Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

33. društveno ocenjevanje vin (februar 2015)

DSC 0256

Društvo vinogradnikov Sevnica - Boštanj je tudi letos tradicionalno organiziralo društveno ocenjevanje vin, že 33. zapovrstjo. V soboto, 28. februarja 2015 smo na posestvu Mastnak ocenili 94 vzorcev vin naših članic in članov ter 17 vzorcev, ki so se potegovali za naslov "Županovo vino 2015". 

icon acrobat
Rezultati ocenjevanja>>> 
(brez vzorcev za "županovo vino")


Leto 2014 si bomo zapomnili po muhastem vremenu, ki je krojilo vinski letnik od samega začetka. Po mili zimi je trta nov enoletni ciklus pričenjala prej kot običajno. Ob hladnih jutrih je bilo tveganje za pozebo napetih brstov precejšnje, k sreči pa nam je bilo spomladi prizaneseno. S toplejšimi dnevi in hitrim razvojem mladic je naša pričakovanja razblinil neobičajen obseg napada gosenic, ki je ponekod občutno razredčil rodne brste. V maju je nekatere naše vinograde prizadela toča, k sreči ne preveč. Neugodno vreme z obilico padavin pa je praktično celo poletje ustvarjalo idealne pogoje za razvoj peronospore in oidija, v času trgatve tudi sive grozdne plesni. Škropljenja so bila zato bolj intenzivna, bolezen v vinogradu pa je svoj davek marsikje pobrala pred spravilom grozdja v kleti. Posledica pogojev v vinogradih je slabša letina, kot bi jo želeli in smo je vajeni. Pa vendarle, bila so že težja leta, kakovost vin naših članov pa v zadnjih letih ostaja na visoki ravni. Dokazali smo, da je v društvu veliko strokovnega znanja, izkušenj, pripravljenosti za sodelovanje in pomoč, zato smo tudi na 33. društvenem ocenjevanju poskusili dobra vina. 

Tokrat smo ocenili tudi vina, ki se potegujejo za naslov "Županovo vino 2015", in sicer cvičke in bizeljčane. Iz vseh štirih vinogradniških društev sevniške občine so jih v oceno komisiji zaupali vinarji, ki zadovoljujejo postavljenim kriterijem. 

DSC 0245

Pred ocenjevanjem v kleti Mastnak v Krakovem je zbrane člane ocenjevalne in tehnične komisije pozdravil tudi župan občine Sevnica, Srečko Ocvirk in zaželel uspešno delo. 

Ocenjevanje vin in razdelitev diplom je potekalo skladno z našim Pravilnikom o ocenjevanju vin. Degustacijski komisiji sta tudi letos vodila Darja Bovha (klet Vila Platana) in Jože Simončič (Kartuzija Pleterje). V dveh pet članskih komisijah so poleg predsednikov sodelovali Adi Brod, dva člana našega društva ter člani vinogradniških društev Malkovec, Šentjanž, Studenec, Zdole in Sremič. Ocenjevanje vin je spremljala tudi vzporedna komisija petih članov iz našega društva. Tehnična komisija (8 članov) je odlično poskrbela za nemoten potek, tj. označevanje vzorcev, pripravo prostora, postrežbo in obdelavo rezultatov.

Splošna ocena degustatorjev je, da vinski letnik 2014 ne ponuja presežkov, smo pa tudi v težjih razmerah kletarjenja in pridelave grozdja uspeli z mnogimi lažjimi, enostavnimi in lahkotnimi vini. Kratek povzetek mnenj predsednikov obeh komisij sledi v nadaljevanju.

KOMISIJA 1: Jože Simončič (cviček, deželno rdeče)
Upoštevajoč vremenske razmere v letu 2014 je letnik pričakovano skromnejši, hkrati pa tudi zanimiv. V letnikih, ko je dozorevanje slabše, sladkorne stopnje in aromatika nižja ter ko so v vinogradih prisotne bolezni, je priložnosti za bogatejša vina manj. Pa vendarle, takšne razmere ponujajo priložnosti za cvičke in druga lažja, sadna vina, kar smo v društvu dobro izkoristili. Ocenjenih je namreč bilo veliko dobrih, sadnih, harmoničnih, pitnih oz. tipičnih cvičkov, z lepo umerjeno kislino, pa tudi rdečih deželnih vin. Od vzorcev cvička, ki so jih prispevali člani DV Sevnica-Boštanj, jih je kar slaba četrtina (24 %) dosegla oceno preko 16 (kriterij za veliko zlato diplomo). Na drugi strani je bil zaznan tudi manjši delež napak in bolezni, predvsem rahlih oksidacij in bekserja. Pri nekaj slabše ocenjenih vinih so bili opazni prehudi kemijski razkisi, ki so vplivali na svežino, skromnejšo barvo in sadnost. En vzorec je bil zaradi netipike cvička prekategoriziran med deželna rdeča vina, zaradi bekserja, cika in oksidacije pa je komisija izločila 8 vzorcev (od 56).

KOMISIJA 2: Darja Bovha (bizeljčan, modra frankinja, bele zvrsti in sortna bela vina)
Komisija je ocenila paleto različnih vin. Med rdečimi vini je bilo kar nekaj vzorcev s čisto, lepo aromatiko, sadnostjo in harmonijo. Modre frankinje letnika 2014 so bile malenkostno skromne, na splošno pa, glede na letnik, kar bogate in kompleksne. Za kakovosten razred boljše so frankinje starejših letnikov, ki so pokazale mnogo več telesa. Tudi bela vina so bila solidna, letniku primerna. Po svežini in barvi prijetno izstopajo nekatera sortna vina, žal pa sadnost pri nekaterih zmoti povišana vsebnost prostega SO2. Predsednica komisije, ki naša vina ocenjuje že vrsto let opaža, da dosedaj s tem ni bilo težav, zato pri žveplanju svetuje več previdnosti, do neke mere je bilo tokrat prežveplanje tolerirano. Komisija je zaradi bekserja, oksidacije, hlapnih kislin in povišane vsebnosti prostega SO2 izločila 5 vzorcev (od 55). Vzorca belega in rdečega bizeljčana sta bila prekategorizirana med deželna vina, saj nista dosegla potrebnega kriterija po pravilniku.

Predsednika komisij delita mnenje, da bosta tudi obe izbrani županovi vini, cviček in bizeljčan, dostojno zastopani in da bosta dobro predstavljala naše vinogradnike. Pohvalila sta izvrstno organizacijo in pogoje ocenjevanja ter se zahvalila za povabilo.

Trendi 
Primerjavo (grafični prikaz najznačilnejših trendov) s prejšnjimi letniki najdete na povezavi. Število ocenjenih vzorcev se znižuje že tretje leto, čemur verjetno botrjujejo neugodne vremenske razmere zadnjih let, toča v letu 2013, pa tudi zmanjševanje vinogradniških površin. Največje število ocenjenih vin je bilo v letu 2010 in 2012, ko smo negovali izjemna vinska letnika 2009 in 2011. Spodbudno je, da delež vin, ki dosega kakovostni razred še naprej raste, delež napak in bolezni pa se ob tem celo znižuje.

Upravni odbor Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj se za pomoč pri izvedbi 33. ocenjevanja vin zahvaljuje vsem našim članom, ki ste sodelovali pri zahtevni aktivnosti, za gostoljubje pa osebju kleti Mastnak. 

Nekaj utrinkov iz ocenjevanja najdete v nadaljevanju.

DSC 0253

DSC 0248

DSC 0254

DSC 0259

DSC 0246

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih