Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Tudi letos posadimo kakšno trto

blaz

Letos bo minilo 11 let, odkar smo člani vinogradniških društev sevniške občine, ob sodelovanju Občine Sevnica in KŠTM Sevnica, z modro frankinjo zasadili grajsko pobočje. Veseli nas, da se v uspešno zgodbo sevniškega gradu, in vsega kar je povezano njim, vključuje tudi prepoznavnost naše vinogradniške tradicije. Na povezavi si lahko ogledate, kako smo se imeli takrat.

Vabimo vas, da tudi v letošnjem letu v svojem vinogradu posadite vsaj kakšno trto. Nekaj nasvetov, kako bomo pri tem najbolj uspešni navajamo v nadaljevanju (povzeto iz http://www.kunej.com/nasveti-vinogradniki.html) .

Trsne cepljenke lahko do sajenja shranimo na različne načine. Če jih kupimo neposredno iz hladilnice, jih lahko zapakirane hranimo naprej v hladilnici pri temperaturi + 1° C, v nasprotnem primeru pa je potrebno sadiko vinske trte čim prej zakopati - najbolje v vlažno mivko. V mivki morajo biti cepljenke zagrnjene do višine parafiniranega dela sadike. Mivka mora biti primerno vlažna in to vlažnost mora ohraniti ves čas skladiščenja. Če se mivka med skladiščenjem posuši, se po zakonu osmoze posuši tudi sadika. Če je mivka mokra, da voda v prostoru ne more odteči, lahko korenine zgnijejo. Pred sajenjem korenine cepljenke prikrajšamo na dolžino pesti ali do zdravega svežega dela korenin in jih do sajenja namakamo v vodi 6 do 12 ur, če pa imamo občutek, da so delno izsušene pa lahko tudi dan ali celo dva. Dobro namočene sadike po sajenju hitreje vzbrstijo.

Še posebej, če trte sadimo v večjem obsegu, zemljišče v vinogradu pravočasno pripravimo. Po predhodni kemijski analizi zemljišče pognojimo s potrebnimi organskimi in mineralnimi gnojili, potem zrigolamo do globine 80 cm. Vinsko trto sadimo v zavetne in osončene lege, v globoka in odcedna tla. 

Trsne cepljenke sadimo na različne načine. Poleg klasičnega načina, ko za vsako cepljenko skopljemo jamo, lahko sadimo v izorano brazdo. Najhitrejši način sajenja pa je s posebnim strojem za sajenje trsnih cepljenk. V primeru, če smo tla pravočasno zagnojili s potrebnimi organskimi in mineralnimi gnojili po rezultatu kemijske analize, lahko trsne cepljenke posadimo brez dodatkov gnojil.

V primeru dosajevanja izkopljemo približno 40 cm široko in 40 cm globoko sadilno jamo, če so tla slabša, pa skopljeno večjo in bolj globoko jamo. Cepljenke sadimo v višino tako, da je cepljeno mesto 6 do 10 cm nad površino zemlje. V težka tla sadimo plitveje kot v lahka. V dno jame zabijemo kol in v njo nasujemo kompost ali drug podoben substrat pomešan z zemljo, iz tega oblikujemo stožec, ki ga primerno potlačimo, na njem pa razporedimo korenine. Te obsujemo z mešanico zemlje, komposta ali šote in jih blago potlačimo. Ob obodu jame, v višini korenin in tik pod površino nad koreninami - vmes mora biti vsaj 10 cm prsti, razporedimo dobro preperel hlevski gnoj, ga potlačimo in jamo zasujemo z zemljo do vrha ali malo čez, saj se sčasoma posede. Pri sajenju trte moramo biti previdni, da gnojila pri sajenju ne pridejo v neposredni stik s koreninami, ker jih lahko poškodujejo. Po saditvi moramo trto redno negovati pred pleveli, boleznimi in škodljivci.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia

basf pomanjsan

 KZ logo2015logo Mastnakoutput klet

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih