Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

39. društveno ocenjevanje vin (marec 2021)

ocenje2021 1

Veseli nas, da smo kljub epidemiji, upoštevajoč omejitve in ukrepe, ki veljajo v zvezi s tem, vendarle uspeli izvesti 39. društveno ocenjevanje vin. V četrtek, 25. marca smo v dvorani TVD Partizan v Boštanju, zbrali 64 vzorcev vin. Pričakovano manj kot v preteklih letih, ne le zaradi epidemije, temveč tudi zaradi pozebe in toče, ki nas je prizadela. Vzorce je 5 članska komisija, pod vodstvom direktorja in enologa krške kleti Jureta Grubarja, ocenila v soboto, 27. marca.

icon acrobatRezultati ocenjevanja >>> 

Predsednik ocenjevalne komisije je po ocenjevanju strnil svoje vtise, ki jih povzemamo v nadaljevanju. Ocenjevanje je bilo izvedeno z dobro in usklajeno degustacijsko ekipo, ob odlični organizaciji in podpori 4 članske tehnične ekipe.

Ocenjeni cvički so za letos nadpovprečni, to velja za večino vzorcev. So prijetni in niso trpki, prijetno sveži, z dobro aromatiko. Morda je pri nekaterih vzorcih opazna svetlejša nota v barvi, vendar je to odraz letnika, dodatek frankinje, pa bi negativno vplival na gladkost in svežino, kar so pridelovalci prepoznali. Trije vzorci cvička so bili žal izločeni, en vzorec pa je bil prekategoriziran v skupino deželno rdečih vin (neustrezne značilnosti po PTP). Ocenjeni so bili trije vzorci deželno rdečih vin, eden je bil izločen. Ostala vzorca sta zelo solidna. Še več telesa in strukture je pokazal rdeči bizeljčan. V vzorcu gamaya se čuti malo zelenih not, je tudi za odtenek manj intenzivna barva, vendar je vino lepo. Pri modrih frankinjah je bilo zaznati različne vzorce. V nekaterih je bilo čutiti nezrele tanine, ki izvirajo iz premalo dozorelega grozdja. Bilo je tudi nekaj izjem, pri katerih je izražena harmonija in aromatika. Člane komisije so vsaj trije vzorci prijetno razveselili. Modre frankinje starejših letnikov so bile lepe in prijetne, izstopa frankinja letnika 2019, ki ji je za vrhunsko oceno zmanjkalo zgolj malo sreče. Tudi vzorca modre frankinje barrique, se še lepo držita. Trije vzorci modre frankinje letnika 2020 so bili izločeni zaradi bekserja ali oksidacije.

Predsednika komisije, kakor tudi preostale člane, so prijetno presenetila nekatera bela vina. Tako zvrsti, ki so lepe, harmonične, nevtralne, kot sortna vina, ki pa jih ni bilo prav veliko. Uvrščeni vzorci laškega rizlinga in chardonnaya so odlični in pravi predstavniki svojih sort. Dve vini z ostankom sladkorja sta žal na meji ponovnega vretja in oksidirana, izločen je bil tudi sivi pinot. Na koncu je komisija poskusila še odlično dodelano in skletarjeno penino, brez ostanka sladkorja, kar je še poseben izziv, dobila je vrhunsko oceno.

izlocitev 2021Od 64 ocenjenjenih vzorcev je bilo izločenih 7 rdečih in 7 belih vin, kar predstavlja skoraj 22 %. Prevladuje bekser, ki se še lahko korigira, nekaj je tudi oksidacij in etilacetata.

Letnik 2020 je glede na vse okoliščine zahteven, vendar je splošen vtis zelo pozitiven. Sporočilo ocenjevalne komisije je, da "kletarimo dobra in odlična vina, v nekaterih primerih pa so vendarle potrebne določene korekcije, kar kaže delež izločenih vzorcev zaradi napak ali bolezni".

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih