Zaključek 48. Tedna cvička

48TC 26

V Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske so bili letos primorani 48. Teden cvička žal izvesti drugače in precej okrnjeno. V petek, 17. julija 2020, smo se v lovskem domu v Velikem Gabru zbrali v omejenem številu, in sicer predstavniki vodstva ZDVD, cvičkovega dvora, predstavniki društev, ki so včlanjena v ZDVD in vabljeni gostje. V krajšem priložnostnem programu smo tudi uradno razglasili letošnjega kralja cvička, Andreja Grabnarja, mladega prevzemnika kmetije in člana Društva vinogradnikov Raka. 22. cvičkova princesa je postala Maja Vovko iz vasi Dolenji Maharovec v šentjernejski občini. Cvičkov dvor je od včeraj bogatejši še za novega ambasadorja cvička. To je Vinko Štemberger, vinogradnik, ki je s svojo osebnostjo, predanostjo in strokovnostjo pomembno prispeval k podobi cvička, kot ga poznamo danes.

Pridelovalci najvišje ocenjenih vzorcev vin, ocenjevanja 48. Tedna cvička, so prejeli velike zlate medalje, razglasili smo letošnjega vinskega šampiona in prvake posameznih vinskih sort. Podeljenih je bilo 19 velikih zlatih priznanj, šampion ocenjevanja pa je postala modra frankinja z oceno 18,50, ki jo je pridelal Jože Bovhan iz Male Poljane v občini Škocjan.

Zbrane na prireditvi v Trebnjem so med drugim pozdravili in nagovorili Miran Jurak - predsednik ZDVD, Cveto Zupančič - predsednik KGZ Slovenije, Alojz Kastelic - župan Občine Trebnje, Alojz Toplišek - predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije, Ana Pavlin - aktualna vinska kraljica Slovenije, Simona Petretič - 21. cvičkova princesa in Toni Jarkovič - kralj cvička, ki je krono predal svojemu nasledniku. Obžalovali so, da načrtovanih prireditev ni bilo mogoče izpeljati v predvidenem obsegu, opozorili so tudi na vse težji položaj vinogradniške in vinarske panoge, strinjali pa so se tudi z optimistično napovedjo, da bomo kos izzivom, s katerimi se srečujemo zaradi epidemije in da bomo po trenutni krizi še močnejši.

Več o včerajšnjem dogajanju si lahko ogledate v fotogaleriji, na spletni strani ZDVD.

karsia novi logo

basf pomanjsan