Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Strokovna ekskurzija - Slavonija in Baranja

IMG 5322

Nikoli ni odveč spoznati nove dobre kletarske in vinogradniške prakse.18. in 19. junija 2022 smo v DV Sevnica – Boštanj zato izvedli 2 dnevno strokovno ekskurzijo na Hrvaško - v Slavonijo in Baranjo.

V mestu Kutjevo smo obiskali srednjeveško vinsko klet, ki so jo davnega 1232. leta zgradili cistercijani in kjer se nahaja najbogatejša zbirka arhivskega vina na Hrvaškem. Obsega zelo znano kutjevačko graševino, sivi pinot, beli pinot, traminec in renski rizling. Povzpeli smo se na bližnji Vidikovac, kjer rastejo njihovi vinogradi, od koder je lep razgled po Kutjevačko-Požeški ravnini. Ogledali smo si mesto Osijek, ki je znan po svojih zelenih površinah in parkih. V Erdutu smo obiskali drugo vinsko klet. Premore 460 ha lastnih vinogradov, od leta 1730 se tam nahaja tudi pristna vinska klet s kapaciteto 6 milijonov litrov vina. Kleti premore največji sod na svetu s prostornino 75.000 litrov. Njihovi vinogradi so sestavljeni iz 80 % belih in 20 % rdečih sort grozdja. Večer smo preživeli v prijetni družbi ob Donavi. Drugi dan pa smo si ogledali staro baročno mesto Vukovar, žal poznano tudi po krvavih dogodkih nedavne vojne na Hrvaškem. Nadaljevali smo z vožnjo do Vučedola, kjer smo obiskali leta 2015 ustanovljeni Muzej vučedolske kulture. V njem je na najsodobnejši način prikazana visoka indoevropska civilizacija, ki je bila na tem področju najbolj dejavna v 4. in 3. tisočletju pr. n. št. Spoznali smo nastanek kulture, prihod Indoevropejcev, njihove poklice, religijo ter vsakdanje življene na sploh. Z vožnjo smo nadaljevali proti najbolj vzhodnem mestu na Hrvaškem, Iloku. V »Iločkih podrumih«, znanih po večtisočletni tradiciji pridelavi vina, smo poskusili njihova vina in se seznanili z dejavnostjo, s katero se uspešno ukvarjajo. Njihova skupna letna proizvodnja znaša okoli 4,5 milijone litrov vina, vinsko trto pa obdelujejo na kar 900 ha. Iz te kleti je bil npr. za kronanje kraljice Elizabete II. naročen in na britanski dvor poslan znan iloški traminec. Zapeljali smo se skozi njihove vinograde in se ustavili na obnovljenem posestvu Principovac, ki se ponaša s čudovitim razgledom.

Udeleženci smo preživeli dva lepa in sproščena dneva.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih