Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

31. društveno ocenjevanje vin (februar 2013)

ocenje20132

31. društveno ocenjevanje vin, ki ga je organiziralo Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj, je bilo izvedeno v februarju 2013. V sredo, 13.2.2013 ste v oceno degustacijski komisiji zaupali 156 vzorcev, ki so bila v kleti Mastnak v Krakovem ocenjena 16.2.2013. Rezultate najdete TUKAJ. 

Ocenjevanje vin in podelitev diplom je potekalo skladno s Pravilnikom o ocenjevanju vin DV Sevnica-Boštanj. Dve sedem članski degustacijski komisiji sta vodila enologa Darja Bovha in Jože Simončič. Ocenjevanje je v organizaciji izkušene tehnične ekipe potekalo nemoteno, člani ocenjevalnih komisij pa so po ocenjevanju podali svoje vtise, ki jih povzemamo v nadaljevanju. Pridelana vina si zaslužijo pohvalo, nekaj vin je doseglo vrhunsko oceno. Vendarle pa so bila na splošno za vina letnika 2012, glede na ugodne vremenske razmere in izkušnje naših članov, pričakovanja večja. Pri nekaterih vinih je komisija namreč pogrešala svežino in sadnosti, nekaj vin je bilo motnih. Nekaj cvičkov je bilo zaradi trpkosti, ne toliko zaradi barve ali alkohola, prekategoriziranih v skupino rdečih deželnih vin. V to skupino je bil prekategoriziran tudi eden od sremičanov, ki skladno z zakonom ni dosegel zadostne ocene. Pričakovano so bile modre frankinje letnika 2011 bolj dozorele in polne, kot letnik 2012, nekatere niso bile povsem čiste v vonju in okusu. Predsednik komisije Jože Simončič pri frankinjah pogreša več kontroliranega biološkega razkisa, ki tej sorti prija. Modre frankinje zadnjega letnika so še nedozorele, nekatere tudi s previsoko kislino, z zorenjem in enološkimi posegi pa se lahko kakovost frankinj zviša. Pri belih sortnih vinih je Darja Bovha izpostavila laške rizlinge in muškate, ki imajo lepo cvetico in izrazit sortni karakter. Tudi pri belih zvrsteh je komisija nekatera vina ocenila slabše zaradi neharmonije in motnosti. Navdušil je sauvignon pozna trgatev, letnika 2009, ki je lepo strukturirano vino, z najvišjo oceno ocenjevanja.

ocenje2013

predsednika ocenjevalnih komisij, Darja Bovha in Jože Simončič

Glavni razlogi za izločitev vin (skupno 17 % od vseh vzorcev) so bili bekser, oksidacija in previsoka vsebnost žvepla pri nekaterih belih vinih. Oba predsednika sta pohvalila odlično organizacijo, nemoten potek ocenjevanja, ki sta ga spremljali tudi dve vzporedni komisiji članov društva, ki so pred letom dni obiskovali tečaj senzorične analize vin in se zahvalila za povabilo.

Statistični podatki zadnjih let kažejo, da kakovost vin stalno raste, kar je zelo ohrabrujoče. Delež vin, ki dosegajo kakovostni in vrhunski razred, se namreč približuje 65 %, še pred desetimi leti je bil za dobro polovico manjši. Poprečna ocena belih vin je dosegla 16,84 točk (lansko leto 16,62), rdečih pa 16,27 točk (lansko leto 16,50). Delež vin z napako ali boleznijo je rahlo višji kot lansko leto: pri belih vinih znaša 5,8 % (lansko leto 4 %), pri rdečih pa 11,5 % (lansko leto 9,5 %).

FOTOGALERIJA>>>

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih