Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Strokovno predavanje o trgatvi 2021

predavanje Trzisce 2021

Na strokovnem predavanju o trgatvi, ki je bilo v sredo, 8.9.2021 v Tržišču organizirano za naša vinogradniška društva, smo prisluhnili Ivanki Badovinac, svetovalki za vinarstvo iz KGZS Novo mesto.

Uvodoma so bili predstavljeni letošnji rezultati dozorevanja grozdja v vinorodni deželi Posavje. Sladkorne stopnje so zelo zadovoljive, posledica hladnejših noči pa so še vedno visoke vsebnosti skupnih kislin, te padajo znatno počasneje kot v preteklih letih. To je pomemben argument, da z začetkom trgatve, kjer zdravstveno stanje grozdja to omogoča, še počakamo. Kontroliran potek biološkega razkisa, sploh pri rdečih vinih, bo zaradi visokih kislin letos še posebno pomemben.

Obeti za kakovost letnika so sicer dobri, tako kažejo zadnji parametri in zdravstveno stanje v mnogih vinogradih. Čas trgatve, je poudarila cenjena enologinja, je odvisen od mnogih dejavnikov. Poleg dozorelosti, kar vključuje sladkorno stopnjo, koncentracijo kislin in pH vrednost, tudi od karakterja vina, ki ga želimo pridelati. Med trgatvijo modre frankinje denimo, ki jo želimo pridelati v vrhunsko vino, ali cvičkom, kjer smo omejeni z alkoholno stopnjo, bo v času trgatve in načinu predelave grozdja in mladega vina, vsekakor precejšnja razlika.

Kakovost bodočega vina bo odvisna od hitrosti predelave, higijene, ločevanja nagnitih in poškodovanih jagod, dobre opreme, nadzora temperature in omejevanja oksidacije grozdja in mošta med predelavo, priprave dobrega kvasnega nastavka, dodatka hrane kvasovkam, od preudarnega dodatka žvepla in drugih enoloških sredstev. V tem smislu je bila predstavljena tehnološka veriga predelave, od sprejema belega in rdečega grozdja v klet, mletja, maceracije, prešanja, priprave na vrenje, proces alkoholnega vrenja in biološkega razkisa, do prvega pretoka. V sklepnem delu strokovnega srečanja je predavateljica odgovorila še na zastavljena vprašanja udeležencev.

Če se želite udeležiti predavanja o letošnji trgatvi na kateri od drugih lokacij in drugem terminu, najdete seznam vseh predavanj na povezavi.

Specialistko za vinarstvo na KGZS Novo mesto, Ivanko Badovinac, lahko kontaktirate na tel. (07) 373 05 77 ali 051 338 213 ali preko e-pošte na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih