Stare trte - tudi v naših krajih

franci1

Slovenija je vinorodna dežela, ki se lahko pohvali z najstarejšo živečo trto na svetu, raste na mariborskem Lentu. Kot pravijo viri, je bila znamenita žametovka posajena nekje na koncu srednjega veka, ko so realno nevarnost še vedno predstavljali turški vpadi.

Z vinogradništvom pa so bili že nekoč, verjetno še bolj kot danes, povezani tudi kraji, kjer živimo in kjer deluje naše društvo. Trte častitljivih starosti najdemo predvsem ob domačijah, kjer skrbne družine dediščino svojih prednikov prenašajo in negujejo iz roda v rod. Na svoji domačiji, na Šmarčni ob reki Savi, smo obiskali Franca Dobovška, člana Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Pripoveduje, da je žametovka, oz. kavčina, kot mogočno trto ob domačem gospodarskem poslopju imenujejo od nekdaj, rastla že v času njegovega deda in verjetno tudi pradeda, najmanj 100 let bi lahko imela po pripovedovanju domačinov. Kmetiji je bila vedno v ponos, letos je še posebej bogato obrodila. V viharnih in nestanovitnih desetletjih pa njihova kavčina zagotovo ne bi preživela do današnjih dni, če njeni nekdanji in sedanji skrbniki ne bi skrbno in s spoštovanjem skrbeli zanjo. Sadeže stare, a še vedno vitalne trte, bodo pobrali to nedeljo, ko se bodo zbrali na trgatvi.   franci2

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>