Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

41. društveno ocenjevanje vin

degustacija 2023

V četrtek 9. februarja 2023 ste nam v ocenjevanje zaupali 126 vzorcev vin, od tega 46 belih in 80 rdečih. Tehnična komisija jih je primerno označila in pripravila za ocenjevanje, ki je na posestvu Mastnak potekalo 11. februarja 2023. Dve petčlanski komisiji sta vodila enologinja Darja Bovha in enolog Jure Grubar. 

icon acrobatRezultati ocenjevanja >>>

Število vzorcev se je v primerjavi z zadnjimi leti zvišalo. Tehnična komisija jih je primerno označila in pripravila za ocenjevanje, ki je na posestvu Mastnak potekalo 11. februarja 2023. Dve petčlanski komisiji sta vodila enologinja Darja Bovha in enolog Jure Grubar.  Pred začetkom ocenjevanja je zbrane nagovoril župan Srečko Ocvirk, na ocenjevanju smo ocenili tudi vina, ki so se potegovala za županovo vino 2023. Glede na to, da smo letos kot županovo vino izbirali rdeči bizeljčan, sta sodelovala dva člana DV Sevnica - Boštanj (rezultati za županovo vino niso vključeni v objavljene rezultate).

Predsednika degustacijskih komisij sta se v svojem imenu in v imenu ostalih ocenjevalcev (iz DV Zdole, DV Šentjanž, DV Malkovec in DV Sevnica - Boštanj) zahvalila za zaupanje in izpostavila brezhibno organizacijo in potek ocenjevanja.

Jure Grubar je s svojo komisijo ocenil cvičke, žametovko, rose vina, cabernet cortis in modre frankinje. Po koncu ocenjevanja je poudaril (z njim se je strinjala tudi Darja Bovha), da večji delež izločenih vin kot smo jih bili vajeni v zadnjih letih, za letnik 2022 ni presenečenje. Jeseni smo v kleti prinesli v večini lepo, dozorelo in zdravo grozdje. Po sušnem in vročem poletju pa se je ravno med trgatvijo zgodil občuten spust temperatur, več temperaturnih šokov pa je vplivalo na potek fermentacije. Posledično so se dogajale prekinitve vrenja, ki so jih vinarji na različne načine bolj ali manj uspešno spodbujali in nadzirali, procesi v več vinih pa so šli žal tudi v bolezenska stanja, zato se pri mnogih primerih kaj več ne da narediti. Lepo in zdravo grozdje torej še ni garant, da bomo pridelali dobro vino. Po drugi strani pa si uvrščena vina zaslužijo pohvalo.

Cvički, sploh tisti »pri vrhu« so zasluženo dosegli lepe ocene, saj so harmonični, prijetno sadni, biološki razkisi pa so potekli v pravi smeri. Pri malo slabše ocenjenih, a še vedno korektnih cvičkih, je enolog izpostavil motnost, bledo barvo, morda je bila moteča tudi kakšna neharmonija, kar pa se z donegovanjem ali filtracijo lahko odpravi. Alkoholne stopnje cvičkov so preverili v laboratoriju Cerjak. Žametovka je bila v rangu ocenjenih cvičkov, obe ocenjeni vini korektni. Cabernet cortis je sorta, ki se uveljavlja tudi pri nas. Komisija je ocenila vzorec izredno lepega rdečega vina, ki je bilo visoko kakovostno. Pri suhih vzorcih roseja se je komisija strinjala, da sta bila manj posrečena predstavnika deklariranega tipa (prenežna barva, pri enem vzorcu je določene člane komisije zmotil nepravilen potek razkisa). Ocenjenih je bilo več izredno lepih modrih frankinj letnika 2022, ki imajo potencial za zorenje in doseganje vrhunskih kakovosti. Poudarjena je bila lepa sadnost, ni bilo grobih in nedodelanih taninov, lepo so potekli tudi razkisi, zato je bilo večino frankinj užitek ocenjevati. Frankinje starejših letnikov so prejele visoko kakovostne ocene in so korektne, za večino pa vendarle velja, da ni več zavidljive kondicije za nadaljnjo staranje.

Splošen vtis komisije, ki jo je vodil enolog Jure Grubar je, da lahko izpostavi prijetno sadnost in harmonijo ocenjenih vin. Glede na to, da je bilo od 64 ocenjenih vin izločenih 13 vzorcev (zaradi bekserja, oksidacije ali cika) pa vsekakor ni odveč nameniti potrebno pozornost in ne obžalovati časa za dodatno izobraževanje, predvsem glede alkoholnega vrenja in fermentacije.

Komisija Darje Bovhe je ocenila rdeča deželna vina, bizeljčane, rose z ostankom sladkorja in vsa bela vina. Skupaj 62 vzorcev, od katerih sta bila 2 ocenjena v izboru za županovo vino. Med rdečimi zvrstmi (deželno rdeče, bizeljčan) ni bilo zaznanih napak ali bolezenskih stanj. Ta vina so bila skoraj vsa uvrščena v kakovostnem razredu, so solidna, prijetno sadna, v večini harmonična in bistra. V skupini 19 vzorcev deželno belih vin so bili zaradi bekserja ali oksidacije izločeni 4 vzorci. Za izpostaviti pa je, da je v skupini belih zvrsti nekaj lepih vin, ki prijetno izstopajo po svežini, vonju, barvi in okusu. Vzorec belega bizeljčana ni bil tipičen predstavnik in ni dosegel zadostnega števila po pravilniku, zato je bil prekategoriziran v kategorijo deželno belih vin. Nadalje sta bili ocenjeni dve kraljevini, ena je žal izločena zaradi bolezni, druga je dosegla oceno v kakovostnem razredu. Navdušil je sortno lepo izražen in dodelan šipon, ki ga odlikuje lepa cvetica (sorta, ki jo na našem ocenjevanju ne ocenjujemo prav pogosto). Glede na izkušnje prejšnjih let smo se morda malo razvadili in smo več pričakovali od laškega rizlinga (3 vzorci od 9 so bili tudi izločeni - poleg bekserja, sta bila vzroka motnost in konjski znoj). Podobna pričakovanja so bila tudi za kerner in savingnon, so pa tudi ti uvrščeni vzorci prejeli lepe ocene v kakovostnem razredu, vendar brez večjih presežkov. Od belih sort je bila komisija najbolj navdušena nad chardonnayem. Vina odlikujejo sveže, zrele in sadne note, ki ustvarjajo potencial za nadaljnje zorenje. Ocenjeni vzorec solarisa ni imel sreče, izločen je bil zaradi bekserja. Muškat otonel odlikujeta ljub karakter in lepa cvetica, po mnenju enologinje pa manjka kanček kisline za vrhunsko oceno. Rumeni muškat je bil korekten, brez večjih pripomb, po mnenju nekaterih, pa bi mu malo manj sladkorja prineslo več harmonije in višjo oceno. Za zaključek ocenjevanja je komisija ocenila še lepo, svežo in čisto belo penino, ki je zasluženo dosegla vrhunsko oceno.

izlocitve2023

vzroki za izločitve vin in število izločenih vin

Na splošno lahko zaključimo, da je bil vinski letnik 2022 dober, a tudi težaven za kletarjenje, kar se izraža na številu izločenih vin (skupno 19 %). Spreminja se klima, poletja so vedno bolj vroča in suha, kar vpliva na zorenje grozdja, vsebnost mikroorganizmov, encimov, taninov, sestavo kislin, sladkorjev idr., vse to pa zahteva prilagoditve naših kletarskih praks, predvsem pri trgatvi in negi mladih vin.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih