Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

32. društveno ocenjevanje vin (februar 2014)

deg2014 (2)

V soboto, 15. februarja sta dve degustacijski komisiji ocenili naša vina, ki smo jih prinesli na 32. društveno ocenjevanje vin. Napoved inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje, s katerim je napovedan strožji nadzor tudi za manjše pridelovalce, ki sodelujejo na društvenih ocenjevanjih, je očitno vplival na število vzorcev, ki je najnižje po letu 1999. Žal! Ocenjenih je bilo 111 vzorcev, 38 belih in 73 rdečih vin. Najaktualnejše trende po letu 1999 najdete na povezavi tukaj. 

icon acrobatRezultati ocenjevanja>>>

Ocenjevalni komisiji sta tudi tokrat vodila Darja Bovha, enologinja kleti Vila Platana in Jože Simončič, ki skrbi za vina Kartuzije Pleterje. Po končanem ocenjevanju sta strnila svoje vtise, ki jih kratko povzemamo v nadaljevanju.

Jože Simončič (cvički, žametovka, zweigeld, modre frankinje)
V letu 2013 so bili pogoji za razvoj trte in dozorevanje grozdja slabši kot v nekaj zadnjih letih (kasnejše odganjanje zaradi dolge zime, suša, toča, oidij, motnje v dozorevanju...), temu primeren in pričakovan je tudi vinski letnik 2013. Slednje se je pokazalo tudi na našem ocenjevanju. Cvički so bili zaradi tega dejstva celo bolj tipični, nekateri pa vendarle premalo gladki, celo presvetli in neharmonični. Komisija, ki je štela sedem članov, je zaradi napak izločila 4 cvičke (3x bekser in 1x oksidacija), 4 cvičke pa je zaradi netipičnih lastnosti prekategorizirala v kategorijo deželno rdečih vin. Letnik ni bil naklonjen za velika sortna rdeča vina, kar se je pokazalo pri žametni črnini, zweigeldu in pri modrih frankinjah. Le te so bile v večini "tanjše", kot bi za sorto pričakovali ob uspelih letnikih, razen izjem najvišje ocenjenih, kjer je bilo več telesa, lepše je stekel razkis, boljša je bila tudi aromatika. Štirje vzorci modre frankinje zadnjega letnika so bili izločeni: zaradi bekserja (1x), bekserja in prežveplanja (1x) in zaradi oksidacije (2x). Povsem druga zgodba so bile frankinje starejših letnikov, kjer so se ocene približale kvaliteti vrhunskih vin. V teh vzorcih je bilo čutiti bistveno več telesa, sorta pa dokazuje potencial za staranje uspelih letnikov. 

Darja Bovha (deželno rdeče, bizeljčan, bela vina)
Tudi Darja Bovha se je strinjala z oceno, da kvaliteta letnika 2013 zaradi vremena ni primerljiva s prejšnjimi letniki, nekaj se je sicer dalo popraviti še v kleti. Rdeče in bele zvrsti so bile sicer prijetne in sveže, lahkotne in brez večjih napak. Eden od dveh vzorcev rdečega bizeljčana je bil zaradi prenizke ocene, skladno s pravilnikom o bizeljčanu ptp prekategoriziran v skupino deželno rdečih vin. Sedem članska komisija je izločila le dva vzorca in sicer laška rizlinga (1x prežveplano, 1x bekser). Predsednica je opozorila, da je bilo rahlo prežveplanih vin celo več, kar je komisija do neke mere tolerirala. V nekaterih vzorcih belih zvrsti je bilo čutiti precej sortnosti, npr. celo več kot pri savignonih. Sicer pa komisija izreka pohvalo za kakovost večine vzorcev vin, ki so dobro uspela kljub težjim pogojem za kletarjenje in slabši kakovosti grozdja v lanskem letu.

Oba predsednika sta čestitala sodelujočim, izpostavila odlične pogoje dela in organizacijo. Za potek ocenjevanja je skrbela osem članska ekipa, trije člani društva pa so vina ocenjevali v vzporedni komisiji, katere rezultati se niso upoštevali pri končni oceni.

Organizatorji ocenjevanja se zahvaljujemo vsem, ki ste sodelovali pri ocenjevanju in nam pomagali brezhibno izvesti to zahtevno delo. Pri delu ocenjevalnih komisij so poleg domačih članov in obeh predsednikov, sodelovali še vinogradniki iz vinogradniških društev Sremič, Zdole in Malkovec. Posebno zahvalo za gostoljubje in vso pomoč Upravni odbor društva izreka tudi Zdravku Mastnaku.

Čestitamo vsem, ki ste uspeli s svojimi vini! 

deg2014 (3)deg2014 (5)

Več slikovnega gradiva najdete v našem spletnem albumu.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih