Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Dobra praksa ekološkega, biološko dinamičnega kmetovanja

seminar bostanj januar

Vabimo vas na seminar Dobra praksa ekološkega, biološko dinamičnega kmetovanja na sadjarski kmetiji Hof am Burgerfleck, Tramin (Južna Tirolska, Italija).

Seminar bo v soboto, 13. januarja 2018, v dvorani Kulturnega doma Boštanj, Boštanj 38, od 10. do 15. ure. Svoje bogate, tridesetletne izkušnje s področja ekološkega in biološko dinamičnega kmetovanja nam bosta predstavila Alex Terzer, gospodar kmetije in svetovalec Claudio Casera.

Seminar bo kar se da praktično naravnan.

Podrobnosti najdete v prilogi: VABILO.PDF

Predavatelja bosta dovolj časa bosta namenila tudi vašim vprašanjem. Poskrbljeno bo za prevod iz nemščine.

Zainteresirani se prosim prijavite na povezavi, kliknite tukaj.

Zimska rez vinske trte

Ugodne temperature in suho vreme nekateri že izkoriščate za pričetek prvih letošnjih del v vinogradih.
 
Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Ob zaključku leta 2017

seja dec2017

Na zadnji letošnji seji se je v četrtek, 14. decembra sestal Upravni odbor društva, ki ga vodi Jože Simončič. Med točkami dnevnega reda je bil tudi pregled in analiza realiziranih aktivnosti v letošnjem letu, zato smo na sejo povabili še člane Nadzornega odbora, oba praporščaka in poverjenike za pobiranje članarin.

Preberi več

Varnejša pot do naše spletne strani

hebergement securise 1Vsebino naše spletne strani smo pred dnevi preselili na strežnik z zaščiteno povezavo, tj. na naslov https://www.drustvo-vinogradnikov.si/. Če imate našo spletno stran shranjeno kot bližnjico na namizju, ali med priljubljenimi vam svetujemo, da komunikacijski protokol iz "http" spremenite na "https".

Spletna stran sicer še vedno deluje tudi preko manj varne povezave, na naslovu "http://www.drustvo-vinogradnikov.si/" (brskalniki vas v tem primeru opozorijo, da povezava ni varna). Skladno s spremembo bo v naslednjih dneh posodobljen tudi Google Index. Še naprej vam želimo varno in brezskrbno uporabo naših vsebin.

Delavnica senzorike mladih vin

senzorika2017

Članice in člane društva, ki imajo opravljen tečaj iz senzorike vin, smo tudi letos povabili na delavnico, tj. praktično obnovo znanja. Realizirali smo jo 24. novembra, v prijetnem ambientu kleti Mastnak v Krakovem, pod strokovnim vodstvom Ivanke Badovinac, svetovalke za vinarstvo KGZ Novo mesto. Poskusili in strokovno smo razčlenili 26 vzorcev naših vin. Mnoga mlada vina, katera smo poskusili, so strukturno bogata, v tej fazi razvoja še malce robata, vsekakor potrebujejo še čas za zorenje. Harmonična so tudi z zmernimi kislinami in zrelimi tanini, tako da so obeti za vinski letnik 2017, kot smo pričakovali, precej obetavni.

senzorika2

V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo v preteklih letih sicer organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Pravzaprav je bilo naše društvo prvo v Sloveniji, ki je, vsaj po naših informacijah, organiziralo tovrsten tečaj. Strokovno izvedbo obeh smo zaupali strokovnjakom iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Med teoretičnim in praktičnim usposabljanjem smo se takrat naučili zaznavati različne note v vonju in okusu, vrednotiti obarvanost ter začutili celotno harmonijo vina, izvedeli smo, kako prepoznati različne bolezni in napake v vinu ter kako jih preprečiti ali odpraviti.

Delavnica, ki smo jo izvedli v novembru letos, je odlična priložnost za obnovo pridobljenega znanja in pridobitev novih praktičnih izkušenj.

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih