Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

42. društveno ocenjevanje vin

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj je v februarju 2024 uspešno organiziralo in zaključilo tradicionalno, že 42. društveno ocenjevanje vin. Članice in člani društva so nam v oceno zaupali 108 vzorcev vin iz vinorodnih okolišev Dolenjska in Bizeljsko - Sremič.

Vzorce vin sta 10. februarja 2024 v odličnem ambientu in delovnih pogojih vinske kleti Frelih-Mastnak na Krakovem ocenili dve 5-članski komisiji. Predsednika komisij sta bila enologinja Darja Bovha in enolog Jure Grubar. Predsednika komisij ter ocenjevalci vin iz društev vinogradnikov Sevnica - Boštanj, Malkovec, Zdole in Šentjanž, so tudi tokrat izpostavili odlično organizacijo, dobre pogoje in nemoten potek ocenjevanja. Večina vin, ki niso bila izločena zaradi napak ali bolezni, se je uvrstila v srednji ali višji kakovostni razred, nekaj je bilo tudi vrhunskih ocen. Bolje ocenjena vina so pokazala odličen sorten karakter ali karakter zvrsti, z zaželeno harmonijo, cvetico in uglajenostjo, kar je rezultat del v vinogradih in nege vin v kleteh. Lepo izstopajo predvsem nekateri cvički, modre frankinje, bele zvrsti, laški rizlingi in chardonnay. Prijetno so presnetile tudi vse ocenjene penine. Mnoga vina imajo lep potencial za zorenje, to ob dodatnih enoloških posegih velja tudi za večino vin s skromnejšo oceno. 15 vzorcev vin (kar predstavlja 13,9 %) je bilo izločenih zaradi bolezni in napak, med njimi prevladuje bekser, ki je v nekaterih primerih odpravljiv. 

1

4

5

2

Krakovo, 10. februar 2024

REZULTATI (42. ocenjevanje vin) >>>

Trendi ocenjevanj po 2000 >>>


Ocenjevanje vin je potekalo skladno z našim Pravilnikom o ocenjevanju vin. Po pravilniku bodo podeljena tudi odličja, in sicer na rednem občnem zboru v petek 23. februarja v Boštanju. Rezultati ocenjevanja bodo objavljeni v priložnostnem biltenu.

Iskreno čestitamo pridelovalcem, vsem sodelujočim pa se zahvaljujemo za zaupanje in pomoč pri izvedbi ocenjevanja.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih