Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Strokovno predavanje - označevane vina in trgatev

predavanje 2023 trgatev

Boštanj, 4.9.2023

V Boštanju je bilo 4. septembra organizirano strokovno predavanje, na katerem je specialistka za vinarstvo Ivanka Badovinac iz KGZS Zavod Novo mesto zbranim predstavila novosti pri označevanju vina in priprave na trgatev 2023.

Z decembrom 2023 bodo vinarji, ki stekleničijo svoja vina, skladno s smernicami EU na etiketi dolžni navajati dodatne podatke z namenom, da potrošnik dobi razumljive in ustrezne informacije o vinu ali drugem vinskem proizvodu, njegovem izvoru, značilnostih, pridelovalcu, načinu pridelave ipd. Predstavljene so bile nekatere podrobnosti v zvezi s tem.

V nadaljevanju je predavateljica izpostavila posebnosti pri trgatvi 2023 in trenutne parametre grozdja. Izvedba trgatve in predelave belih in rdečih sort bo še posebej zahtevna v primerih, ko so vinogradi poškodovani od toče, bolezni, gnitja ali insektov, teh je letos žal veliko. Trenutni parametri dozorevanja grozdja kažejo, da bo glavnina trgatve potekala kasneje kot lansko leto, se pa v lepem vremenu sladkorne stopnje višajo po pričakovanjih in kisline lepo upadajo. Z namenom doseganja čim višje kakovosti vina bo potrebno prizadeto, neobarvano grozdja, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj odstraniti v čim večjem možnem obsegu. Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk, uporaba hrane za kvasovke in po potrebi drugih enoloških sredstev.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih