46teden cvicka

35. društveno ocenjevanje vin

DSC01108

35. društveno ocenjevanje vin pomeni 35 let ocenjevanj naših vin. Po grobi oceni, smo v treh desetletjih in pol v našem društvu ocenili okvirno 4000 vzorcev, kakovost pa se, z manjšimi nihanji kot odraz letnikov, dviguje iz leta v leto. Tradicija ocenjevanj naših vin nas bogati in nam je v ponos. Mnogi ugledni degustatorji so v tem času vrednotili naša vina. Poleg članic in članov našega in sosednjih vinogradniških društev, so bili med njimi dr. Dušan Terčelj, dr. Mojmir Wondra, dr. Julij Nemanič, Darko Marjetič, Zdravko Mastnak, Katarina Merlin, Samo Hudoklin, že vrsto let pa degustacijsko komisijo vodita enologa Darja Bovha in Jože Simončič.

Za letošnje ocenjevanje smo zbrali 140 vzorcev vin, ocenili smo jih 11. februarja 2017. Ocenjevanje je potekalo skladno z našim Pravilnikom, brez zapletov in je bilo tudi po menju ocenjevalcev tudi tokrat lepo organizirano.

Po ocenjevanju smo predstavniki društva čestitali pridelovalcu najbolje ocenjenega cvička, Albertu Ruparju, ki je v najštevilčnejši skupini vin, za svoj cviček dosegel 16,20 točk (na sliki zgoraj s predsednikom društva). Še zanimivost, Albert je eden od redkih članov našega društva, ki je sodeloval na vseh 35 ocenjevanjih vin, ki jih je organiziralo naše društvo. Na prvem ocenjevanju, leta 1982, je za svoje "črno" vino, kot so ga kategorizirali takrat, dosegel 3. mesto, o čemer priča tudi diploma, ki visi v njegovi kleti. Kljub temu, da je z ocenami pogosto posegel v sam vrh, je v skupini cvičkov letos zmagal prvič.

icon acrobatRezultati ocenjevanja>>>

Več letne trende si lahko ogledate na povezavi.
Vabljeni še k ogledu kratke fotoreportaže, VEČ>>>

KOMISIJA 1 (J. Simončič)

Komisija je ocenila 73 vzorcev vin, in sicer cvičke in modre frankinje. Zaradi bekserja in oksidacije je bilo neprimernih sedem vzorcev, vendar niti eno vino ni bilo izločeno soglasno, kar pomeni, da gre za manjše napake, ki jih bodo kletarji lahko odpravili brez večjih posledic. Letnik 2016 je za cvičke in modre frankinje očitno zelo primeren. Cvički so bili sadni in harmonični, tipični, brez premočnih kislin. Tudi frankinje so pokazale veliko -  mnogim zelo malo manjka do vrhunske ocene, kar bodo dosegle z zorenjem. Pri nekaj vzorcih je bilo sicer opaziti, da biološki razkis ni bil voden optimalno, kar se pozna na višjih kislinah. Nekaj kletarjev je v oceno zaupalo tudi starejše modre frankinje. Letnik 2015 je pokazal tudi vrhunsko kakovost. Celo vzorca letnika 2014, ki za zorenje nikakor ni bil optimalen, sta bila korektna in ocenjena blizu vrhunske kakovosti. Podobno velja za frankinjo letnika 2013. Predsednik komisije, Jože Simončič iz Kartuzije Pleterje, je v svojem sklepnem nagovoru poudaril, da je užitek ocenjevati takšna vina, sploh na degustaciji, ki poteka tekoče, diskretno in profesionalno.

KOMISIJA 2 (D. Bovha)

Darja Bovha je že pred ocenjevanjem tiho pričakovala zelo dobra vina in odlično pripravljeno degustacijo, kar je lahko komisija, ki jih je predsedovala, brez dvoma potrdila. Ocenili so 67 vzorcev deželno rdečih vin, bizeljčane, žametovko, zweigeld, cabernet sauvignon in vsa bela vina. Pri rdečih zvrsteh sta bila kakovost in ocene dokaj povprečne, kar za naše društvo ostaja stalnica. Z zanimanjem so člani komisije poskusili tudi dve, za naš vinorodni okoliš netipični vini. Oba cabernet sauvignona odlikujeta svežina, lahkotnost in harmoničnost. Zweigeld in žametovka sicer nista izstopala, sta pa še vedno solidni povprečni vini. Bela sortna vina in zvrsti so dodelana, negovana, večina se jih uvršča v visoko kakovostni razred. Na ocenjevanju je bil prikazan lep izbor belih sortnih vin. Predsednico komisije so navdušili predvsem laški rizlingi, pa tudi souvignoni in renski rizling. Bela sortna vina so glede na čas ocenjevanja še premalo zrela, vsekakor je za vrhunsko kakovost, kateri so se približali številni vzorci, potrebno še malo zorenja. Zaradi napak je komisija izločila šest vzorcev, predvsem zaradi oksidacije, bekserja ali motnosti. Tudi pri teh vzorcih napake niso kritične in so odpravljive brez večjih posegov. Dva vzorca bizeljčana sta bila zaradi ocene (pod 16,3) prekategorizirana v kategorijo deželnih rdečih vin.

V dveh pet članskih komisijah so poleg predsednikov, Darje Bovhe in Jožeta Simončiča, sodelovali še člani vinogradniških društev Sremič, Malkovec, Šentjanž in Sevnica-Boštanj.

ocenj2017

Rezultati ocenjevanja bodo objavljeni tudi v priložnostnem biltenu, diplome in priznanja pa boste prejeli na občnem zboru. Z vini, za katera boste prejeli eno od diplom (srebrno, zlato ali veliko zlato), lahko sodelujete na ocenjevanju, ki bo v aprilu potekalo v okviru 45. tedna cvička, v Trebnjem.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste pomagali pri uspešni realizaciji 35. društvenega ocenjevanja vin. Iskreno čestitamo pridelovalcem - našim članicam in članom, vsa uvrščena vina pa boste lahko poskusili na občnem zboru, v petek 24. februarja v Sevnici. Nasvidenje prihodnje leto, na 36. društvenem ocenjevanju vin.

vitica4

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>