Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

V pričakovanju nove trgatve

dozorevanje

Vinska trta v Posavju je v fazi zorenja, jagode se barvajo in mehčajo. Z rednimi škropljenji končujemo, zato bodimo pozorni na karenco uporabljenih sredstev!
 
(KGZ Novo mesto, Dolenjska, 25.8.2020)
 
Z dozorevanjem na trti, poleg zorenja grozdja, potekajo še druge spremembe: dozorevanje lesa, listja in razvoj zimskih očes. V grozdnih jagodah v tem času upada koncentracija in se spreminja sestava kislin, narašča pa vsebnost sladkorjev. V določenem trenutku se vsebnost sladkorja ne bo povečevala več, nastopila bo t.i. polna ali naravna zrelost grozdja. Jagode v tej fazi dosežejo največjo težo in vsebnost sladkorja, arome v jagodi so optimalno razvite, barva jagod je sortno značilna, v pecljevini ni več škroba, jagoda pa ne sprejema asimilantov. Koncentracija sladkorja v grozdni jagodi se lahko še povečuje, če jagodo napade glivica Botritis-a, ki se razvije v plemenito gnilobo. Glivica "napade" površino jagode in ustvari veliko drobnih por, skozi katere izhlapeva voda, sladkor pa ostaja in se koncentrira. V končni fazi lahko jagode dobijo obliko rozin z visokimi koncentracijami sladkorja, koncentracije preko 100 in več Oe. Iz takega grozdja, na račun zmanjšanja količine, dobimo vina posebnih trgatev (od pozne trgatve pa vse do ledenih vin).
 
Čas pred trgatvijo izkoristimo za temeljito pripravo, ki vključuje čiščenje in pregled preše, pecljalnika, črpalk, cevi, kleti, posod in ostalih orodij, nabavo enoloških sredstev, morebitni pretok ali stekleničenje starih zalog vina in planiranje izvedbe.
Zavedamo se tudi, da je trgatev vsakega vinskega letnika po svoje specifična. To je posledica vremenskih okoliščin, zdravstvenega stanja grozdja, doseženih sladkornih stopenj in drugih parametrov kot so pH vrednost, koncentracija in sestava kislin, aromatov, taninov, pa tudi novih tehnologij in novosti enološke stroke. Dejstvo je tudi, da se z leti spreminjajo trendi pri porabnikih, kar nam pridelovalcem prinaša vedno nove izzive in odpira dodatne možnosti pridelave vin. Letošnja trgatev bo specifična tudi zaradi pozebe, ki nas je prizadela v aprilu. Sladkorne stopnje bodo iz tega razloga različne, kar bo, oz. je lahko opazno že v posameznem vinogradu, to pa spet narekuje posebej pozoren pristop.
 
V tem trenutku še ne vemo, če bodo svetovalci KGZ Novo mesto za vinogradniška društva letos izvajali strokovna predavanja o trgatvi. Vsekakor vas bomo o tem pravočasno obvestili tudi na naši spletni strani.

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne
strokovna monografija, avgust 2022

o knjigi >>>

Sponzorji društva

 

karsia novi logo
  KZ logo2015KZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih