DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Blagoslov in pokušina naših mladih vin

vinko8

Tradicionalni blagoslov mladih vin, pri cerkvici sv. Jošta pod Lisco, na martinovo nedeljo 13. novembra 2016, je kljub pravi zimski idili privabil mnoge pohodnike, vingradnice in vinogradnike. Po blagoslovu vin, ki ga je opravil župnik iz Loke pri Zidanem mostu, Janez Furman, je sledila degustacija skoraj 50 vzorcev. Strinjali smo se, da kletarimo odlična, nadpovprečna vina letnika 2016. Polna, bogata, sveža, harmonična, obarvana, aromatična - skratka vina, na katera smo lahko ponosni. 

Glavni organizator dogodka je bilo tudi letos Kulturno, športno in turistično društvo Blaža Jurka Razbor, kot običajno pa smo sodelovali člani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Fotogalerijo (ki jo je posnel Vinko Šeško), si lahko ogledate na strani "Fotogalerija" (Povezava>>>).

Strokovno predavanje o trgatvi in negi mošta

wondra2Da bomo pred in med trgatvijo ter pri negi mladega vina razpolagali s čim več znanja in koristnimi informacijami, ki jih zagovarja enološka stroka, smo medse povabili strokovnjaka, dr. Mojmirja Wondro iz ljubljanske Biotehnične fakultete.

Na srečanju v Boštanju, 8. septembra 2016, je dr. Wondra predstavil tehnološke procese predelave belega in rdečega grozdja in opozoril na pasti in izzive, s katerimim se lahko srečamo do prvega pretoka. Med drugim je nazorno predstavil pogoje in načine preudarne uporabe enoloških sredstev. Opozoril je na pomembnost pridelave zdravih vin, z nizko vsebnostjo vezanega žvepla. Zbrani slušatelji smo z zanimanjem prisluhnili tudi napotkom za pravilno pripravo učinkovitega kvasnega nastavka, napotkom za dosladkanje (ki ga bomo letos izvedli le izjemoma), izvedbo in nadzor biološkega razkisa in zorenja mladih vin na finih drožeh.

Dozorevanje grozdja

P1070674Po podatkih KGZ Novo mesto, ki tudi letos spremlja dozorevanje grozdja v vinorodni deželi Posavje, lahko stopnjo zrelosti grozdja primerjamo z zrelostjo v enakem obdobju z letnikom 2014, v primerjavi z letnikom 2015 pa podatki kažejo, da dozorevanje grozdja zgodnjih in nekaterih srednje poznih sort v tem času zaostaja približno 10 dni. V odvisnosti od lege, predvsem pa manjše obremenitve je razlika lahko tudi manjša. Vendar višje temperature in suhi dnevi v zadnjem tednu dozorevanje pospešujejo, tudi vremenske napovedi za naslednji teden bodo ugodne za pospešeno dozorevanje. Rezultati opravljenih meritev so seveda merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato naj spomnimo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve za posamezno sorto. 

Preberite več

54. mednarodni Kmetijsko-živilski sejem

G.Radgona 2016 025

V torek, 23. avgusta, je 50 prijavljenih udeležencev obiskalo 54. mednarodni kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni, popoldan pa smo preživeli na turistični kmetiji PRI KAPELI v Drbetincih. Nekaj vtisov dogajanja si lahko ogledate v spletni galeriji (povezava).

Letošnja AGRA, na stičišču Slovenije s Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko, je predstavila okvirno 1800 razstavljavcev iz 30 sodelujočih držav na skupaj 70.800 razstavnih površin. Na dan našega obiska je na sejmu, med drugim, potekal tudi »Dan vinogradnikov in vinarjev«, s posvetom »Strokovne naloge na področju sadjarstva in vinogradništva«, srečanje somellierjev, slavnostna akademija ob 20-letnici Združenja VINIS, razglasitev rezultatov in podelitev medalj 42. odprtega državnega ocenjevanja vin in 6. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin ter še veliko drugega. 

Turistična kmetija "Pri kapeli" (več na povezavi http://www.prikapeli.si/), kjer smo preživeli popoldanske ure, stoji na koncu vasi Drbetinci, na gričku, s katerega se ponuja čudovit pogled na dolino. Na kmetiji je tradicija vinogradništva in vinarstva že kar nekaj let, skrbno se prenaša in roda v rod, v njihovi vinski kleti smo vina iz Slovenskih goric, po skupnem kosilu, tudi poskusili. 

Zorenje in priprava na trgatev

MF, zorenje

modra frankinja v vinogradu na sevniškem gradu, 10. avgusta 2016

Barvanje in mehčanje grozdnih jagod, zorenje lesa in drugi kazalci napovedujejo skorajšnjo jesen. Povečuje se količina sladkorja, direktna sončna svetloba, ki osvetli grozd in viša temperaturo, povzroča razgradnjo kislin. Predvsem pri aromatičnih sortah lahko vpliva tudi na izgubo arom, kar je odvisno predvsem od sorte in letnika, odvisno je tudi od obsega defoliacije (odstranjevanja listja v coni grozdja) in časa izvedbe. Odstranjevanje listja v vročini zato omejujemo, s tem jagode zaščitimo pred pripeko. Ker bomo s škropljeni za normalne trgatve v drugi polovici avgusta zaključili, pri izbiri sredstev pazimo na karenco.

Preberite več

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih