Obiskali smo Belo krajino

BK naslVčeraj smo realizirali strokovno ekskurzijo v Belo krajino. Ponovno smo se prepričali, da je Bela krajina več kot zgolj bele breze, reka Kolpa in kraška pokrajina med Gorjanci in Kočevskim rogom. Pokrajina, prepletena z vinogradi in steljniki, je tudi prostor, kjer živijo pridni in prijazni ljudje, katerih kulturno raznolikost so izoblikovali stoletni vplivi različnih narodov.

Prijetno druženje z belokranjci smo pričeli v šoli Brihtna glava v Radovici. "Stroga tovarišica" nam je na izviren način predstavila naravne, kulturne, etnografske in zgodovinske značilnosti njihove pokrajine. Zatem smo obiskali uspešno in znano belokranjsko družino Prus v Krmačini. Gospodar Jože je nazorno predstavil njihovo dejavnost, razvoj uspešne blagovne znamke, ogledali smo si njihovo sodobno klet in poskusili odlična vina. Tri generacije pod eno streho simbolizirajo uspešno vinogradniško zgodbo, ki še veliko obeta. V bližnjih Drašičih stoji Soseska zidanica, kjer so nam prijazno odprli vrata. Tajnik Martin Simonič je slikovito pripovedoval o povezovanju vaščanov v posebni vaški skupnosti, značilni za Belo krajino, ta v takšni obliki obstaja že od 17. stoletja naprej. Spoznali smo rovaš - lesen pripomoček za beleženje "vinskega dolga", pravila skupnosti,  v "vinski banki" pa smo seveda poskusili tudi skupno vino vinogradnikov, včlanjenih v skupnost. V Drašičih smo si nekateri ogledali še cerkev sv. Petra iz leta 1773. Kmetija Pečarič v Čurilah je z vinogradništvom tesno povezana več stoletij, danes pa mlada družina nadaljuje uspešno zgodbo svojih prednikov. Z izbranimi besedami in pesmijo Otona Župančica ter Lojzeta Krakarja sta gospodarica in gospodar, ob belokranjski pogači, slikovito predstavila svojo vinsko zgodbo in odlična vina. Topel sprejem in odlično belokranjsko kulinariko smo okusili še na turistični kmetiji Jakljevič v Gabrovcu. Anja, Katja in Urška - hčerke gospodarja Toneta in Tanje, so nam predstavile njihovo turistično in vinogradniško dejavnost. Poskrbele so za odličen zaključek sobotnega dne in vtis, s katerim smo v večernin urah zadovoljni zapustili Belo krajino, kamor se zanesljivo spet vrnemo.

Delček bogato preživetega dne, lahko še enkrat podoživite v naši spletni fotogaleriji.

FOTOGALERIJA >>>

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop