DV Sevnica-Boštanj

glava mobile

Trgatev 2019

trgatev 2019 4

Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo lepo in uspešno trgatev!

Uporabne povezave za trgatev:

VEČ O TRGATVI>>>

KGZ Novo mesto je objavil rezultate 4. vzorčenjenja dozorevanja grozdja, ki je bilo izvedeno 16. septembra. V nadaljevanju povzemamo njihovo sporočilo in rezultate.

Podatki dozorevanja grozdja (KGZ Novo mesto) >>>

Podatki četrtega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2019 kažejo, da se je trend dozorevanja grozdja zaradi sončnega vremena in visokih temperatur spet nekoliko pospešil v primerjavi s prejšnjim tednom (glede na sladkor). Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 5,5 °Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin in pH vrednost pa je ostala na približno enaki ravni kot v preteklem tednu (to so podatki za Dolenjsko). Zaradi poškodb po toči, visoke zračne vlage v povezavi z visokimi temperaturami ter prisotnosti insektov (predvsem mušice) se marsikje propadanje grozdja pospešeno nadaljuje, na kar mora biti pozoren vsak v svojem vinogradu. Glede na podatke dozorevanja in v odvisnosti od lege, zdravstvenega stanja grozdja ter vremenske napovedi svetujemo, da se za vina normalnih trgatev potrgajo sorte kot so beli pinot, chardonnay, zeleni silvanec, zweigelt in sauvignon, odvisno od lege in zdravstvenega stanja pa tudi sorto kerner in kraljevina. Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato opozarjamo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, predvsem zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve.

Vodenje kletarske evidence

evidenca1

Z novim vinskim letnikom ne pozabimo na vodenje kletarske evidence. Vodenje kletarskega dnevnika narekuje dobra kletarska praksa, ne le zaradi zakonodajnih obvez, temveč tudi zaradi lažje sledljivosti, izboljšanja naših kletarskih procesov in pridelave neoporečnih vin. Oblika kletarske evidence sicer ni strogo predpisana, lahko se vodi v pisni obliki ali na elektronskem mediju.

Zakonsko podlago za to določata Zakon o vinu (Uradni list RS, št. 105/2006) in Pravilnik o kletarski evidenci in spremnih dokumentih za promet z vinom (Uradni list RS, št. 96/2009).

Za vodenje kletarske evidence vam je v pomoč lahko tudi datoteka "KLETARSKI DNEVNIK" (Excel), ki smo jo pripravili za vas, prenesete jo lahko iz povezave tukaj (oz. obrazec za tisk - pdf).

Preberite več

Smernice in nasveti za izvedbo trgatve

trg2019Bliža se trgatev! Vinogradnikom so vremenske okoliščine povzročale težave s peronosporo in oidijem, na nekaterih goricah tudi toča. Kljub vsemu, če ne bo vremenskih nevšečnosti, pričakujemo količinsko in kakovovostno solidno letino.

Kot opozarjamo vsako leto, pa čas trgatve skriva tudi pasti, v katere se lahko ujamemo in vplivajo na kakovost naših vin. V nego vinogradov je vloženo veliko dela, skrbi in denarja, zato kletarska opravila in posegi na mladih vinih ne smejo biti prepuščeni naključjem in tveganjem, ki jih prinašajo visoke temperature v času predelave grozdja, napadi mrčesa in ptic, gnitja ipd. Da bo potek letošnje trgatve čim bolj optimalen, glede na zdravstveno stanje grozdja in druge okoliščine vas vabimo, da se udeležite katerega od strokovnih posvetov, ki jih organizirajo pooblaščene svetovalne ustanove. Strokovnjaki iz KGZ Novo mesto bodo v različnih terminih in različnih krajih vinorodne dežele Posavje, organizirali predavanja o izvedbi letošnje trgatve. Na njih boste dobili koristne napotke o specifikah letošnjega vinskega letnika, o izvedbi trgatve, vključno z uporabo enoloških sredstev in o negi mladega vina. Še posebno v vinogradih, prizadetimi od toče, peronospore, oidija ali gnilobe, bodo kletarski posegi zahtevnejši in tudi letos specifični, usmerjeni v preprečevanje razvoja cika, etilacetata ter drugih bolezni in napak.

Razpored predavanj KGZ Novo mesto>>>

Za vinogradniška društva sevniške občine bo predavanje organizirano na Studencu. Predavanje o trgatvi 2019 bo v sredo, 28. avgusta 2019, s pričetkom ob 17. uri, v Gostišču Janc. Izvedla ga bo Ivanka Badovinac, univ. dipl. inž. agr., svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto.

Na naši spletni strani vas bomo tudi letos redno in pravočasno informirali o parametrih dozorevanja grozdja, ponudili vam bomo uporabne povezave, datoteke in napotke, ki vam bodo prišli prav pri izvedbi trgatve in negi mošta. Spremljajte nas!

Kmetijsko živilski sejem 2019

agra 2019

Vabimo vas, da z nami obiščete 57. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni. Gre za največji in najpomembnejši tovrstni sejem v tem delu Evrope. Tak je, ker mu je uspelo v sodobnost prenesti stoletja strasti do obdelave zemlje in izkušenj pridelave kakovostne hrane iz starejših na nove generacije. Zagotavlja transfer novih poslovnih in strokovnih znanj, spoznanj in tehnologij iz mlade v zrelo generacijo pridelovalcev in predelovalcev.

Obisk sejma bomo izvedli v torek, 27. avgusta 2019. Odhod avtobusa iz sevniške avtobusne postaje bo ob 6. uri. Popoldne bomo preživeli na stičišču treh prekmurskih pokrajin – Ravenskega, Dolinskega in Goričkega, na turistični kmetiji Puhan v Bogojini, kjer bomo imeli pozno kosilo z degustacijo njihovih vin. Vaše prijave bomo (do popolnitve avtobusa) zbirali v poslovalnici KOC v Sevnici.

Spletna stran sejma, AGRA 2019 >>>
Spletna stran turistične kmetije Puhan >>>

Obvestilo o varstvu vinske trte in zatiranje plodove vinske mušice

maxresdefault na grozdju 1V vinorodni deželi Posavje so zgodnje sorte v vinogradih na stopnji mehčanja jagod (83 - 85 po lestvici BBCH), kasnejše sorte pa na začetku zorenja (BBCH 81). Pri varstvu pred peronosporo vinske trte potekajo zadnja tretiranja.