Strokovna ekskurzija v Vipavsko dolino
V soboto 17. junija smo izvedli strokovno ekskurzijo v Vipavsko dolino. V Vipavi smo si ogledali vinarski muzej in staro mestno jedro, obiskali smo tudi dve vinogradniški destinaciji, in sicer družino Žorž v kraju Slap in družino Lisjak v Dornberku. Spoznali smo njihove zgodbe, način pridelave in kletarjenja, njihova vina ob bogati lokalni kulinariki smo tudi poskusili. Ogledali smo si še Štanjel in se polni prijetnih vtisov v večernih urah varno vrnili domov.
Vipavci pravijo, da je bil ta prelep delček sveta ustvarjen za trto. Vinorodni okoliš Vipavska dolina je najbolj poznan po belih sortnih vinih in po kakovostni beli zvrsti, imenovani Vipavec. Med belimi sortami prevladuje rebula, ki ima tudi najdaljšo tradicijo. Zelo priljubljene sorte so sauvignon, malvazija, laški rizling, chardonnay in beli pinot. Posebno mesto med belimi sortami ima avtohtoni zelèn, ki ga njegovi pridelovalci, združeni v Konzorcij zelèn, posebej ščitijo. Rdečih sort je v Vipavski dolini manj, a tudi te zelo dobro uspevajo. Prevladujoča rdeča sorta je merlot, ki je nepogrešljiva osnova odličnih rdečih zvrsti, v večini kleti pa boste našli tudi cabernet sauvignon. Med priljubljenimi rdečimi sortami so še barbera, refošk in modri pinot.