DV Sevnica-Boštanj - 2. seja Upravnega odbora

glava mobile

2. seja Upravnega odbora

seja UO

V četrtek se je na 2. seji v tem mandatu sestal Upravni odbor društva, na sejo so bili povabljeni tudi člani Nadzornega odbora. Predsednik Jože Simončič je izčrpno poročal o preteklih aktivnostih. V času od zadnje seje smo uspešno izvedli pohod po vinskih goricah, društvo smo lepo zastopali na Tednu cvička v Šentjerneju, izvedli smo strokovno predavanje o trgatvi ter strokovno ekskurzijo v Gornjo Radgono. Dogovorili smo podrobnosti o strokovnem izletu, ta bo v začetku novembra organiziran v Belo krajino, o čemer boste članice in člani pravočasno obveščeni. Za članice in člane društva, ki imate opravljen tečaj senzorike vin, bomo konec novembra organizirali praktično delavnico, na kateri bomo osvežili in poglobili naše znanje. Sodelovali bomo tudi pri tradicionalnem blagoslovu mladih vin, ob martinovem pri Sv. Joštu pod Lisco.

Sicer pa dela ne zmanjka tudi v kleteh, letos še posebej zaradi obilne letine. Ne pozabimo na zaščito mladih vin pred vplivi zraka (zaščito pred oksidacijo) in na primerno žveplanje ob prvih pretokih, ki jih trenutno izvajamo. Bekserji, ki se pojavljajo v tej fazi zorenja, so odpravljivi, potrebno pa je pravočasno ukrepati, vina zračno pretočiti in žveplati. Druga zgodba pa so žal primeri etilacetata in ocetnega cika, s katerimi se soočajo v nekaterih kleteh. Predvsem so posledica neodbiranja poškodovanega grozdja med trgatvijo, nezadostnega žveplanja drozge, visokih temperatur med trgatvijo iin predelavo, nepravilnih maceracij in nekontroliranega vrenja ter neprimerne prakse uporabe selekcioniranih kvasovk. Ocetni cik (in druge oblike cika) ter etilacetata, so žal nepovratne bolezni, ki jih lahko le še omejimo. Da pa ne bomo preveč optimistični - kljub zahtevnemu vinskemu letniku smo v teh dneh, ob različni priložnostih, že lahko poskusili veliko obetavnih, lepih, harmoničnih, sadnih, aromatičnih in krepkih mladih vin. Zdaj je tudi primeren čas za odvzem zemlje iz vinogradov za analizo (sondo za vzorčenje lahko dobite v bifeju Teraž v Boštanju), za dognojevanje, popravilo opor, pripravo površin za sajenje trt in drugih vinogradniških del.