Slovo od častnega člana in dolgoletnega predsednika

Umek R

Članicam, članom in prijateljem Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj sporočamo žalostno vest, da se je za vedno poslovil bivši predsednik in častni član Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, Rado Umek.

Rodil se je oktobra 1928, njegovo življenje je spremljalo aktivno delo na gospodarskem, političnem in društvenem področju. Med drugim je opravljal funkcijo predsednika našega društva, in sicer od februarja 1986 do konca januarja 2000, torej celih 14 let.

V tem času je društvo nadaljevalo z izobraževanjem članic in članov, organizacijo strokovnih ekskurzij, promocijo in ocenjevanji vin. Med bolj odmevnimi, uspešno realiziranimi aktivnostmi njegovega mandata, pa lahko izpostavimo oblikovanje danes zelo prepoznavnega logotipa in motiva diplom "stara zidanica", organizacijo dveh vinogradniških povork iz Sevnice v Boštanj, prvi tečaj kletarjenja in prvi tečaj senzorike vin (ki je bil sploh prvi tovrstni tečaj v Sloveniji), nabavo kompleta za laboratorijske analize vin, leta 1997 pa je društvo, kot eno prvih vinogradniških društev na Dolenjskem, razvilo tudi svoj prapor. V času njegovega mandata je društvo prejelo najvišje občinsko priznanje, tj. Grb občine Sevnica. Vrsto let je aktivno deloval v Upravnem odboru Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Nesporen je tudi njegov doprinos, ki ga je v letu 2003 prispeval k nastanku zbornika, ki govori o naši vinogradniški tradiciji in zgodovni društva.

Za njegov prispevek pri doseženih rezultatih in prepoznavnosti našega društva v širšem prostoru, mu je zbor vinogradnikov leta 2012 podelil naziv "Častni član", ki ga je ponosno sprejel.

V svojem prostem času je skrbel za svoj vinograd in zidanico v Zavinah, kjer smo bili vedno dobrodošli. S takratnimi člani organov društva je že pred mnogimi leti postavil trdne temelje, na katerih naše društvo uspešno deluje tudi danes. Aktivnega in delovnega člana ter dolgoletnega predsednika društva se s spoštovanjem spominjamo.

Pogreb bo v petek, 24. julija, ob 17. uri na pokopališču v Sevnici, žara bo na dan pogreba od 10. ure dalje v tamkajšnji mrliški vežici. Delegacija Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj se bo pokojniku na sevniškem pokopališču poklonila ob 13. uri.

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne