Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

30. društveno ocenjevanje vin (februar 2012)

deg1,201223.2.2012 smo zbrali vzorce za jubilejno, 30. društveno ocenjevanje vin. 200 vzorcev sta dve 7 članski komisiji ocenili 27.2.2012 v prostorih vinske kleti Mastnak. Ocenjevanje in dodelitev priznanj, srebrnih, zlatih in velikih zlatih diplom je potekalo skladno z našim Pravilnikom o ocenjevanju vin. Ocenjevalni komisiji sta vodila Darja Bovha, enologinja in direktorica kleti Bistrica in Jože Simončič, enolog kleti Kartuzija Pleterje. Rezultate najdete TUKAJ.

Precejšnja pričakovanja za vinski letnik 2011 so bila upravičena, zelo dobra ocena kvalitete je bila namreč podeljena večini ocenjenih vin. Pozitivno so presenetili predsem najboljši cvički, bizeljčana, nekaj deželno rdečih in belih vin, žametovke, modre frankinje, tudi najbolje ocenjena sortna bela vina in predikat. Vzorci krepkejših sort, ki so bili ocenjeni v visoko kakovstnem razredu (okvirno nad 17,5 točk) imajo vse možnosti, da z zorenjem dosežejo vrhunski kakovosti razred.

deg2,2012Razveseljuje dejstvo, da je kljub zahtevnosti kletarjenja letnika 2011 zelo malo vin z napako ali boleznijo, skupno le 13,5%, kar je bistveno manj kot v prejšnjih letih. Prevladujoča vzroka za izločitve sta bila bekser in oksidacija, kar se za večino vin še lahko popravi.

Najboljšim cvičkom smo po ocenjevanju izmerili alkoholne stopnje (storitev je izvedel Adi Brod - laboratorij Cerjak, Bukovšek), cvički s previsoko alkoholno stopnjo so bili prekategorizirani med deželna rdeča vina, kar velja tudi za cviček, ki ni presegel 15 točk. V kategorijo deželno rdečih vin sta bila prekategorizirana še dva bizeljčana, pri obeh kriterij za bizeljčan, t.j. min. 16,31 točke, ni bil dosežen.

Žal se pridelovalci niste odločili za oddajo več vin prejšnjih letnikov in predikatov, zato je statistika, ki prikazuje povprečne ocene, kljub boljši kakovosti kot lansko leto, rahlo popačena.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste sodelovali pri ocenjevanju in čestitamo pridelovalcem!

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih