Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Zimska rez vinske trte

rez23
Z zimsko rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo bodočega vinskega letnika. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj za kakovost vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Filter za vino

filterDruštvo razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...). Članice in člani se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.

Pričakujemo, da s filtrom ravnate skrbno in skladno z namenom ter da ga po uporabi temeljito očistite.

PRAVILA ZA UPORABO FILTRA:

  • Filter je last Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj in je na voljo članicam in članom ki so poravnali članarino za tekoče leto.
  • Skrbnika filtra sta Stane Možič (Ledina) in Emil Strlekar (Vrh pri Boštanju).
  • Uporabnik, ki želi uporabiti filter, z enim od skrbnikov predhodno uskladi termin izposoje. Uporabnik krije stroške slojnic (praviloma jih nabavi sam), za amortizacijo pa skrbniku ali blagajniku za enkratno uporabo prispeva 10 EUR. 
  • Uporabnik filter po uporabi temeljito očisti, izposoja drugim uporabnikom brez vednosti skrbnika ni dovoljena.
  • Skrbnika vodita evidenco o uporabi, po potrebi posredujeta navodila glede ravnanja z napravo.
  • Najmanj enkrat letno filter pregleda inventurna komisija društva.
  • Za malomarno uporabo filtra se lahko uporabniku začasno ali stalno prepove uporabo.

Tečaj Senzorična analiza vin

Kot smo napovedali, bomo v januarju 2024 izvedli 20-urni tečaj senzorične analize vin. Potekal bo v Boštanju, veseli nas, da smo zbrali kar 31 prijav udeleženk in udeležencev. Na 6 srečanjih in praktičnih delavnicah bodo spoznavali izzive okušanja, zaznavanja različnih nians v vonju, barvi in okusu ter celotni harmoniji vin.  

Prijav za tečaj ne sprejemamo več, udeleženci so bili o urniku že obveščeni. senzorika 1998

1. tečaj senzorične analize vin je bil v Sevnici organiziran leta 1998 (slika zgoraj).

Kot izvajalci sodelujejo predavatelji s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Kmetijskega inštituta Slovenije in iz Biotehnične fakultete iz Ljubljane.

Tečaj obsega sledeča okvirna področja in praktične delavnice:

  • Zaznave barve, vonja in okusa (3 ure, I. Badovinac);
  • Priprava senzoričnega ocenjevanja (3 ure, A. Bajuk);
  • Vidne zaznave – praktični prikaz in teorija (4 ure, dr. A. Vanzo);
  • Zaznave vonjev – praktični prikaz in teorija (4 ure, dr. D. Bavčar);
  • Pomanjkljivosti, napake in bolezni vina (3 ure, dr. T. Košmerl);
  • Praktičen prikaz ocenjevanja (3 ure, I. Badovinac).

V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo sicer organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Z rednimi letnimi delavnicami skrbimo tudi za nadgradnjo in stalno kondicijo naših degustatorjev.

Delavnica senzorike vin letnika 2023

delavnica2023

V petek 24. novembra je bila v Boštanju izvedena delavnica senzorike vin letnika 2023, in sicer za članice in člane društva, ki so v preteklosti opravili tečaj senzorike vin. Vodila jo je Ivanka Badovinac, specialistka in svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto. Delavnica je bila odlična priložnost za obnovo pridobljenega znanja in pridobitev novih praktičnih izkušenj.

V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Naše društvo je bilo prvo v Sloveniji ki je, vsaj po naših informacijah, organiziralo tovrsten tečaj. Strokovno izvedbo obeh smo zaupali strokovnjakom iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Med teoretičnim in praktičnim usposabljanjem smo se takrat naučili zaznavati različne note v vonju in okusu, vrednotiti obarvanost ter začutili celotno harmonijo vina, izvedeli smo, kako prepoznati različne bolezni in napake v vinu ter kako jih preprečiti ali odpraviti.

Upravni odbor je pred kratkim sprejel sklep o izvedbi 3. Tečaja senzorike vin, ki bo realiziran predvidoma januarja prihodnje leto v Boštanju. O podrobnostih boste članice in člani društva obveščeni po naših običajnih komunikacijskih poteh.

Pokušina mladih vin na Razborju

razbor2023

Na Martinovo nedeljo 12. 11. 2023, je na Razborju potekala tradicionalna pokušina naših mladih vin. Zbrani obiskovalci so po maši pred farno cerkvijo okušali naše pridelke iz obeh vinorodnih okolišev, bizeljsko-sremiškega in dolenjskega ter nazdravili novi vinski letini.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih