Prognostično obvestilo - vinska trta (26. 6. 2020)

201Vinska trta je zaključila s cvetenjem in nastavlja plodiče. Na toplejših legah dosegajo jagode velikost prosenih zrn (69 – 73 po lestvici BBCH).

Po zaključenem cvetenju se povečuje nevarnost okužb z oidijem vinske trte.

Uporabite lahko: LUNA MAX (1 l/ha), LUNA EXPERIENCE (0,5 l/ha), PROSPER CS 300 (1 l/ha), BALTAZAR (0,4 l/ha), MAVITA (0,2 l/ha), CUSTODIA (0,525 l/ha), NATIVO 75 WG (0,16 kg/ha), DOMARK 100 EC (0,3 l/ha), STAR TEBUKONAZOL (0,4 l/ha), UNICORN DF (2,2 kg/ha), DYNALI (0,65 l/ha), ORIUS 25 EW (0,4 l/ha), KUSABI 300 SC (0,3 l/ha), MISHA 20 EW (0,23 l/ha), FALCON EC 460 (0,4 l/ha), KARATHANE GOLD 350 EC (0,6 l/ha,), TALENDO (0,25 l/ha), TALENDO EXTRA (0,13 – 0,3 l/ha)… Smiselno je dodajanje PRIPRAVKOV NA OSNOVI ŽVEPLA. Sredstva VITISAN (9 kg/ha), SONATA (5 l/ha) in AQ-10 (35 g/ha) so možna za uporabo tudi v ekološki pridelavi.

Vinogradnikom priporočamo, da redno skrbite za varstvo pred peronosporo vinske trte. Prednost dajemo kombiniram pripravkom kot so ACROBAT MZ WG (2,5 kg/ha), FORUM MZ WG (2,5 kg/ha), ARMETIL M (2,5 kg/ha), RIDOMIL GOLD MZ PEPITE (2,5 kg/ha), FOLPAN GOLD (2 kg/ha; staro ime Ridomil Gold Combi Pepite), FORTUNA GOLD (3 kg/ha), FUDAN GOLD (3 kg/ha), SFINGA EXTRA WDG (1,5 – 2 kg/ha), MOXIMATE 725 WG ali WP (2,5 kg/ha), MOXIMATE PLUS (2,5 kg/ha), NAUTILE DG (2,4 kg/ha), PROFILUX (2 kg/ha), REBOOT (0,4 kg/ha), CYMBAL (0,25 kg/ha; priporočeno dodati še dotikalni pripravek), TWINGO (3 kg/ha), TANOS 50 WG (0,4 kg/ha), EQUATION PRO (400 g/ha), FORUM STAR (1,6 kg/ha), AMPEXIO (0,5 kg/ha), PERGADO D (1,4 l/ha), PERGADO F (3 kg/ha), PERGADO MZ (2,5 kg/ha), ORVEGO (0,8 l/ha), VALIS F (1,5 kg/ha), EMENDO F (1,5 kg/ha), VALIS M (2 kg/ha), REVUS (0,6 l/ha),… Pri uporabi sredstev na osnovi Al – fosetila: MIKAL FLASH (4 kg/ha), MIKAL PREMIUM F (3 kg/ha), MOMENTUM F (4 kg/ha), MOMENTUM TRIO (3 kg/ha), MAGMA TRIPLE WG (3 kg/ha), ALLEATO DUO (odmerek 3 – 4 kg/ha do jagod velikosti graha); odsvetujemo dodajanje listnih gnojil na osnovi kovinskih ionov; njihova raba je predvidena 3 × zaporedoma.

V primeru neurja s točo, prednostno zaščitite trse s pripravki na osnovi aktivne snovi folpet: FORUM STAR, FOLPAN GOLD, TWINGO, PERGADO F, EMENDO F, VALIS F, MIKAL FLASH, MIKAL PREMIUM F, MOMENTUM F, MOMENTUM TRIO, MAGMA TRIPLE WG, ALLEATO DUO,…

Razmiki med tretiranji naj bodo v tem obdobju zaradi hitrih prirastov na 7 do 8 dni.

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (26. 6. 2020)

karsia novi logo

basf pomanjsan