DV Sevnica-Boštanj - Strokovno predavanje o trgatvi

glava mobile

Strokovno predavanje o trgatvi

predavanje2018 trg

Specialistka za vinarstvo iz KGZS Novo mesto Ivanka Badovinac, je včeraj zbranim vinogradnicam in vinogradnikom, v Boštanju posredovala najnovejše parametre dozorevanja grozdja in podrobno predstavila potek letošnje trgatve.

Še posebej je poudarila tveganja, ki jih prinašajo klimatske spremembe. Te so dejstvo, kar je utemeljila s primerjavo trendov temperatur, padavin in dozorevanja grodja v zadnjih desetletjih. Vplivajo na hitrejše dozorevanje, nižje stopnje in drugačno sestavo kislin, encimov, mikroorganizmov, višje pH vrednosti, višje alkoholne stopnje, višje temperature in s tem povezane procese oksidacije ter druge kvarne kemijske reakcije. Letošnje leto marsikje zaznamujejo tudi poškodbe grozdja od toče, degradacija listne površine kot posledica peronospore ter oidij. Kljub vsemu se na splošno obeta dober in obilen vinski letnik, vinarjem pa je naloženo zahtevno breme - kako kakovost, ki jo z grozdjem dostavimo v klet, ohraniti in pridelati dobro in neoporečno vino. Zbrani smo podrobno osvežili procese predelave belega in rdečega grozdja, funkcijo in uporabo različnih enoloških sredstev, pripravo in dodatek selekcioniranih kvasovk in hrane, pomen in izvedbo hitrih pretokov, vpliv kisika in temperature na procese v moštu, zorenja na finih drožeh in druge enološke ukrepe. Predavateljica je predstavila še razloge za nastanek najpogostejših napak in bolezni, te večinoma nastanejo v času od trgatve do prvega pretoka, s primerno prakso in enološkimi ukrepi pa jih lahko preprečimo.

V imenu KGZS Novo mesto je članicam in članom našega društva zaželela uspešno trgatev. Predavateljici se je zahvalil predsednik DV Sevnica Boštanj, Jože Simončič.

Za svetovanje, analiziranje moštov in vina ter nabavo enoloških sredstev, se lahko obrnete na enološki laboratorij KGZS Novo mesto (tel. 07 373 05 92, več informacij in kontaktnih podatkov na najdete na njihovi spletni strani, http://www.kmetijskizavod-nm.si/).

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih