DV Sevnica-Boštanj - Zaključeno je ocenjevanje modrih frankinj

glava mobile

Zaključeno je ocenjevanje modrih frankinj

Letošnji jubilejni, že 10. festival »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«, bo minil brez prireditve na prostem iz znanih razlogov, a organizator, javni zavod KŠTM, je kljub temu izvedel ocenjevanje in podelil priznanja ter praktične nagrade prvim trem v petih tekmovalnih kategorijah.

Mednarodno ocenjevanje je potekalo 4. junija 2020 v konferenčni dvorani na sevniškem gradu. Ocenjevalna komisija v sestavi Robert Gorjak, dr. Klemen Lisjak, dr. Guillaume Antalick, Uroš Valcl, Ožbej Peterle, Bojan Kobal, François Button in Grega Repovž, je ocenila 87 vzorcev vin modrih frankinj v petih kategorijah, po mednarodno uveljavljenem 100-točkovnem sistemu ocenjevanja v skladu s pravilnikom ocenjevanja modrih frankinj. Sodelovali so vinarji iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške.

stane MFRazglasitev rezultatov ocenjevana vzorcev vin 10. festivala modre frankinje je potekala 8. junija na sevniškem gradu.

Veseli nas, da je v kategoriji "Modra frankinja – redna trgatev, letnik 2019", član našega društva Stane Možič z Ledine pri Sevnici (na sliki desno), osvojil 1. mesto. V tej katergoriji mu sledi Bogdan Dular iz Kostanjka pri Zdolah, na 3. mestu pa je Vinska klet Prus iz Metlike.

V kategoriji "Modra frankinja – starejši letniki in barrrique" so 3. mesto z enakim številom točk osvojili Kmečka zadruga Krško z modro frankinjo premium 2017, Hiša vin Emino iz Podčetrtka z MF Emino 2017 in Vinska klet Šuklje iz Metlike z Vrbanjko 2017. Madžarska vinska klet Bodri Winery je osvojila 2. mesto, 1. mesto pa hrvaška vinarija Feravino 1804 s frankovko miraz 2017.

V kategoriji "Modra frankinja – posebna vina" je z vinom znamke Rose letnik 2019 pripadlo 3. mesto Vinu Kozinc iz Dolnjih Impol pri Studencu, 2. mesto Vinu Kralj iz Bistrice ob Sotli, 1. mesto pa družinskemu podjetju Karlovček d.o.o iz Vrha pri Šentjerneju.

V kategoriji "Modra frankinja - peneča vina" je 3. mesto pripadlo družbi za pridelavo vina in žganih pijač Kobal wine estate s Ptuja, Feravino 1804 je pristalo na 2. mestu, 1. mesto je osvojilo Vino Kozinc, in sicer z dvema vzorcema – peneče vino Brut rose letnik 2017 in 2016.

V kategoriji "Modra frankija - predikati" je slavilo likersko vino letnik 2018 družbe Kobal wine estate.

Absolutni zmagovalec - prvak festivala je postala hrvaška vinarija Feravino 1804.

Več (in vsi rezultati) >>>