremenske nevšečnosti, odvisna pa bo tudi od drugih dejavnikov - predvsem od trgatve, ki bo morala biti izvedena tako, da bomo v moštu uspeli ohraniti vse naravne sestavine, ki so vinu v prid in omejili mehanizme nastanka bolezni in napak. V času pred trgatvijo imamo priložnost obnoviti in nadgraditi svoje znanje. V branje vam priporočamo publikacijo, ki jo najdete na spletni strani Kmetijskega inštituta Slovenije, z naslovom "Pomen mikroorganizmov pri pridelavi vina" (D. Bavčar, 2017). Iz spleta si jo lahko prenesete iz povezave: Pomen mikroorganizmov pri pridelavi vina.pdf

Pred trgatvijo vas bomo povabili na strokovno predavanje o izvedbi letošnje trgatve (predvidoma 4. septembra v Boštanju).

V času zorenja je tudi čas za razbremenitev preobilno naloženih trt. Tako bomo omogočili normalno preskrbo našemu grozdju in hkrati zagotovili potrebno akumulacijo sladkorjev in aromatov. Na normalno preskrbljeni trti za dobro kakovost na posamezni mladici pustimo 2, izjemoma 3 grozde. Praviloma so višje rasteči grozdi slabše razviti, zato običajno odstranjujemo njih. Redčenje grozdja je obvezen ukrep tudi v mladih vinogradih oz. trtah! Pri izbiri FFS sredstev pazimo na karenco.

Strokovna ekskurzija v Vipavsko dolino

V soboto 17. junija smo izvedli strokovno ekskurzijo v Vipavsko dolino. V Vipavi smo si ogledali vinarski muzej in staro mestno jedro, obiskali smo tudi dve vinogradniški destinaciji, in sicer družino Žorž v kraju Slap in družino Lisjak v Dornberku. Spoznali smo njihove zgodbe, način pridelave in kletarjenja, njihova vina ob bogati lokalni kulinariki smo tudi poskusili. Ogledali smo si še Štanjel in se polni prijetnih vtisov v večernih urah varno vrnili domov.

IMG 1894 Vipavci pravijo, da je bil ta prelep delček sveta ustvarjen za trto. Vinorodni okoliš Vipavska dolina je najbolj poznan po belih sortnih vinih in po kakovostni beli zvrsti, imenovani Vipavec. Med belimi sortami prevladuje rebula, ki ima tudi najdaljšo tradicijo. Zelo priljubljene sorte so sauvignon, malvazija, laški rizling, chardonnay in beli pinot. Posebno mesto med belimi sortami ima avtohtoni zelèn, ki ga njegovi pridelovalci, združeni v Konzorcij zelèn, posebej ščitijo. Rdečih sort je v Vipavski dolini manj, a tudi te zelo dobro uspevajo. Prevladujoča rdeča sorta je merlot, ki je nepogrešljiva osnova odličnih rdečih zvrsti, v večini kleti pa boste našli tudi cabernet sauvignon. Med priljubljenimi rdečimi sortami so še barbera, refošk in modri pinot.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih