Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Nega mladih vin

mostMed fermentacijo moštov s poskušanjem redno spremljamo potek alkoholnega vrenja, opazujemo mošt (izhajanje ogljikovega dioksida) in z refraktometrom preverjamo upadanje sladkorne stopnje. Morebitne težave s prekinitvijo fermentacije odpravljamo takoj, pojavljajo se predvsem takrat, ko temperatura mošta pade, kjer nismo dodali kvalitetnega nastavka selekcioniranih kvasovk ali je bil odmerek žvepla previsok. Včasih za ponovno vzpostavitev vrenja zadostuje že korekcija temperature in premešanje droži, bolj učinkovito pa prekinjeno vrenje vzpostavimo s ponovnim dodatkom selekcioniranih kvasovk, ki jih pravilno pripravimo po navodilu proizvajalca. 

Med alkoholnim vrenjem skrbimo za dobro zračenje kleti, oz. odvajanje ogljikovega dioksida, ki je eden od produktov vrenja in zaradi svoje teže izpodriva zrak! 

Zaključek fermentacije potrdimo z okušanjem in z refraktometrom (okvirno: pri < 6 BRIX je večina moštov povretih, tabela>>>). Pri moštih z višjo sladkorno stopnjo, se pred koncem vrenja odločamo o morebitni kontrolirani prekinitvi vrenja (za pridelavo vin z ostankom sladkorja), kar naredimo z ohlajanjem, žveplanjem in pretokom.

Preberite več ...

Trgatev 2021

trgatev2021

Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo
lepo in uspešno trgatev!
 

Želimo vam, da izzive letošnje trgatve tudi tokrat uspešno obvladate in da na jubilejnem  40. društvenem ocenjevanju vin, ki bo prihodnje leto spomladi, sodelujete z bogatimi, žlahtnimi in harmoničnimi vini letnika 2021.

Uporabne povezave za trgatev:

   VEČ O TRGATVI>>>
  Podatki dozorevanja grozdja (KGZS Novo mesto) >>>   aktualno2
  


Glede na parametre dozorevanja grozdja bomo letošnjo trgatev opravili v časovnem terminu, ki je primerljiv z lanskim letom, morda tudi nekaj dni prej. Obeti za kakovosten vinski letnik 2021 so dobri, sploh tam, kjer naših vinogradov ni prizadela toča ali spomladanska pozeba v večjem obsegu.   

Preberite več ...

Strokovno predavanje o trgatvi 2021

predavanje Trzisce 2021

Na strokovnem predavanju o trgatvi, ki je bilo v sredo, 8.9.2021 v Tržišču organizirano za naša vinogradniška društva, smo prisluhnili Ivanki Badovinac, svetovalki za vinarstvo iz KGZS Novo mesto.

Preberite več ...

Dozorevanje grozdja

P1070674KGZS Novo mesto je objavil prve letošnje rezultate dozorevanje grozdja v vinorodni deželi Posavje (vzorčenje 23.8.2021). Rezultati kažejo na zmerno dozorevanje, sladkorne stopnje so še nizke, koncentracije kislin pa visoke. Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. 

Preberite več ...

Vinogradi in vinogradniki v letu 2021

klopotecNa spletni strani KGZS Maribor sta specialista in svetovalca za vinogradništvo, Roman Štabuc in Marko Breznik, objavila zanimivo razmišljanje o razvoju in usodi letošnjega vinskega letnika. V prispevku sta opisala značilnosti letošnjega razvoja vinske trte v Podravju, potencial za razvoj bolezni in napovedala glavnino trgatve v septembru. Pogoji za zelo kakovostna vina letnika 2021 so izpolnjeni!

"Odličen letnik, dobra vina na eni strani, na drugi pa vinogradnik v brezizhodni situaciji, ko ni prave prodaje, ni pravih cen za vina in ni več kupcev naših vin. Ko narava in trta naredita vse, ostaja samo še vprašanje, kaj smo naredili mi vinogradniki sami. Skupna resnica Večine vseh vinogradniških nergačev je, da za dvig prodaje, dvig cen in za promocijo svoje pridelave in kakovosti svojih vin, nismo naredili nič.", nadaljujeta in razmišljata tudi o posledicah zaradi starih, utrujenih in vse bolj neproduktivnih vinogradov, krčenja vinogradniških površin in o vplivih globalnih vremenskih sprememb na vinogradništvo.

Njune navedbe, ki se navezujejo na vinorodno deželo Podravje, lahko seveda preslikamo tudi v Posavje. Vabljeni k zanimivemu branju.

Povezava do prispevka>>> ZELENA DELA PO CVETENJU.pdf (kmetijski-zavod.si

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih