Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

26. društveno ocenjevanje vin (februar 2008)

Člani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo v ocenjevanje zaupali široko paleto različnih sortnih vin in zvrsti. V soboto, 16.2.2008 sta dve sedemčlanski strokovni komisiji, ki sta jima predsedovala Darja Bovha (Klet Bistrica) in Jože Simončič (Kartuzija Pleterje), ocenili 152 vzorcev. V ocenjevalnih komisijah so sodelovali še predstavniki - sommelierji in vinarji iz domačega in sosednjih vinogradniških društev (DV Šentjanž, Studenec in Malkovec), DV Zdole in Veliki trn, Kmetijske trgovine Cerjak in KGZ Novo mesto.

Rezultate ocenjevanja najdete TUKAJ.

deg10

Ocenjevanje je potekalo v prijetnem in mirnem ambientu Gostišča Dolinšek, ob odlični tehnični ekipi, ki je izvedla vse potrebno, da je delo potekalo nemoteno, na visokem strokovnem in organizacijskem nivoju, za kar se vsem udeležencem iskreno zahvaljujemo!

Vina je okušala še vzporedna komisija, sestavljena iz 6 članov društva. V Upravnem odboru smo zelo zadovoljni tudi z odzivom naših zvestih članov, saj je število vzorcev največje doslej, kar nas ob zelo dobri kvaliteti še bolj veseli.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali!

Poročilo o ocenjevanju

Vzorci so bili zbrani 14.2.2008, primerno označeni in do degustacije primerno shranjeni. Vina sta ocenili dve sedem članski ocenjevalni komisiji, v katerih so sodelovali enologi kleti Bistrica, Kartuzije Pleterje, KGZ Novo mesto in vinogradniki ter sommelierji iz posavskih vinogradniških društev.

Na društvenem ocenjevanju je ocenjevalna komisija izdala oceno za doseženo kvaliteto, ki se giblje med prav dobrim in odličnim. Za dobre vinske letnike je znano, da so težji za kletarjenje, o čemer priča število izločenih vin. Od 152 ocenjenih vzorcev je bilo zaradi napak in bolezni izločeno 36 vzorcev, kar predstavlja 23,7%.

KOMISIJA I - predsednik komisije Jože Simončič, Kartuzija Pleterje (rdeča vina, razen deželno rdečih)
Najprej so bili ocenjeni cvički, ki so v večini uspešni in lepi. Cvički so v glavnem dozoreli, fenolno bogati in harmonični, imajo lepe možnosti za razvoj. Lepo je ohranjen tudi cviček letnika 2006. V izločenih cvičkih je komisija zaznala predvsem oksidacijo in bekser, pri dveh cvičkih tudi cik. En vzorec cvička je bil, zaradi pomanjkanja karakteristik cvička, prekategoriziran v kategorijo deželno rdečih vin. Od žametovk, ki se kletarijo sortne, ponavadi pričakujemo več, sorti karakter je pokazal prvouvrščeni vzorec, dva vzorca žametovke sta bila zaradi cika in oksidacije izločena. Sremičani so bili prekategorizirani v "sremiško rdeče", saj vsi trije vzorci, tudi zaradi manjših toleriranih napak, niso dosegli kakovostnega razreda. En vzorec sremičana je bil izločen zaradi oksidacije in bekserja. Portugalka na srečo ni pozabljena sorta, kar je z lepo sortno noto pokazal pridelovalec. Tudi zweigeld zelo soliden in lepo nagrajen. Modri pinot je bil izločen zaradi oksidacije. Modre frankinje so zelo različne, ocenjevalci so enotnega mnenja, da bo večina uvrščenih frankinj na kvaliteti še pridobivala, saj je za ocenjevanje teh vin še prezgodaj, nekatere imajo s staranjem potencial doseči vrhunski kakovostni razred, pridelane so bile iz zdravega in dozorelega grozdja. Kletarji se poslužujejo različnih kletarskih posegov, od dolgih maceracij, kletarjenja na drožeh ipd, kar pa seveda prinaša tudi številne možnosti za nastanek bolezni in napak. 8 vzorcev modrih frankinj je bilo izločenih, predvsem zaradi bekserja in oksidacije. Modra frankinja letnika 2003 na kvaliteti ne bo več pridobivala, čeprav je še vedno solidno vino. Frankinje tehnologije barrique so bile odlične, predvsem vzorca letnika 2006. Polsuha frankinja, zaradi premalo telesa in nepovretega sladkorja, ni najbolj harmonična.

KOMISIJA II - predsednica komisije Barja Bovha, Klet Bistrica (deželno rdeče, bela vina)
V kategoriji deželno rdečih vin je bilo precej izločenih vzorcev (8 od 18), predvsem zaradi bekserja, oksidacije, etilacetata in cika. V tej kategoriji se pojavlja precej napak in bolezni, ki so posledica nepravilne trgatve (premalo zaščite pred oksidacijo, spodbiranje nagnitih in poškodovanih jagod ipd) in neustreznega kletarjenja, predvsem žveplanja in pravočasnega prepoznavanja bekserja. Povsem druga zgodba je pri belih zvrsteh in sortnih vinih, od katerih je večina vzorcev zelo lepo negovanih, harmoničnih in polnih. Delež izločenih belih vin je nizek (v glavnem izločeni zaradi oksidacij) kar kaže, da je v društvu pri pridelavi tovrstnih vin veliko izkušenj, znanja, pravilnih sortnih izbir in dobrih vinogradniških leg. Pri nekaterih vzorcih z ostankom sladkorja, le ta ni najbolj vkomponiran v telo, višja ocena bi bila dosežena pri manjši vsebnosti nepovretega sladkorja. Še posebne čestitke komisija izreka pridelovalcu dveh vzorcev predikatnih vin.

Splošen vtis obeh komisij je zelo dober, člani vsem pridelovalcem iskreno čestitajo. Oba predsednika sta pohvalila odlično organizacijo in potek ocenjevanja.

Čestitka župana občine Sevnica Kristijana Janca in predsednika društva Milana Simončiča

janc

Spoštovane članice in člani društva vinogradnikov Sevnica – Boštanj,

 

da je kvaliteta vin iz naših vinorodnih območij vsak dan boljša, je velika zasluga tudi delovanja vašega društva.

Dolgoletno strokovno delo z izobraževanji, usposabljanji in tečaji je doprineslo, da je žlahtna kapljica iz vaših kleti v ponos vsem nam in krajem iz katerih prihaja.

Večja pestrost vin iz našega področja je v največji meri plod ustvarjalnosti vas vinogradnikov, ki ste z izbranimi sortami obogatili ponudbo.

Pogoji za vinogradništvo so v naši občini marsikje težki in zato zahteva trta veliko napornega dela. Razveseljivo pa je, da daje trta tudi v teh pogojih grozdje vrhunske kakovosti in s tem poplača vinogradnikov nadpovprečen trud.

Na društvenem ocenjevanju vin ste izmed dobrih vin izbrali tudi najboljša. Verjamem, da ste vsi ponosni na dosežene rezultate, ki naj vam bodo v nov izziv – enim, da jih ponovite, drugim, da jih presežete. Zahvaljujem se vam tudi za vaše aktivno sodelovanje pri izboru za Županovo vino.

Iskreno vam čestitam za še eno leto uspešnega delovanja. Želim vam še veliko prijetnih druženj in naj vam bo letošnje leto čim bolj naklonjeno.

S spoštovanjem,

Kristijan JANC, Župan Občine Sevnica

msimoncic

 

Spoštovani prijatelji!

 

Za nami je zelo uspešno delovno leto, toliko bolj nas veseli, da nas je s svojo radodarnostjo obdarila tudi narava. Vinski letnik 2007 je uspešen po vseh kriterijih, člani društva v kleteh negujemo kvalitetna vina, kar dokazujemo tudi po letošnjem društvenem ocenjevanju vin.

V preteklem delovnem letu smo v društvu organizirali kar nekaj predavanj, ekskurzij ter družabnih srečanj. Verjamem, da ste se jih množično udeleževali tudi zaradi prijetne klime, spoštovanja in prijaznih odnosov, ki jih krepimo drug z drugim.

V delu sevniške občine, kjer smo organizirano prisotni že 35 let, nismo sami. Naše aktivnosti in interesi se dopolnjujejo z mnogimi društvi. Kar nekajkrat smo, na različnih prireditvah in priložnostih, naša vina družili in ponudili z dobrotami, ki so jih pripravile skrbne gospodinje iz aktivov žena, sevniški salamarji in čebelarji. In ko bomo to harmonijo kvalitete, v še večji meri ponudili tudi občanom in predstavili obiskovalcem naših lepih krajev, ljubiteljem domačega in pristnega, bomo ponosni še bolj!

Izzivov za naslednja leta našega skupnega dela ne manjka. Zaradi pridnih rok, prostovoljnega dela mnogih in zavednih članov, ki vinogradniško tradicijo, pa četudi le v manjšem družinskem vinogradu, ohranjate naprej, bomo uspešni tudi letos. In ne navsezadnje, tudi zaradi razumevanja in podpore, ki smo jo deležni iz strani župana Občine Sevnica, KŠTM Sevnica, sosednjih vinogradniških društev, Krajevnih skupnosti in še mnogih drugih.

Vse najlepše vam želim, pridelovalcem, ki ste se pomerili na društvenem ocenjevanju vin, pa čestitam za doseženo kvaliteto.

Milan SIMONČIČ, predsednik društva

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih