Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Pokušina mladih vin na Razborju

razbor2023

Na Martinovo nedeljo 12. 11. 2023, je na Razborju potekala tradicionalna pokušina naših mladih vin. Zbrani obiskovalci so po maši pred farno cerkvijo okušali naše pridelke iz obeh vinorodnih okolišev, bizeljsko-sremiškega in dolenjskega ter nazdravili novi vinski letini.

Veselo martinovanje vam želimo

Martinovo, ki je pred nami je praznik, ki ga običajno praznujemo v krogu svojih prijateljev, ki nam pomagajo pri delih v kleti in vinogradu, sorodnikov in družine.

Tradicionalno martinovanje na Studencu organizirata tudi sosednje vinogradniško društvo Studenec in gostilna Janc, in sicer 11. 11. 2023, s pričetkom ob 14. uri. Iz Blance, Sevnice in Boštanja bo organiziran brezplačen avtobus. Podrobneje >>>

Martinovo simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja je običajno pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati čaka dolga zima. Martinovo je čas, ko je večina mladih vin prvič pretočenih, tudi žveplanih, ločenih od grobih droži in zaščitena pred vplivi zraka, ko že pokažejo svoj karakter in potencial.

martin tourski 640x429

Sveti Martin, ki naj bi umrl 11. novembra leta 397, je po izročilu dal svoj plašč beraču, da bi lahko le ta skril svojo revščino. Tako je tudi upodobljen na poslikavah številnih cerkva, tudi v Sloveniji. V mnogih državah se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi, race in mlinci. Kakorkoli že praznujemo spomin na sv. Martina je pomembno, da ne pozabimo na globlji pomen, ki prihaja od tega skromnega dobrosrčnega moža. Ob nazdravljanju s kozarcem vina se zahvalimo za izobilje v življenju in, če se le da, naredimo kaj tudi za druge, kot je to počel sv. Martin. 

Seja upravnega odbora, 26. oktobra

seja2

V septembru letos je bil potrjen projekt "Mislim modro - povezovanje regionalnih pridelovalcev in ponudnikov v kulinarične zgodbe Posavja", katerega nosilec je Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica. Kot partner v projektu aktivno sodeluje tudi Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Na seji upravnega odbora DV Sevnica - Boštanj smo v sklopu projekta definirali okvirne dodatne aktivnosti, na katere boste v naslednjem letu povabljeni. Vsebina bo usmerjena v delavnico za pridelovalce vin in vinsko kulinarični dogodek za članice in člane DV Sevnica - Boštanj.

Upravni odbor je v nadaljevanju seje sprejel sklep o izvedbi 3. Tečaja senzorike vin, ki bo realiziran predvidoma januarja prihodnje leto v Boštanju. Prvi tečaj senzorike vin, ki je bil hkrati prvi tovrsten tečaj, ki ga je organiziralo katero od vinogradniških društev v Sloveniji, je bil izveden že v začetku leta 1998 v Sevnici, drugi pa v letu 2012 na Krakovem. Upamo in verjamemo, da boste tudi tokrat v zadostnem številu zainteresirani za teoretično in praktično usposabljanje. Tečaj bo izveden ob minimalni udeležbi 20 udeležencev, prednost pri prijavi bodo imeli članice in člani DV Sevnica - Boštanj, katerim bomo tudi sofinancirali udeležbo. O podrobnostih boste članice in člani društva seznanjeni z decembersko pošto.

Na seji je bilo predstavljeno poročilo Franca Hribška, ki do imenovanja novega blagajnika zaradi smrti Aleša Germovška, opravlja blagajniško funkcijo. Urejena so potrebna pooblastila, narejen je bil zapisnik prevzema dokumentacije, spiskov članov in drugo.

Sprejet je bil sklep, da se nadomestilo za uporabo društvenega filtra za filtracijo vin iz 5 EUR poviša na 10 EUR.

Ob koncu leta bomo poskrbeli za tisk koledarjev, ki jih boste prejeli ob plačilu članarine za leto 2024.

Nega mladega vina

Redne trgatve se zaključujejo tudi v vinorodni deželi Posavje. 

vreŽivahno je v kleteh, saj mlada vina med vrenjem in po končanem vrenju, potrebujejo še posebno pozornost. Pazimo na temperaturo vrenja, jo po potrebi znižamo, spremljamo proces akloholnega vrenja in zračimo kleti. Da preprečimo oksidacijo mošta, že proti koncu vrenja omejimo dostop zraka. Na cisterne postavimo plavajoče pokrove, sode pa zalijemo do vrha. Pomembno pa je, da se prej prepričamo, da je vrenje v resnici končano. To ugotovimo s poskušanjem, še bolj zanesljivo pa z refraktometrom. Upoštevajmo, da so refraktometri umerjeni na raztopino vode in sladkorja, zato v tekočini z alkoholom sladkor na skali nikoli ne bo pokazal nič, četudi je mošt povret do konca. Za določitev okvirne vsebnosti nepovretega sladkorja, si lahko pomagate s tabelo. Za bolj natančno meritev se obrnite na enološki laboratorij.

Po končanem alkoholnem vrenju lahko nastopijo pogoji za biološki razkis, ki lahko poteče spontano. Iz jabolčne kisline nastaja blažja - mlečna kislina, proces pa spremlja sproščanje ogljikovega dioksida. Razkis omogočijo kvasovke jabolčno mlečnega razkisa, ki jih imajo droži. Neizkušeni kletarji zaradi izhajanja plina oz. aktivnosti vrelne vehe dostikrat napačno sklepajo, da primarno vrenje mošta ni končano, v resnici pa lahko poteka razkis, ki ob povišani temperaturi in ustrezni vrednosti pH vino skoraj v celoti razkisa! Preveč razkisano vino je zaradi pomanjkanja in porušene harmonije kislin neprijetnega okusa in plehko, prizadeto na barvi, predvsem pa občutljivo za razne bolezni. Biološki razkis jabolčne kisline poteče ob ustrezni temperaturi (okvirno med 15 in 20 stopinj), ustrezni vrednosti pH (nad 3,2) in v čim nižjih koncentracijah prostega žveplovega dioksida. "Mehkejši okus" mlečne kisline je osnovna karakteristika terana, prija tudi bogati modri frankinji, pri cvičku in pri belih vinih pa so mnenja o tem deljena - odvisno kakšno kakovost imamo in kaj želimo z vinom doseči. Vprašanje proti koncu vrenja zato vsekakor je, ali je razkis potreben. Spodbudimo ga z mešanjem droži, lahko tudi dodatkom bakterij jabolčno mlečnega razkisa in z gretjem na okvirno 20 stopinj, če je potrebno. Proces razkisa zaustavimo z žveplanjem in ločitvijo mladega vina oz. mošta od droži.

Čas prvega pretoka, ko vino izdatno žveplamo, je odvisen predvsem od značilnosti vina. Običajno ga opravimo kmalu po končanem vrenju, spet drugič se lahko (sploh za posebne trgatve in tehnologije vrhunskih vin) zavleče v pozni zimski čas ali celo pomlad. Veliko uspeha, potrpljenja in užitkov vam želimo pri negi vaših mladih vin.

Več o prvem pretoku>>>

Imenovanje blagajnika do rednega občnega zbora

Zaradi smrti blagajnika DV Sevnica-Boštanj Aleša Germovška, smo na seji upravnega odbora soglasno podprli predlog za imenovanje začasnega blagajnika Francija Hribška, in sicer za obdobje do naslednjega rednega občnega zbora. Zaradi nezdružljivosti funkcij blagajnika in člana nadzornega odbora, se mu slednja začasno zamrzne.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih