Ohranimo zdrave vinograde

oidij 2015

Trenutno je v vinogradih visoka talna vlaga, kar zagotavlja tudi visoko zračno vlago ponoči, ki je še toliko bolj izrazita zaradi relativno nizkih nočnih temperatur za ta čas. Velika razlika med nočno in dnevno temperaturo ter visoka zračna vlaga so idealni pogoji za pojav oidija (slika levo). Še posebej moramo biti pozorni v vinogradih, kjer je bila okužba že lansko leto. Za uspešno varstvo ni dovolj le opraviti škropljenje, ampak je potrebno opraviti tudi vsa ampelotehnična (zelena) dela, kot je pletev mladic in delno odstranjevanje listja v območju grozdja. Le tako lahko zagotovimo, da bo aplikacija uspešna.

Mladice in jagode so sedaj v fazi intenzivne rasti in zato tudi zelo občutljive za okužbo s peronosporo.

Letošnji nastavek je eden izmed najmočnejših v zadnjih letih. To seveda pomeni, da bo potrebno za kvaliteten pridelek del nastavka odstraniti in trto dobro in pravilno prehraniti. V tej fazi je trta velik potrošnik fosforja in kalija.

(vir: Karsia d.o.o. 1. 7. 2015)

knjiga

Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne