DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Odšel je Blaž

blaz1Danes je žalosten dan. Izgubili smo dragocenega, marljivega in iskrenega prijatelja, dolgoletnega praporščaka našega društva, aktivnega člana od ustanovitve, navdušenega vinogradnika in kletarja, Blaža Zagrajška.

Kdo ve, koliko trt, posajenih iz njegovih rok, raste po naših goricah? Težko bi prešteli tudi trte, ki jih je skrbno obrezoval in negoval, v svojem vinogradu v Dobju in pri številnih prijateljih? Koliko mladih in neizkušenih vinogradnikov je navdušil, spremljal, jim pomagal in spodbujal na njihovi poti? Kolikokrat in koliko prijateljem ter naključnim popotnikom, ki smo radi našli pot do njegove zidanice v Dobju, je gostoljubno sprejel? Vsak občni zbor našega društva, na katerem je bil prisoten, je nagovoril, se veselil naših skupnih dosežkov in pohvalil izvedene aktivnosti. Obiskoval je društvena srečanja, jih s svojim prispevkom, delom in idejami sooblikoval.

Dragi Blaž, neizmerno smo ti hvaležni za vse. Pogrešali bomo tvoj smeh, tvojo besedo, tvoj večni optimizem, tvojo bližino. Ohranjamo te v nepozabnem spominu.

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je opravilo, ki ga opravimo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko bo trta odgnala prve mladice in ko bodo zrastli do primerne dolžine, bomo opravili še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje.

Filter za vino

filterDruštvo že vrsto let razpolaga s ploščnim filtrom za filtracijo vin, s priborom (črpalka, cevi primerne dolžine...), kar številni s pridom izkoriščate. Članice in člani s plačano članarino se za najem filtrirne naprave dogovorite z enim od skrbnikov, Stanetom Možičem oz. Emilom Strlekarjem.

Pravila o uporabi filtrirne naprave >>>

Voščilo

voscilo 2020

Delavnica senzorike vin

senzorika2019Člani društva z opravljenim tečajem senzorike vin smo 22. novembra obnovili svoje znanje. Srečali smo se v Boštanju, senzorično delavnico je vodila svetovalka za vinarstvo iz KGZ Novo mesto Ivanka Badovinac, tovrstno srečanje pa smo organizirali četrtič. Poskusili in analizirali smo 26 različnih vzorcev vin letnika 2019. Strinjali smo se, da je vinski letnik, ki ga kletarimo zahteven, specifičen, a kljub temu obetaven. To dokazuje tudi kakovost večine vzorcev zvrsti in sortnih vin. Strinjali smo se, da želimo takšne vzorce ocenjevati tudi na 38. društvenem ocenjevanju vin, ki je pred nami in bo organizirano v februarju naslednje leto.

V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo sicer organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Naše društvo je bilo prvo v Sloveniji ki je, vsaj po naših informacijah, organiziralo tovrsten tečaj. Strokovno izvedbo obeh smo zaupali strokovnjakom iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Med teoretičnim in praktičnim usposabljanjem smo se takrat naučili zaznavati različne note v vonju in okusu, vrednotiti obarvanost ter začutili celotno harmonijo vina, izvedeli smo, kako prepoznati različne bolezni in napake v vinu ter kako jih preprečiti ali odpraviti.

Delavnica, ki smo jo izvedli, je odlična priložnost za obnovo pridobljenega znanja in pridobitev novih praktičnih izkušenj.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih