Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

42. društveno ocenjevanje vin

4Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj je v februarju 2024 uspešno organiziralo in zaključilo tradicionalno, že 42. društveno ocenjevanje vin. Članice in člani društva so nam v oceno zaupali 108 vzorcev vin iz vinorodnih okolišev Dolenjska in Bizeljsko - Sremič.  Vzorce vin sta 10. februarja 2024 v odličnem ambientu in delovnih pogojih vinske kleti Frelih-Mastnak na Krakovem ocenili dve 5-članski komisiji. Predsednika komisij sta bila enologinja Darja Bovha in enolog Jure Grubar (na sliki levo).

icon acrobatRezultati ocenjevanja >>>

Predsednika komisij ter ocenjevalci vin iz društev vinogradnikov Sevnica - Boštanj, Malkovec, Zdole in Šentjanž, so tudi tokrat izpostavili odlično organizacijo, dobre pogoje in nemoten potek ocenjevanja. Večina vin, ki niso bila izločena zaradi napak ali bolezni, se je uvrstila v srednji ali višji kakovostni razred, nekaj je bilo tudi vrhunskih ocen. Bolje ocenjena vina so pokazala odličen sorten karakter ali karakter zvrsti, z zaželeno harmonijo, cvetico in uglajenostjo, kar je rezultat del v vinogradih in nege vin v kleteh. Lepo izstopajo predvsem nekateri cvički, modre frankinje, bele zvrsti, laški rizlingi in chardonnay. Prijetno so presnetile tudi vse ocenjene penine. Mnoga vina imajo lep potencial za zorenje, to ob dodatnih enoloških posegih velja tudi za večino vin s skromnejšo oceno.

15 vzorcev vin (kar predstavlja 13,9 %) je bilo izločenih zaradi bolezni in napak, med njimi prevladuje bekser, ki je v nekaterih primerih odpravljiv. 

Slika2 izlocitve

Vzroki za izločitve vzorcev in število

Še malo statistike: v letu 2024 ste nam prinesli nekaj manj vzorcev kot lansko leto. Povprečna ocena belih vin je znašala 17,01 točk, povprečna ocena rdečih pa je bila 16,56, kar se uvršča v srednji kakovostni razred. Povprečni oceni sta bili letos rahlo višji kot na ocenjevanju 2023. Zmanjšal se je tudi delež izločenih vin, in sicer za bela iz 23 % na 16,7 % ter za rdeča iz 16 % na 12 %. Slika1 ocenjevanje

1

2

5

Krakovo, 10. 2. 2024

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih