Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Zaključeno ocenjevanje vin 51. Tedna cvička

jelenic 07
Marjan Jelenič, kralj cvička 2023 (foto Tanja Jakše Gazvoda)

V sredo, 12. aprila 2023 so v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske po krajšem svečanem programu pričeli z ocenjevanjem vin 51. Tedna cvička. Potekalo je tri dni, in sicer na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. Ocenjenih je bilo 618 vzorcev vin iz Dolenjske in dela Posavja. Med drugim 202 cvička, od tega 22 kandidatov, ki so izpolnjevali pogoj za kralja cvička. Mer sortnimi vini je bila najbolj zastopana modra frankinja (132 vzorcev, med njimi tudi starejših letnikov), kar tudi kaže, kakšen potencial ima na Dolenjskem in v Posavju ta vse bolj cenjena vinska sorta. Na ocenjevanju smo sodelovali tudi člani DV Sevnica-Boštanj. Med drugim je Alojz Zalašček za cviček z oceno 16,27 dosegel veliko zlato medaljo, zlate medalje pa so prejeli Pirc Mitja (cviček - 16,13), Jože Simončič (peneče belo - 17,67) in Milan Simončič  (modra frankinja 2021 - 18,07).

V petek, 14. aprila je bilo izvedeno tako imenovano super finale, v katerega se je uvrstilo 6 vzorcev za naziv kralja cvička. Častni naziv kralja cvička letos pripada Marjanu Jeleniču iz Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki. Njegov cviček je prejel oceno 16,37. Marjan Jelenič pripada sedmi generaciji vinarjev v družini, a je hkrati prvi, ki se z vinom tudi preživlja. Z družino obdelujejo približno 10 hektarjev vinogradov, na katerih pridela v povprečju sto tisoč litrov vina, od tega kar 70 % cvička. V preteklosti je za svoja vina prejel številna priznanja, prvič pa je dosegel naziv kralja cvička. Marjanu Jeleniču iskrene čestitke!

Rezultati ocenjevanja >>>

Kralj cvička bo uradno proglašen na prireditvi Festival cvička, 26. maja v Novem mestu. Prireditve se bomo udeležili tudi iz našega društva.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih