Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Pomen mikroorganizmov v vinarstvu

pomen mikroorganizmovBarvanje in mehčanje grozdnih jagod, zorenje lesa in drugi kazalci že napovedujejo bližajočo trgatev. V grozdju se povečuje količina sladkorja, direktna sončna svetloba, ki osvetli grozd in viša temperaturo, povzroča razgradnjo kislin. 

Po naših vinskih goricah se bodo zopet oglasili klopotci, veselje trgačev bo kmalu odmevalo naokrog. Pa trgatev ni le družabno in veselo doživetje. Za vinogradnika je tudi skrb, odgovornost in krona celoletnega dela. Kvaliteto vinskega letnika žal tudi letos marsikje krojijo vremenske nevšečnosti, odvisna pa bo tudi od drugih dejavnikov - predvsem od trgatve, ki bo morala biti izvedena tako, da bomo v moštu uspeli ohraniti vse naravne sestavine, ki so vinu v prid in omejili mehanizme nastanka bolezni in napak. V času pred trgatvijo imamo priložnost obnoviti in nadgraditi svoje znanje. V branje vam priporočamo publikacijo, ki jo najdete na spletni strani Kmetijskega inštituta Slovenije, z naslovom "Pomen mikroorganizmov pri pridelavi vina" (D. Bavčar, 2017). Iz spleta si jo lahko prenesete iz povezave: Pomen mikroorganizmov pri pridelavi vina.pdf

Pred trgatvijo vas bomo povabili na strokovno predavanje o izvedbi letošnje trgatve (predvidoma 4. septembra v Boštanju).

V času zorenja je tudi čas za razbremenitev preobilno naloženih trt. Tako bomo omogočili normalno preskrbo našemu grozdju in hkrati zagotovili potrebno akumulacijo sladkorjev in aromatov. Na normalno preskrbljeni trti za dobro kakovost na posamezni mladici pustimo 2, izjemoma 3 grozde. Praviloma so višje rasteči grozdi slabše razviti, zato običajno odstranjujemo njih. Redčenje grozdja je obvezen ukrep tudi v mladih vinogradih oz. trtah! Pri izbiri FFS sredstev pazimo na karenco.

Strokovna ekskurzija v Vipavsko dolino

V soboto 17. junija smo izvedli strokovno ekskurzijo v Vipavsko dolino. V Vipavi smo si ogledali vinarski muzej in staro mestno jedro, obiskali smo tudi dve vinogradniški destinaciji, in sicer družino Žorž v kraju Slap in družino Lisjak v Dornberku. Spoznali smo njihove zgodbe, način pridelave in kletarjenja, njihova vina ob bogati lokalni kulinariki smo tudi poskusili. Ogledali smo si še Štanjel in se polni prijetnih vtisov v večernih urah varno vrnili domov.

IMG 1894 Vipavci pravijo, da je bil ta prelep delček sveta ustvarjen za trto. Vinorodni okoliš Vipavska dolina je najbolj poznan po belih sortnih vinih in po kakovostni beli zvrsti, imenovani Vipavec. Med belimi sortami prevladuje rebula, ki ima tudi najdaljšo tradicijo. Zelo priljubljene sorte so sauvignon, malvazija, laški rizling, chardonnay in beli pinot. Posebno mesto med belimi sortami ima avtohtoni zelèn, ki ga njegovi pridelovalci, združeni v Konzorcij zelèn, posebej ščitijo. Rdečih sort je v Vipavski dolini manj, a tudi te zelo dobro uspevajo. Prevladujoča rdeča sorta je merlot, ki je nepogrešljiva osnova odličnih rdečih zvrsti, v večini kleti pa boste našli tudi cabernet sauvignon. Med priljubljenimi rdečimi sortami so še barbera, refošk in modri pinot.

Festival cvička

51TC

Novo mesto, 26. maj 2023

Festival cvička, ki ga so-organizira Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, v Novem mestu poteka med 26. in 28. majem. Združuje tri prireditve, in sicer 51. Teden cvička, Cvičkarijo in Pop-up wine festival. Vrhunec vsakoletnega dogajanja je bila tudi letos otvoritev 51. Tedna cvička, obeležena s povorko vinogradnic in vinogradnikov, v kateri je sodelovali preko 1000 udeležencev. Med dnjimi smo bili tudi članice in člani našega društva.

Po povorki je bil okronan novi kralj cvička Marjan Jelenič in proglašen novi ambasador cvička Franci Smrekar. 

Razglasitev rezultatov županovega vina

stane mozic toci zupanovo vino

pridelovalec županovega vina 2023, Stane Možič (levo) na sevniškem gradu, 19. 5. 2023 
(foto Pavel Perc)

Letos je potekal že 18. izbor za Županovo vino sevniške občine. Gre za protokolarno blagovno znamko z dolgoletno tradicijo. Po dogovoru med županom Srečkom Ocvirkom in vsemi štirimi vinogradniškimi društvi sevniške občine, smo letos kot županovo vino izbrali rdeči bizeljčan PTP. Za prejemnika naziva Županovo vino 2023 so na prireditvi 19. maja, ki je na sevniškem gradu potekala vzporedno s prireditvijo Festival modre frankinje, razglasili Staneta Možiča, vinogradnika z Ledine in člana Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj.

Letošnji izbor za županovo vino je v sodelovanju z Občino Sevnica organiziralo Društvo vinogradnikov Sevnica - Boštanj. Zbrane so na prireditvi pozdravili župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, predsednik DV Sevnica - Boštanj Jože Simončič, podpredsednik ZDVD Matej Kuhar, Milan Simončič - kot avtor strokovne monografije in Jure Grubar - kot predsednik ocenjevalne komisije. Nastopili so citrarka Neža Simončič in pevci iz Razborja, prireditev je povezovala Lara Lisec.

prispevek Občine Sevnica >>>

Pletev odvečnih mladic

zelenadela1 (2)Svetovalna služba in proizvajalci FFS, v nestanovitnih vremenskih razmerah opozarjajo na potencial za peronosporo in priporočajo, da pravočasno in učinkovito zaščitimo vinsko trto. Vabimo vas, da aktualne nasvete spremljate tudi preko naše spletne strani, najdete jih na povezavah desno.

Do začetka cvetenja bomo opravili pletev odvečnih mladic. Z deli običajno pričnemo, ko na poganjkih opazimo kabernike. Pri pletvi odstranjujemo vse odvečne mladice, ki jih trta ne potrebuje ali bi nam poslabšale pridelek. Če pletve oz. odstranjevanja odvečnih mladic ne opravimo temeljito, se posledice izražajo kot gozd, grmičast trs, ki otežuje vzdrževanje vzgojne oblike in dobro zaščito. Tudi grozdje na neopletih trtah bo bolj podvrženo gnitju, oploditev pa bo slabša. Odvečne in nepotrebne mladice porabijo v začetku rasti veliko rezervne hrane, zato jih je treba odstranjevati pravočasno. Če s pletvijo pričnemo bolj zgodaj, ko so mladice dolge do 5 cm, je pletev čez teden - dva potrebno ponoviti. Če plejemo prepozno, pa je za odstranjevanje priporočljivo uporabiti škarje, saj ročno odstranjevanje razvitih mladik povzroča rane. Cilj zelene rezi je, poleg boljše prehranjenosti, tudi večja zračnost listne stene, boljša osvetljenost in večji učinek pri preprečevanju bolezni.

Mladice usmerimo med žice in jih po potrebi pravočasno privežemo, da jih zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi vplivi (vetrom). Pletev moramo končati pred cvetenjem, ki se običajno v naših krajih prične konec maja, oz. v začetku junija.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih