16. pohod po vinskih goricah
Na praznični dan, 27. aprila 2016, smo izvedli 16. pohod po vinskih goricah. Tokrat smo obiskali del Bizeljsko-Sremiškega vinorodnega okoliša v sevniški občini, in sicer Lončarjev dol, Štajngrob, Vranje in Podvrh.
Vabljeni k ogledu fotoreportaže, ki jo najdete v naši novi fotogaleriji>>>
Strokovno predavanje o prehrani in zaščiti, april 2016
V četrtek, 7. aprila, smo na strokovnem predavanju o smernicah za varstvo in prehrano vinske trte v letu 2016, prisluhnili svetovalcu podjetja Karsia, Marjanu Kraglu.
Srečanja v Dolenjem Boštanju se je udeležilo preko 50 slušateljev, dobili smo odgovore na številna aktualna vprašanja.
Županovo vino 2016
V soboto, 12. marca, je potekala družabna prireditev z razglasitvijo »Županovega vina 2016«. Izbor, neprekinjeno od leta 2006, organiziramo vinogradniška društva sevniške občine v sodelovanju z županom.
Letos smo za županovo vino izbirali modro frankinjo, najboljšo je pridelal Milan Jamšek (DV Šentjanž). Z vzorci so sodelovali tudi trije člani DV Sevnica - Boštanj, in sicer Ivan Grm, Stane Možič in družina Pešec. Prireditve v Krmelju se je udeležila delegacija iz našega društva, izbor in druge spremljajoče aktivnosti pa so letos organizirali vinogradniki iz Šentjanža.
Občni zbor 2016
Članice in člani društva smo se v Sevnici, 26. februarja, zbrali na rednem občnem zboru. Nastopili so člani pevske zasedbe "Boštanjski prijatelji". Sprejeli smo zapisnik zadnjega zbora. Prisluhnili smo poročilu o delu društva, ki ga je podal predsednik Jože Simončič, blagajniškemu poročilu Aleša Germovška, poročilo Nadzornega odbora pa je predstavil Jože Udovč.
Strokovno predavanje o gnojenju
Izvedli smo letošnje prvo strokovno predavanje. Inž. Jože Simončič (Kartuzija Pleterje) je zbranim nazorno predstavil teoretična izhodišča in svoje izkušnje z gnojenjem, oz. kot se je sam izrazil - prehrano vinske trte. Izvedeli smo, kaj in kdaj vinograd potrebuje za dober razvoj, v kakšnih pogojih sprejema hranila, kakšna so dobro preskrbljena tla, kako jih obdelujemo, kako prepoznamo pomanjkanje specifičnih elementov, kakšno je pravilno vzorčenje zemlje in listja ter kako interpretirati kemijsko analizo.
"Sprejem hranil, ki jih trta potrebuje, naj poteka predvsem preko razvitih korenin. Le izjemoma, v stresnih situacijah oz. v razmerah, ko je ta sprejem blokiran zaradi različnih možnih dejavnikov, pa za izbrane elemente kontrolirano preko listne površine. Ob tem upoštevamo dejansko stanje v vinogradih, za količino dodanih gnojil oz. hranil se odločamo na podlagi kemijske analize, preudarno in upoštevajoč parametre, strukturo tal, način obdelave vinograda, količino pridelka in drugih dejavnikov, ki vplivajo na porabo in sprejem hranil.", je poudaril.
Zanimivega predavanja se je v Boštanju, 25. 2. 2016, udeležilo okoli 70 udeležencev.