Županovo vino 2016
V soboto, 12. marca, je potekala družabna prireditev z razglasitvijo »Županovega vina 2016«. Izbor, neprekinjeno od leta 2006, organiziramo vinogradniška društva sevniške občine v sodelovanju z županom.
Letos smo za županovo vino izbirali modro frankinjo, najboljšo je pridelal Milan Jamšek (DV Šentjanž). Z vzorci so sodelovali tudi trije člani DV Sevnica - Boštanj, in sicer Ivan Grm, Stane Možič in družina Pešec. Prireditve v Krmelju se je udeležila delegacija iz našega društva, izbor in druge spremljajoče aktivnosti pa so letos organizirali vinogradniki iz Šentjanža.
Občni zbor 2016
Članice in člani društva smo se v Sevnici, 26. februarja, zbrali na rednem občnem zboru. Nastopili so člani pevske zasedbe "Boštanjski prijatelji". Sprejeli smo zapisnik zadnjega zbora. Prisluhnili smo poročilu o delu društva, ki ga je podal predsednik Jože Simončič, blagajniškemu poročilu Aleša Germovška, poročilo Nadzornega odbora pa je predstavil Jože Udovč.
Strokovno predavanje o gnojenju
Izvedli smo letošnje prvo strokovno predavanje. Inž. Jože Simončič (Kartuzija Pleterje) je zbranim nazorno predstavil teoretična izhodišča in svoje izkušnje z gnojenjem, oz. kot se je sam izrazil - prehrano vinske trte. Izvedeli smo, kaj in kdaj vinograd potrebuje za dober razvoj, v kakšnih pogojih sprejema hranila, kakšna so dobro preskrbljena tla, kako jih obdelujemo, kako prepoznamo pomanjkanje specifičnih elementov, kakšno je pravilno vzorčenje zemlje in listja ter kako interpretirati kemijsko analizo.
"Sprejem hranil, ki jih trta potrebuje, naj poteka predvsem preko razvitih korenin. Le izjemoma, v stresnih situacijah oz. v razmerah, ko je ta sprejem blokiran zaradi različnih možnih dejavnikov, pa za izbrane elemente kontrolirano preko listne površine. Ob tem upoštevamo dejansko stanje v vinogradih, za količino dodanih gnojil oz. hranil se odločamo na podlagi kemijske analize, preudarno in upoštevajoč parametre, strukturo tal, način obdelave vinograda, količino pridelka in drugih dejavnikov, ki vplivajo na porabo in sprejem hranil.", je poudaril.
Zanimivega predavanja se je v Boštanju, 25. 2. 2016, udeležilo okoli 70 udeležencev.
Nagovor župana pred letnim občnim zborom
Spoštovani člani, spoštovane članice Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj
Prijetnost bivanjskega okolja nam je dano zaznavati na veliko načinov. Oko vidi lepote krajine, ki jo z negovanimi vinogradi sooblikujete vinogradniki. Okus žlahtne kapljice, ki jo je moč vzgojiti samo z veliko predanostjo, se lepo povezuje z drugimi tradicionalnimi kulinaričnimi dobrotami naših krajev. Duša vsake skupnosti pa so pristni družbeni odnosi, ki jih v življenje sevniške občine vnašate številna društva.
Vinogradniško društvo Sevnica-Boštanj vrline prostovoljstva, povezovanja in druženja vsa leta delovanja povezuje z visoko mero strokovnosti na vinogradniškem in vinarskem področju. Organiziranost s skupnimi cilji in enotnim delovanjem nadgrajujete z uresničevanjem izobraževalne vloge in nudenjem strokovnih znanj, s tem pa pomembno prispevate tudi k zviševanju kakovosti vin. Skrbite za redno obveščanje članov in z uspehi ponosno predstavljate ime občine.
Čestitam vam za še eno dopolnjeno leto delovanja in tudi v bodoče želim obilo uspehov. Dobrega pridelka in uspešnega opravljanja vinogradniškega poslanstva vam želim tudi v bodoče.
Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica
Kdaj naročiti sadike trsnih cepljenk?
Pridelava trsnih cepljenk traja najmanj dve leti, zato je pomembno, da vinogradniki naročamo želene količine trsnih cepljenk različnih sort in tudi različnih sort podlag dovolj zgodaj.