Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Obiskali smo Belo krajino

BK naslVčeraj smo realizirali strokovno ekskurzijo v Belo krajino. Ponovno smo se prepričali, da je Bela krajina več kot zgolj bele breze, reka Kolpa in kraška pokrajina med Gorjanci in Kočevskim rogom. Pokrajina, prepletena z vinogradi in steljniki, je tudi prostor, kjer živijo pridni in prijazni ljudje, katerih kulturno raznolikost so izoblikovali stoletni vplivi različnih narodov.

Prijetno druženje z belokranjci smo pričeli v šoli Brihtna glava v Radovici. "Stroga tovarišica" nam je na izviren način predstavila naravne, kulturne, etnografske in zgodovinske značilnosti njihove pokrajine. Zatem smo obiskali uspešno in znano belokranjsko družino Prus v Krmačini. Gospodar Jože je nazorno predstavil njihovo dejavnost, razvoj uspešne blagovne znamke, ogledali smo si njihovo sodobno klet in poskusili odlična vina. Tri generacije pod eno streho simbolizirajo uspešno vinogradniško zgodbo, ki še veliko obeta. V bližnjih Drašičih stoji Soseska zidanica, kjer so nam prijazno odprli vrata. Tajnik Martin Simonič je slikovito pripovedoval o povezovanju vaščanov v posebni vaški skupnosti, značilni za Belo krajino, ta v takšni obliki obstaja že od 17. stoletja naprej. Spoznali smo rovaš - lesen pripomoček za beleženje "vinskega dolga", pravila skupnosti,  v "vinski banki" pa smo seveda poskusili tudi skupno vino vinogradnikov, včlanjenih v skupnost. V Drašičih smo si nekateri ogledali še cerkev sv. Petra iz leta 1773. Kmetija Pečarič v Čurilah je z vinogradništvom tesno povezana več stoletij, danes pa mlada družina nadaljuje uspešno zgodbo svojih prednikov. Z izbranimi besedami in pesmijo Otona Župančica ter Lojzeta Krakarja sta gospodarica in gospodar, ob belokranjski pogači, slikovito predstavila svojo vinsko zgodbo in odlična vina. Topel sprejem in odlično belokranjsko kulinariko smo okusili še na turistični kmetiji Jakljevič v Gabrovcu. Anja, Katja in Urška - hčerke gospodarja Toneta in Tanje, so nam predstavile njihovo turistično in vinogradniško dejavnost. Poskrbele so za odličen zaključek sobotnega dne in vtis, s katerim smo v večernin urah zadovoljni zapustili Belo krajino, kamor se zanesljivo spet vrnemo.

Delček bogato preživetega dne, lahko še enkrat podoživite v naši spletni fotogaleriji.

FOTOGALERIJA >>>

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia

basf pomanjsan

 KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih