Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Prijava pridelka letnika 2019

upravna-enota-sevnicaSkladno z zakonodajo smo pridelovalci grozdja in vina, do 20. novembra na svoji Upravni enoti dolžni prijaviti pridelek, in sicer:

  • če obdelujemo 0,1 ha ali več vinograda, 
  • če obdelujemo manj kot 0,1 ha vinograda in pridelek grozdja, mošta, vina oziroma drugih proizvodov tržimo. 

Tudi pridelovalec (samostojni podjetnik, družba in zadruga) je dolžan podatke o kupljenem grozdju, moštu, neustekleničenem vinu in drugih proizvodih, namenjenim donegovanju, Upravni enoti prijaviti najpozneje 30 dni po nakupu, vendar pred nadaljnjo prodajo, razen nakupa pridelka grozdja, ki ga mora sporočiti najpozneje do 20. novembra.

Martinovo

martinovanje14Martinovo - 11. november ali god sv. Martina iz Toursa (umrl naj bi 11. novembra leta 397) je dan, na katerega se na raznolik način spominjamo svetnika, ki je po izročilu dal svoj plašč beraču, da bi lahko le ta skril svojo revščino. V mnogih državah se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi, race in mlinci, novo vino pa je potrebno izdatno poskusiti – seveda v veseli družbi prijateljev, družine oz. vseh, ki so nam pri delu skozi leto pomagali.

Praznik simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja mora biti pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati že čaka dolga mrzla zima.

Kakorkoli že praznujemo spomin na sv. Martina, je pomembno, da ne pozabimo na globlji pomen, ki prihaja od tega skromnega dobrosrčnega moža. Ob nazdravljanju s kozarcem vina se zahvalimo za izobilje v življenju in, če se le da, naredimo kaj tudi za druge, kot je to počel sv. Martin.

Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo lepo praznovanje!

Obiskali smo slovensko in hrvaško Istro

Istra2019 63

V soboto, 2. novembra 2019, smo izvedli 2. letošnjo strokovno ekskurzijo, obiskali smo slovensko in hrvaško Istro. 50 udeležencev si je ogledalo Krajinski park Sečoveljske soline, vinsko kleti Kabola na Hrvaškem, oljarno Babič v Babičih in Merezige z vinsko fontano.

Kljub slabšemu vremenu smo v prijetni družbi vinogradnic in vinogradnikov ter naših gostiteljev, preživeli lep dan. Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Fotogalerija>>>

Blagoslov in pokušina mladih vin

Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor in Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj ob martinovem vabita na blagoslov in pokušino mladega vina. Vabljeni k cerkvici sv. Jošta pod Lisco, v soboto 9. novembra ob 14. uri.

martinovo2016

Sv. Jošt pod Lisco, novembra 2016

Prvi pretok

jesen

Čeprav zaenkrat kaže, da letos težko govorimo o presežkih v kakovosti vinskega letnika, pa ste in boste dobri vinarji prepoznali in izkoristili potencial za pridelavo dobrih vin, tudi vrhunskih. Pri tem vam želimo veliko uspeha! Prva priložnost za širšo pokušino in objektivno oceno vinskega letnika 2019 naših članic in članov bo društveno ocenjevanje vin, ki bo izvedeno v februarju ali marcu prihodnje leto.

V času po končanem vrenju ne pozabimo na zaščito mladih vin pred vplivi zraka (zaščito pred oksidacijo), ločitev od droži in na primerno žveplanje. Prvi pretoki moštov so pogojeni z našimi cilji in parametri, predvsem koncentracijo kislin, pH vrednostjo, okusom in vonjem. Aromatične sorte brez reduktivnih vonjev bomo pretakali manj zračno. Daljše zorenje na finih drožeh, z občasnim dvigovanjem in brez žveplanja je ob redni organoleptični kontroli primerno le za zdrave droži.

Tudi v letošnjem letu se bomo težko ognili težavam z bekserji in drugimi nevinskimi vonji. Rešitev v teh primerih so zračni pretoki (čim prej po nastanku), katerim dajemo prednost pred dodatki bakrovih pripravkov. Ponovno opozarjamo: bekser je najpogostejša napaka naših vin, ki jih opažamo na društvenih ocenjevanjih, pojavlja pa se tudi zaradi prepoznega prepoznavanja in ukrepanja!

VEČ O PRVEM PRETOKU MLADEGA VINA>>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia

basf pomanjsan

 KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih