DV Sevnica-Boštanj - Spoznavali smo "uspešne zgodbe" Prekmurja

glava mobile

Spoznavali smo "uspešne zgodbe" Prekmurja

Prekmurje 052

Na prvo novembrsko soboto smo organizirali 2. strokovno ekskurzijo v letošnjem letu. Kot običajno, tudi tokrat ni bilo težav napolniti avtobus, ki nas je popeljal proti Prekmurju. Spoznavali smo "uspešne zgodbe", ki so plod inovativnih, pogumnih in premišljenih odločitev mladih poslovnih ljudi, nadgradnje izkušenj predhodnih generacij in strokovnega znanja.

Več o utripu včerajšnjega dne, lahko še enkrat podoživite z ogledom našega spletnega albuma.

FOTOGALERIJA >>>

Naš prvi ogled je bil v mikropivovarni Bevog, ki jo je Vasja Golar leta 2013 postavil v avstrijskem mestecu Bad Radkersburg, le nekaj kilometrov iz Gornje Radgone. Pivovarno so na začetku želeli postaviti v Sloveniji, vendar je pri tem zatajila slovenska birokracija. Njihov cilj je piva oblikovati po svoje in ne samo slediti ustaljenim normam, ter prestopati meje znanega in preizkušenega. Pri tem so več kot uspešni, kar izkazujejo številna prestižna priznanja, ki so jih bili v zadnjih letih deležni iz strani strokovnjakov in njihovih zadovoljnih strank. Po podrobni predstavitvi in prikazu njihove tehnologije, smo udeleženci zlahka prepoznali vzroke in posledice uvajanja sodobnih tehnoloških, pogumnih in poslovnih rešitev v živilsko industrijo. Pot - nadvse primerna tudi za vinarsko in vinogradniško dobro prakso.

Postavitev razglednega stolpa Vinarium, sredi Lendavskih goric, ponuja naslednjo uspešno zgodbo, ki smo jo spoznali. Prepoznavnost vinske ceste tamkajšnjih vinarjev, možnosti ponudbe domačih vin in kulinarike ter prepoznavnost bogate vinogradniške tradicije, so mnogo večje po zaslugi številnih obiskovalcev, ki obiščejo in se povzpnejo na 53,5 m visok stopl. V lepem in sončnem jesenskem popoldnevu smo na en mah zajeli panorame štirih držav: Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Madžarske.

Prekmurje 070Izredne gostoljubnosti in odličnih vin smo se naužili v neposredni bližni stolpa Vinarium, v Hiši vina Cug. Mlada družina, polna načrtov in inovativnih idej, obdeluje približno 27000 trt na 2,5 hektarjih vinogradov. Celotna domačija je idilično urejena, objekti so kriti s trstiko, notranjost sob pa je opremljena z lesom. Prepoznavni znak družinskega podjetja je "poštarski metulj", ki obiskovalce vabi, da dobro ime kmetije ponesejo tja, od koder so prišli in se še vrnejo. Uspešno tradicijo sooblikujejo vsi družinski člani, na izkušnjah generacij svojih staršev. Vinogradništvo, vinarstvo in gostinstvo, pa nadgrajujejo še s cvetličarsko dejavnostjo.

Prekmurje 106Tudi v znani šunkarni Kodila, v Markišavcih, s svojimi rezultati izpričujejo uspešno delovanje. Kot tretja generacija na kmetiji, mlada uspešna poslovneža skrbita za pridelavo pristnih domačih šunk in drugih mesnih in domačih izdelkov. Kakovost in gostoljubje so vodilo pri pripravi in ponudbi njihovih mesnih delikates. Prisluhnili smo predstavitvi njihove dejavnosti, ogledali smo si sodobno šunkarno in se sprehodili med zorilnicami, ki ostajajo blizu naravnim razmeram, pretekli tradiciji prekmurskih domačij, pod slamnato streho in ilovnatimi ometi. Tradicionalne suhomesnate izdelke ter značilno prekmursko gibanico, smo v družbi odličnega vina bližnjega vinarja, tudi poskusili.

Prekmurje, na stičišču štirih držav, je mesto prijaznih, gostoljubnih, uspešnih in delovnih ljudi. To smo ob bogati kulinarični in vinarski ponudbi ter odlični organizaciji in veseli družbi vinogradnic in vinogradnikov našega društva, tudi doživeli. Ponuja priložnost, da skrivnosti uspešnih poslovnih zgodb spoznavamo tudi sami. 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih