46teden cvicka

34. društveno ocenjevanje vin

DSC00413

Uspešno smo zaključili 34. društveno ocenjevanje vin. Dve komisiji sta ocenili 168 vzorcev, od tega 104 rdečih in 64 belih vin. Večletni trend naših ocenjevanj kaže na nadaljnji porast kakovosti, ki jo dosegamo. Delež napak in bolezni, v primerjavi z zadnjmi nekaj leti pa potrjuje dejstvo, da letniki, od katerih pričakujemo veliko, vinarjem predstavljajo tudi pasti in dodatne izzive. Več o trendih si lahko ogledate na povezavi.

Diplome in priznanja za ocenjena vina bodo podeljena na občnem zboru, v petek 26. februarja v Sevnici. Rezultati bodo objavljeni tudi v priložnostnem biltenu. Za pomoč pri izvedbi ocenjevanja se zahvaljujemo Zdravku Mastnaku in osebju kleti Mastnak.

Rezultati ocenjevanja>>>
(sodelujoči z objavo soglašajo)

13. 2. 2016, so bila ocenjena vina, ki smo jih zbrali 11. februarja. Komisiji sta vodila enologa Jože Simončič in Darja Bovha, v komisijah so sodelovali še ocenjevalci iz društev vinogradnikov Sevnica-Boštanj, Sremič, Zdole, Malkovec in Šentjanž. Za zbiranje, pripravo in izdajo vzorcev ter obdelavo rezultatov je poskrbela izkušena tehnična ekipa naših članic in članov.

Predsednika komisij sta se po ocenjevanju zahvalila za izkazano dolgoletno zaupanje in izpostavila odlično izvedbo, pogoje in organizacijo ocenjevanja. Kratko sta strnila svoje vtise, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Darja Bovha (Klet Vilaplatana) je predsedovala komisiji, ki je ocenila deželna rdeča vina, bizeljčane in vsa bela vina. Od 83 ocenjenih vzorcev je komisija izločila 9 vin, zaznavne napake so bile v glavnem bekser, etilacetat ter oksidacija. V večini izločenih vin je mogoče s kletarskimi posegi napake odpraviti. Kot se izpostavlja tudi na drugih ocenjevanjih vin letnika 2015, so bila pričakovanja o vrhunskem letniku verjetno malce pretirana. Ocenjena vina komisija uvršča v zgornji kakovostni razred, pri belih sortnih vinih pa je z zorenjem pričakovati porast kakovosti, tudi do vrhunske kvalitete. Pri rdečih zvrsteh se je čutilo nekaj manjših napak, nekateri so ob dozorelemu in zdravem grozdju, med trgatvijo, med maceriranjem grozdja ter pretoki, še premalo natančni, oz. se preveč zanašajo na ugodne parametre grozdja. Eden od vzorcev rdečega bizeljčana je bil zaradi prenizke ocene prekategoriziran v kategorijo rdečih deželnih vin. Ponovno se izpostavlja velik potencial laškega rizlinga, na katerega se vedno lahko zanesemo, v vinorodnih deželah Posavje in Podravje to uspešno izkoriščamo. Tudi pri ostalih sortnih vinih je čutiti lepo razmerje sestavin, vključno s kislinami, alkoholi in ostanki sladkorja.

Komisija, ki ji je predsedoval Jože Simončič (Kartuzija Pleterje), je ocenila cvičke, žametovko, zweigeld in modre frankinje. Od 85 vzorcev je zaradi bekserja, oksidacije, nevinskega vonja in previsokega odmerka žvepla izločila 20 vzorcev vin. Cvički so bili odlični, polni, sveži, harmonični - primerljivi z boljšimi vinskimi letniki. Modra frankinja ni pokazala vrhunske kakovosti, res pa je, da lahko še več pričakujemo z zorenjem. Večina ocenjenih frankinj je komisija uvrstila v zgornji kakovostni razred, z izjemo odličnega vzorca letnika 2013, ki je prejel vrhunsko oceno. Zaradi neustreznih karakteristik je komisija tri vzorce cvička prekategorirala med deželno rdeča vina.

DSC00396izdaja vzorcev

DSC00408

obdelava podatkov

DSC00426

čestitke pridelovalcu najboljšega cvička in deželno belega vina (Drago Mrvič in predsednik društva Jože Simončič)

Več slik 34. društvenega ocenjevanja vin najdete v našem spletnem albumu.

vitica4

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>