Pričenjamo s trgatvijo

trgatev2015

V vinorodni deželi Posavje pričenjamo s trgatvijo letnika 2015. Glede na zdravstveno stanje grozdja so napovedi za kakovost precej optimistične.

V večini vinogradov imamo po nekaj letih zopet priložnost pridelati vrhunska vina. Iz Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj vam želimo, da izkoristite dano priložnost - predvsem pa pustimo grozdju, da na trti zori do doseganja optimalnih parametrov, ki takšno kakovost dopuščajo!

Konkretne napotke o poteku letošnje trgatve nam bodo posredovali strokovnjaki KGZ Novo mesto, in sicer v četrtek, 10. septembra ob 17. uri, v Kulturni dvorani oz. gasilskem domu v Sevnici.

Kot kažejo parametri spremljanja dozorevanja grozdja, s katerimi nas oskrbuje KGZ Novo mesto, je v zadnjem tednu grozdje letnika 2015 pospešeno dozorevalo. Vsebnost sladkorja se je v vinorodnih okoliših Dolenjska in Bizeljsko - Sremič zvišala v povprečju za 9-10 °Oe glede na prejšnji teden, nekoliko se je znižala vsebnost skupnih kislin (v povprečju za 1,1 - 1,2 g/l), temu primerno se je povišala tudi pH vrednost, ki je v tem trenutku še zmerna. Glede na podatke in v odvisnosti od lege, zdravstvenega stanja grozdja ter vremenske napovedi KGZ Novo mesto svetuje, da se za vina normalnih trgatev lahko začne trgatev zgodnjih sort, kot je portugalka ter srednje poznih sort, kot so beli pinot, modri pinot, sivi pinot, chardonnay, sauvignon in rumeni muškat. Ob tem opozarjajo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina.

V primeru dežja in poslabšanja zdravstvenega stanja grozdja lahko pričakujemo nekoliko večji porast pH vrednosti in mikrobiološke aktivnosti v grozdnem soku nagnitega grozdja. Zaradi tega se je potrebno na trgatev temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke.

V primeru pridelave vina cviček PTP svetujejo trgatev sorte žametovka, ko bo ta dosega sladkorno stopnjo nad 68 °Oe, kraljevine, ko bo dosega sladkorno stopnjo nad 70 °Oe in modre frankinje ter laškega rizlinga, ko bo doseženo nad 80 °Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin.

V primeru pridelave vin beli Bizeljčan PTP in rdeči Bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni predvsem na višino skupnih kislin, katerih vsebnost mora znašati najmanj 6,0 g/L, in na višino sladkornih stopenj. Vino rdeči Bizeljčan PTP ima lahko največ 12,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 87,7 °Oe sladkorja), vino beli Bizeljčan PTP pa največ 12,5 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 90,9 °Oe sladkorja). Da ne bi prišlo do prekoračitve vsebnosti dejanskega alkohola, je potrebno trgatev sort, ki predstavljajo največji delež v vinih beli Bizeljčan PTP in rdeči Bizeljčan PTP, načrtovati takoj, ko doseže grozdje po vsebnosti sladkorja tehnološko zrelo. Po Pravilniku o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja – Bizeljčan (Uradni list RS, št. 22/09 in 59/09) mora biti za vino rdeči Bizeljčan PTP in vino beli Bizejčan PTP minimalna povprečna sladkorna stopnja za posamezne vinske sorte grozdja sledeča:
 - žametovka: 149,2 g/l oz. 67 °Oe,
 - rumeni plavec in kraljevina: 157 g/l oz. 70 °Oe,
 - laški rizling: 169,8 g/l oz. 75 °Oe,
 - sauvignon, beli pinot, chardonnay, modra frankinja, modri pinot: 182,6 g/l oz. °Oe.

V primeru, ko želi pridelovalec pridelati vino z označbo vrhunsko vino ZGP, mora predhodno pridobiti mnenje pooblaščene organizacije o ustreznosti količine in kakovosti grozdja za pridelavo vrhunskega vina, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja. V tem primeru mora pridelovalec grozdja, namenjenega za predelavo v vrhunsko vino ZGP najmanj 8 dni pred trgatvijo opraviti predprijavo trgatve, dva dni pred trgatvijo pa tudi prijavo roka trgatve pri pooblaščeni organizaciji. Le-ta nato v dveh dneh po prijavi termina trgatve opravi pregled dozorelosti grozdja v vinogradu, kjer mora biti prisoten tudi pridelovalec ali njegov zastopnik. Omenjeni pregled v vinogradu delno plača pridelovalec v višini 20 % stroškov pregleda (na kraju samem), 80 % stroškov pa je sofinancirano s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Grozdje, namenjeno pridelavi v vrhunsko vino, mora ob trgatvi dosegati najmanj 84 °Oe, ob pregledu v vinogradu najmanj 80 °Oe. Če grozdje v vinogradu, ob pregledu ne dosega 80 °Oe, pridelovalec ne more zaprositi za ponovni pregled. Na grozdju, ki je namenjeno za pridelavo vrhunskega vina posebne kakovosti mora biti prisotna žlahtna gniloba. Sladkorne stopnje tega grozdja v vinogradu pa morajo biti najmanj:
 - pozna trgatev 91 °Oe,
 - izbor 102 °Oe,
 - jagodni izbor 127 °Oe,
 - ledeno vino 127 °Oe v moštu in
 - suhi jagodni izbor 154 °Oe.

Strokovna vprašanja s področja vinarstva lahko, do imenovanja novega svetovalca za vinarstvo na KGZ Novo mesto, naslavljate na Andreja Bajuka, vodjo vinarskega laboratorija (tel. 07 373 05 92, 051 687 805, oz. e-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

VEČ O TRGATVI>>>

knjiga