DV Sevnica-Boštanj

glava mobile

Obvestilo o zaščiti in prehrani vinske trte

karsia novi logoIz podjetja Karsia sporočajo, da so pogoji za pojav oidija v zadnjih dneh izjemno ugodni, pojavljati pa se je pričel v vseh vinorodnih pokrajinah. Beležijo se lokalni izbruhi peronospore, glede na vremensko prognozo, pa jih pa lahko v bodoče še pričakujemo.
Zdaj je čas za zatiranje ameriškega škržatka - prenašalca zlate trsne rumenice. Tudi napoved za zatiranje groznih sukačev je že izdana, optimalni čas je preden se grozdi zaprejo.

VEČ (nasvet podjetja Karsia, z dne 2. 7. 2020) >>>

Sejem AGRA prestavljen na 2021

sejem2000

Obveščamo vas, da Kmetijsko živiljski sejem v Gornji Radgoni (AGRA), v letošnjem avgustu po 58-letni tradiciji ne bo izveden. Na Pomurskem sejmu so analizirali vse možne vidike, scenarije in alternative. Glede na priložnosti in riziko organizacije tako množične prireditve so prišli do zaključka, da sejma AGRA 2020 ne bi mogli uspešno izvesti.

Posledično tudi tradicionalne avgustovske strokovne eksurzije, ki smo jo načrtovali v DV Sevnica-Boštanj, žal ne bomo izvedli.

Rezultati ocenjevanja vin 48. Tedna cvička

48TC logoV Novem mestu je bilo pred nekaj dnevi zaključeno ocenjevanje vin, ki ga je v okviru 48. Tedna cvička organizirala Zveza društev vinogradnikov Dolenjske. Strokovna komisija je tokrat ocenila 417 vzorcev, od teh slabo polovico cvičkov s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, preostalo so bili vzorci modre frankinje, bela vina in penine.

Najvišjo oceno pri cvičku je dosegel Janez Colnar (DV Šmarjeta, z oceno 16,37), kralja cvička pa so pridelali v Hiši vina Grabnar (DV Raka, z oceno 16,27). Upoštevajoč Pravilnik o ocenjevanju vin ZDVD so nazive prvaka sorte dosegli Zvone Kotnik (DV Trebelno, za deželno rdeče 2019, z oceno 17,13), Janez Colnar (DV Šmarjeta, za laški rizling 2018, z oceno 18,27), Jože Bovhan (DV Šmarjeta, za modro frankinjo 2017, z oceno 18,50), Hiša vina Grabnar (DV Raka, za modro frankinjo 2018, z oceno 18,33) in Marko Cvelbar (DV Šmarjeta, za sivi pinot 2017, z oceno 18,30).

Na ocnjevanju je sodelovalo tudi 5 članov našega društva, ki so skupno prispevali 7 vzorcev. Dosegli so lepe rezultate, med drugim 1 zlato medaljo (Jože Simončič za penino) in 2 srebrni (Alojz Zalašček za cviček in Stane Možič za modro frankinjo).

REZULTATI OCENJEVANJA >>>

Izpolnjeni so pogoji za zatiranje ameriškega škržatka

skrzatek

Pri spremljanju razvoja ameriškega škržatka, prenašalca karantenske bolezni zlata trsna rumenica, beležimo najštevilčnejšo gostoto ličink v 1. razvojni stopnji (L1), manj pogoste so ličinke v L2.

Časovni termin obveznega zatiranja ličink svetovalna služba napoveduje v 14 dnevnem obdobju zadnjih dni meseca junija in prve dekade julija, ob popolnem zaključku cvetenja.

Preberite več >>>

Prognostično obvestilo - vinska trta (26. 6. 2020)

201Vinska trta je zaključila s cvetenjem in nastavlja plodiče. Na toplejših legah dosegajo jagode velikost prosenih zrn (69 – 73 po lestvici BBCH).

Po zaključenem cvetenju se povečuje nevarnost okužb z oidijem vinske trte.

Preberite več