53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem
53. kmetijsko živilski sejem bo v Gornji Radgoni potekal v dneh od 22. do 27. avgusta. V organizaciji našega društva ga bomo tradicionalno obiskali na "dan vinogradnikov in vinarjev", v torek, 25. avgusta 2015.
Popoldan (tj. po 16. uri) bomo preživeli na vinogradniško - turistični kmetiji Dreisibner v Svečini, ob slovensko avstrijski meji - prav tam, kjer imajo »srce«. Na posestvu pridelujejo vrhunska vina in so poznani tudi po dobri kulinarični ponudbi. Vaše prijave do popolnitve avtobusa, oz. najkasneje do 24.8., zbiramo v poslovalnici KOC v Sevnici. Kotizacija (v katero je vključen prevoz, prigrizek, vstopnina, kosilo s pijačo in degustacija v 300 let stari kleti) znaša 35 EUR na osebo.
Odhod avtobusa bo iz avtobusne postaje Izletnik v Sevnici, v torek 25.8.2015 ob 6. uri. Povratek v Sevnico načrtujemo okvirno ob 22. uri. Vabljeni!
Slovo od častnega člana in dolgoletnega predsednika
Članicam, članom in prijateljem Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj sporočamo žalostno vest, da se je za vedno poslovil bivši predsednik in častni član Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, Rado Umek.
Rodil se je oktobra 1928, njegovo življenje je spremljalo aktivno delo na gospodarskem, političnem in društvenem področju. Med drugim je opravljal funkcijo predsednika našega društva, in sicer od februarja 1986 do konca januarja 2000, torej celih 14 let.
Srečanje s predstavnikom Bayer CropScience
Na Čanju, v vinogradu Jožeta Mirta, je v sredo 15. julija potekalo srečanje s strokovnjakom podjetja Bayer CropScience. Strokovni sodelavec Gal Motore je podrobneje predstavil delovanje pripravkov za varstvo vinske trte omenjene družbe. Na kratko je povzel, kaj se je dogajalo v vinogradu in predstavil opravila, ki jih moramo še opraviti pred trgatvijo. Opozoril je tudi na trenutno velik potencial za nastanek oidija, pa tudi peronospore, kar se v zadnjih dneh že kaže v nekaterih vinogradih. Nihanja med nočno in dnevno temperaturo ter visoka zračna vlaga namreč ustvarjajo idealne pogoje za nastanek bolezni. Okoli 50 zbranim vinogradnicam in vinogradnikom je svetoval, da zdrave vinograde ohranimo do trgatve, zaenkrat namreč v večini vinskih goric kaže, da se nam morda po nekaj letih spet obeta dobra in obilna trgatev. Prijetno srečanje smo zaključili v sproščenem in veselem razpoloženju, kot se za vinogradnike, ki se zberejo v zidanici med vinogradi, tudi spodobi.
Praznik godbe "Blanški vinogradniki"
Blanca, 11. 7. 2015 (foto: Jože Teraž)
Godbenice in godbeniki Blanški vinogradniki so svečano obeležili prvih 15 let aktivnega delovanja. Na Blanci so v soboto, 11. julija pripravili slavnostni koncert, popestrile so ga sevniške mažorete, folklorna skupina iz sosednje Hrvaške, tercet Klinc in druge godbe. Na prireditvi je predsednik godbe Roman Kragl pisno zahvalo za sodelovanje podelil tudi našemu društvu. V imenu Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj je članice in člane godbe nagovoril predsednik Jože Simončič, jim čestital za uspešno delo v preteklosti in zaželel uspešno delo tudi v bodoče.
Ohranimo zdrave vinograde
Trenutno je v vinogradih visoka talna vlaga, kar zagotavlja tudi visoko zračno vlago ponoči, ki je še toliko bolj izrazita zaradi relativno nizkih nočnih temperatur za ta čas. Velika razlika med nočno in dnevno temperaturo ter visoka zračna vlaga so idealni pogoji za pojav oidija (slika levo). Še posebej moramo biti pozorni v vinogradih, kjer je bila okužba že lansko leto. Za uspešno varstvo ni dovolj le opraviti škropljenje, ampak je potrebno opraviti tudi vsa ampelotehnična (zelena) dela, kot je pletev mladic in delno odstranjevanje listja v območju grozdja. Le tako lahko zagotovimo, da bo aplikacija uspešna.
Mladice in jagode so sedaj v fazi intenzivne rasti in zato tudi zelo občutljive za okužbo s peronosporo.
Letošnji nastavek je eden izmed najmočnejših v zadnjih letih. To seveda pomeni, da bo potrebno za kvaliteten pridelek del nastavka odstraniti in trto dobro in pravilno prehraniti. V tej fazi je trta velik potrošnik fosforja in kalija.
(vir: Karsia d.o.o. 1. 7. 2015)