Smernice in nasveti za izvedbo trgatve

trg2019Bliža se trgatev! Vinogradnikom so vremenske okoliščine povzročale težave s peronosporo in oidijem, na nekaterih goricah tudi toča. Kljub vsemu, če ne bo vremenskih nevšečnosti, pričakujemo količinsko in kakovovostno solidno letino.

Kot opozarjamo vsako leto, pa čas trgatve skriva tudi pasti, v katere se lahko ujamemo in vplivajo na kakovost naših vin. V nego vinogradov je vloženo veliko dela, skrbi in denarja, zato kletarska opravila in posegi na mladih vinih ne smejo biti prepuščeni naključjem in tveganjem, ki jih prinašajo visoke temperature v času predelave grozdja, napadi mrčesa in ptic, gnitja ipd. Da bo potek letošnje trgatve čim bolj optimalen, glede na zdravstveno stanje grozdja in druge okoliščine vas vabimo, da se udeležite katerega od strokovnih posvetov, ki jih organizirajo pooblaščene svetovalne ustanove. Strokovnjaki iz KGZ Novo mesto bodo v različnih terminih in različnih krajih vinorodne dežele Posavje, organizirali predavanja o izvedbi letošnje trgatve. Na njih boste dobili koristne napotke o specifikah letošnjega vinskega letnika, o izvedbi trgatve, vključno z uporabo enoloških sredstev in o negi mladega vina. Še posebno v vinogradih, prizadetimi od toče, peronospore, oidija ali gnilobe, bodo kletarski posegi zahtevnejši in tudi letos specifični, usmerjeni v preprečevanje razvoja cika, etilacetata ter drugih bolezni in napak.

Razpored predavanj KGZ Novo mesto>>>

Za vinogradniška društva sevniške občine bo predavanje organizirano na Studencu. Predavanje o trgatvi 2019 bo v sredo, 28. avgusta 2019, s pričetkom ob 17. uri, v Gostišču Janc. Izvedla ga bo Ivanka Badovinac, univ. dipl. inž. agr., svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto.

Na naši spletni strani vas bomo tudi letos redno in pravočasno informirali o parametrih dozorevanja grozdja, ponudili vam bomo uporabne povezave, datoteke in napotke, ki vam bodo prišli prav pri izvedbi trgatve in negi mošta. Spremljajte nas!

karsia

Karsia - novosti v 2019 >>>