Prehrana in zaščita

Blanca 2019

Na Blanci smo včeraj, 28. marca, izvedli prvo letošnje strokovno predavanje. Marjan Kragl, univ. dipl. inž. agr. iz podjetja Karsia, nam je predstavil letošnji program zaščite in prehrane vinske trte. Še posebej je izpostavil nove produkte, ki prihajajo na trg, njihov namen in način uporabe ter nekatera znana FFS, ki jih uporabljamo že leta. Nekateri produkti, na katere smo navajeni, se umikajo iz trga.

V preteklem letu nam je veliko preglavic povzročala vinska mušica (Suzukii). Predavatelj je zbranim, skoraj 70 vinogradnicam in vinogradnikom, nazorno predstavil ciklus razvoja, od ličinke do mušice, način razmnoževanja, škodljivega delovanja, ki se odraža na propadu zrelega grozdja in načine monitoringa populacije. Razveseljivo je, da na trgu obstaja produkt za omejevanje škodljivca. Tudi s peronosporo smo imeli lansko leto veliko preglavic. Predstavljena korelacija med temperaturo in vlago (padavinami) iz merilnih postaj Šentjernej in Blanca, je nazorno pojasnila razloge za začetek primarne okužbe v začetku maja in nadaljni razvoj bolezni. Predstavljeni so bili pristopi za učinkovito zaščito pred peronosporo, tudi v bolj problematičnih letih. Z oidijem v lanskem letu ni bilo večjih težav, kar pa ne pomeni, da bo v letošnji sezoni enako. Predstavljen program za zaščito pred oidijem zagotavlja dobro in ekonomično omejevanje potenciala za delovanje škodljive glive. Predstavljeni so bili še načini omejevanja razmnoževanja ameriškega škržatka, trenutno stanje za trstno rumenico na slovenskih vinorodnih površinah, esca - vzroki za nastanek in tretiranje prizadetih trt, razvoj prvega in drugega rodu grozdnega sukača in pomen omejevanja tega škodljivca, na kar pogosto pozabljamo.

Nadaljni razvoj na področju FFS gre v smer uporabe manj škodljivih pripravkov, večje ozaveščenosti uporabnikov o pomenu varovanja okolja, ob hkratnem zagotavljanju učinkovite zaščite vinske trte in drugih pridelkov. Ta je mogoča s preprečevanjem rezistence (pravilna in stalna menjava aktivnih sestavin FFS) in pravočasnih, po možnosti zgolj preventivnih aplikacij. V zaključnem delu predavanja smo prisluhnili predstavitvi o pomenu prehrane, tj. foliarnega gnojenja za posamezne razvojne faze vinske trte.

Blanške vinogradnice in vinogradniki so po predavanju zbrane pogostili s prigrizkom in odličnimi vini.

Karsia novosti (2019) >>>

karsia